Foto: evusik
Hriatô, alebo ako sa u nás hovorilo hriate robievame každé Vianoce ako prípitok pri štedrovečernej večeri. Môj muž robí dva druhy, toto je jeden Zobraziť celý popisHriatô, alebo ako sa u nás hovorilo hriate robievame každé Vianoce ako prípitok pri štedrovečernej večeri. Môj muž robí dva druhy, toto je jeden z nich.
príprava
Postup
-
1
Hriatô pripravujeme v zásade čerstvé, teda len toľko koľko momentálne spotrebujeme. Ak rátame asi 1 dl na osobu tak toto množstvo je pre 3 osoby. Rátame 1 diel vody na 2 diely slivovice.
-
2
Mätu piepornú, čerstvú alebo sušenú, u nás tiež nazývanú "promincľová zelinka" zabaríme vriacou vodou a necháme 10 minút prikryté vylúhovať.
-
3
potom scedíme, pridáme med, môžeme si trošku odobrať a ochutnať, ak treba pridáme medu
-
4
potom pridáme slivovicu a povaríme len toľko aby hodilo pár bubliniek, ihneď odstavíme
-
5
podávame v malých keramických hrnčekoch s uškom. Do každého dáme kúštik masla, alebo masti (len ak máme dobrú domácu), ak sme uvarili viac, prelejeme hriatô do džbánika, postavíme nad oheň a zohrievame, ale hlavne rýchlo vypijeme :-)
-
6
Druhý spôsob varenia hriateho: cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou, pridáme klinčeky a povaríme 10-15 minút. Pridáme alkohol (pomer 2 diely alkohol : 1 diel karamelovej vody) privedieme do varu a ihneď odstavíme. Zvlášť si uškvaríme na drobučko nakrájanú dobrú domácu slaninu. Podávame v hlinených krčiažkoch a navrch dáme pár kúskov slaniny a trochu vytopenej masti.
najprv spražím polovicu obyčajného masla vo väčšej nádobe ...potom pridám kryštálový cukor asi 3-4 lyžice, ktoré miešam spolu s maslom opatrne na pomalom ohni, lebo cukor veľmi rýchlo karamelizuje...a može sa pripáliť ...keď je už cukor viac hnedý, ale nesmie byť veľmi tmavý, opatrne vlejem asi 1 -1,5 dcl vody... cukor v hrnci stvrdne a preto sa musí dalej rozvariť pomaly tak, aby nezostala z neho ani hrudka... ak je už rozvarený, hrniec zoberiem zo sporáka preč a nalejem asi 1/4 l rumu .... pozor neliať na sporáku pri ohni, lebo može vzblknuť. hriatu ochutnávame na ex vždy viac teplú až horúcu, .... niekedy, keď urobím viac a vychladne, tak ju opatrne zohrievam, ale nesmie prevrieť...
ja zvyčajne robím z pol litra rumu a vtedy dávam aj trochu viac cukru...
A ja vam vinčujem na tote šviatki i na ten novi rok, žebi sce maľi mišľe bohabojne a žebi sce maľi šickeho hojňe.
Jak na dvore, tak v komore. Teľo volkoch jak na dachu kolkoch.
Teľe ceľice, jak v ľeše jedľice. Kopa pri kope, snop pri snope.
Gazda medzi snopami, jak mešac medzi hvizdami.
A dobri človek furt medzi vami.
Pochvaľeni buc Ježiš Kristus.