Foto: klaura
Tradičné, slovenské, ako ho robieval môj tato a jeho tato a jeho tato ... Určite Vás zahreje :)
2-3
porcie
porcie
5 minút
príprava
príprava
10 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do rajničky si dáme 2 PL kryštálového cukru a pripravíme si pálenku, vodu. Toto je sladšia varianta, kto nechce nápoj až taký sladký, stačí 1 PL cukru.
-
2
Za stáleho miešania upálime karamel a zalejeme ho vodou. Necháme rozvariť a karamel sa nám celkom rozpustí. Potom vlejeme 1 dl pálenky, už nevaríme, iba dostatočne prehrejeme.
-
3
Medzitým si z nadrobno nakrájanej slaninky uškvaríme škvarky.
-
4
Do pohára (najlepšie z varného skla) vlejeme hriatô a lyžičkou pridáme pár kúskov škvariek - bez masti. Má to zasyčať ... :)
babka pamätám si že tam dávala med škoda že nezanechala recept.
PS: pálenka použitá v tomto recepte je svedomitý ovocný destilát ... z domáceho kvasu pálený ... :))))