Rôzne

Pestovanie zázvoru.

ancicka - fotkaancicka, 11. januára 2013

Zázvor sa dá aj vypestovať v kvetináči.Tu je link na pestovanie.
 www.zazvor.info/pestovani.php....

Ja som o tom nevedela,no teraz to vyskúšam.
Kto má záujem nech si to pozrie a vyskúša.Budem rada,ked mi dáte vedieť,či má niekto stým skusenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

eva53
ja som ho pestovala 2 roky, rástol pekne, bol vysoký,ale keď som chcela "zožať úrodu" a presadiť, tak som zistila že zelená byľ rástla iba z podzemnej hľuzy a nič nepribudlo, len čo som zasadila
ela77
ja som zasadila zázvor nejak pred letom. Dlho čušal bez klíčenia, ale potom zrazu vyrašil a dosť rýchlo narástol, bolo to asi ako keď vám vyrastie malá palma datľová. Mal sa k svetu, ibaže som asi zasadila veľké hluzy a dala do malého črepníka. Nabudúce zasadím skôr a do voľnej zeme v záhrade. Keďže už išli chladné dni tak som nevedela čo ďalej s tým, tak som ulomila stopky a vytiahla hluzy, boli ešte malé ale čo som bola prekvapená úplne pevné a tvrdé boli aj tie pôvodné staré čo som zasadila. Tie som naštvaná dala do zeme, že keď v zime vydržia obyčajné zemiaky v zemi a na jar vyrastú, tak som tie staré hluzy dala do zeme a z nových nemám nič, lebo boli ešte slabé. Neskoro som sadila a nemala som odvahu ich nechať v zime dnuka, lebo mám málo miesta vhodného na kvety. Buď je miesto a je tmavé, alebo je svetlo a nie je miesto. Ktovie, možno by boli ešte rástli dnuka. Mali by sa zberať až keď začnú zosychať stopky na rastline.
milad
...tiež som už vyskúšala a bez úspechu. Narástlo pár listov, nič viac, asisom urobila niekde chybu...hm.
rela
Mám takú istú skúsenosť ako @eva53 a @milad , hľúzy sú také isté ako som ich pred vyše rokom zasadila. Dnes som si kúpila v obchode pekný veľký.
klaura
veru, ako píše @rela ... neoplatí sa doma trápiť ... pekné kúsky si kúpim kedy potrebujem ... aj keď viem, že nič nenahradí radosť z vypestovaného vlastnými rukami ... aj keď malého kúska ... :)
helca103
tiež som skúšala pestovať doma a to rovno 3 ks a na rôznych miestach aby som zistila kde sa mu bude najviac dariť. Rástol veľmi pekne vo všetkých troch črepníkoch.Po viac ako roku keď mal výšku niečo cez 1 meter začal schnúť a tak som myslela,že je tu jeho čas a tešila som sa na úrodu.
Dopadlo to presne tak isto ako píše @eva53 , @milad , @rela aké veľké som zasadila-také isté som ,,zberala". Ani v jednom črepníku mi pod zemou nenarástlo vôbec nič :-(
2010
Zazvor je burina ktora mi zarastlla zahradu , ale mne sa v tropoch nepodari dopestovat chren aj keby som velmi chcel ...
ancicka
Dakujem Vám dievčence.Ja som sa už tešila,že sa budem vytešovať s novoposadenej rastlinky,ale po vaších skusenostiach vidím,že sa mi to neoplatí.
puntodadino
A prosim Ta,zabudni aj na pestovanie kurkumy/je to sesternica zazvoru/,ako aj avokada,ci cervenej papaje. A este tak zelena Bamako,ci articok ano.Ostatne je utopia bez tropickeho sklenika.Raz som sice banany dopestoval,trs vazil as 8kg,ale v skleniku mal este aj svoj vykurovany foliac.
tati2008
Aj ja som ho skúsila pestovať a dopadla som ako predchadzajúce.Teraz som dala opäť,ale len zo zvedavosti.
rulik
skúšal som viaceré takéto aj exotické veci a výsledok nikdy nezodpovedal námahe a nákladom na to vynaloženým,toľko opateri a polievania a výsledok mnohokrát jeden maličký plodík, ktorý ani chuťovo nezodpovedal predlohe,netrápte sa za tie peniaze môžete kúpiť za fúrik peknej zeleninky
2010
Tych zazvorov je velmi vela druhov tu sa vela pestuje len pre ich pekny vyzor - kvety a listy, co sa da aj na Slovensku. Skusat dopestovat koren tropickej rastliny v strednej europe ? ako amater strata casu a penazi. Napriklad tento ale cerveny mam v zahrade je velmi dekorativny - Beehive ginger.


tothka
@ancicka , skús si nájsť diskusiu o pestovaní zázvoru, bolo ta asi pred 2 rokmi a myslím že ju zakladala @egreska. Hľadaj v jej diskusiách, ja som ho ešte nepestovala , ale aj mňa to po tieto dni napadlo, takže sa tiež chystám vyhľadať o tom viac.
broni
absolvovala som 2 pokusy. Keďže máme doma fenku a psa. Tak prvý pokus vykopal pes zo záhonu (mal tri lístočky) a druhý pokus vykopala fenka z kvetináča (stonka mala 20 cm) :o) tretí pokus už nebude :o) skončil by ako prvý a druhý :o)
marianna76
tiež som pestovala zázvor, ale bolo to v čase keď u nás v blízkom meste nebolo tesco. asi pred 15 timi rokmi, nedal sa tak často v obchodoch zohnať... teraz je to jednoduchšie, zájdem do tesca a majú ho vždy.
ale, syn rád pestuje a začína mi z jedného vyrastať... tak opäť skúsime
marianna76
skúsime, ale len pre radosť, že porastie, určite nie kôli používaniu...
pacik
Dopadla som tak isto, vňať pekná, ale hľúza taká istá, ako som zasadila...