Rôzne

Perníková chalúpka

nikol156 - fotkanikol156, 25. októbra 2012

Ja by som sa len chcela spýtať, z akého cesta mám urobiť chalúpku,
pretože my to nechceme jesť, len ako dekoráciu mať. Na nete som
videla mnoho receptov, no všetky sú také, ktoré sa to dajú aj zjesť.
Chcem vyrobiť chalúpku z čo najmenej surovín, lebo rozpočet
máme nízky. Napr. margarín na pečenie alebo maslo či sa dá zameniť
na roztierateľný margarín, či sa med môže vynechať atď. Nevadí
keď to cesto je ako betón, lebo to bude na dekoráciu.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Najlacnejší recept je na vizovické cesto. Toto je jeden recept z internetu, je tam viac spôsobov popísaných:

Odvážím si 0,5 kg hladké mouky. Odeberu z ní asi polovinu, udělám v ní důlek, naliji do něj 200 ml vody a ručně vypracuji vláčné těsto.

Pak postupně do těsta přidávám zbylou mouku, až získám tuhou hmotu.

Těsto je potřeba opravdu důkladně prohníst – nejméně hodinu. Většinou je hnětu u televize.

Hotová hmota je hladká, bez hrudek a dávám ji pak v igelitu odležet do chladničky – obvykle přes noc. Potom ji hned zpracuji. Těsto by nemělo odpočívat příliš dlouho, se starým těstem se už nepracuje tak dobře.
lusinkab
.......no na to cesto len muka,voda a sol si pamatam este zo skoly kedy sme z toho vyrabali figurky a rozne dekoraciee.Vymodelovalo sa to a potom sa to dalo len susit.Len taky poddotaz z mojej skusenosti to cesto bolo trosku zvlastne vyzorom ked vyschlo tak neviem,kedze to cesto sa nepecie ale len susi.Koli farbe aby si nemusela pridavat farbiva pridaj mletu skoricu (nie skoricovy cukor) tym docielis peknu hnedu akoze medovnikovu farbu a bude to mat aj vianocnu vonu...
lusinkab
.......Take cesto ked z neho robis nieco velke a hrube sa susi niekedy aj tri dni,najlepsie je dat susit na rovny povrch a na radiator.Musis sa uisitit,ze ho mas poriadne premiesene a hladke inaksie sa ti vytvoria nepekne skary a popraska.Kedze to nebudete jest tak ho po vysuseni postirekaj hojne s lakom na vlasy a tym docielis pekny lesk.Mozes ho bud ozdobit klasickou bielkovou polevou alebo len s temperovymi farbami dokreslit detaily a potom zalakovat kedze na zalakovane farba nebude dobre chytat.S tym cestom sa velmi dobre robi,my sme to robili v jednom kruzku a pouzivali namiesto sadry,kedze nie kazdy si to mohol dovolit.Do chladnicky sme to nedavali len si kazdy vytvoril vlastnu hmotu a potom sa len tvarovalo a susilo.
nikol156
Ďakujem za tipy, na to slané cesto som myslela aj ja, tiež to poznám ešte zo školy, kde sme vyrábali snehové vločky a ostatné vianočné dekorácie. Ja som skôr myslela na klasické perníkové cesto, kde by som povymieňala niektoré suroviny a niektoré zas vynechala. Chcem aby na výzor bol totožný s origoš perníkovým cestom aby aj voňalo atď. Len sa trošku bojím od toho experimentovania, či sa mi to vôbec podarí....
bubaya
25 rokov robím perníky na stromček z najjednoduchšieho cesta:
500 g hladkej alebo ražnej hladkej múky
250 g práškového cukru
5 polievkových lyžíc medu
2 celé vajcia
2 polievkové lyžice vody, alebo rumu
pol kávovej lyžičky jedlej sódy
perníkové korenie, buď vlastné, alebo hotové
Tuk na potretie plechu /vosk, alebo Cera/
Vajce na potretie perníkov.

Med trochu zohrejem s vodou a rumom, pridám do toho vajce, do múky dám všetko sypké. Spolu vypracujem tuhé cesto, ak je veľmi tuhé, cvrknem vody. Nechám postáť, kľudne aj týždeň, naolejované a vo fólii, aby nevysychalo. Pečiem na pomastenom plechu, lebo na papier sa prilepí.
Pečiem tak cca na 165 podľa veľkosti a hrúbky 8 - 12 minút.
Ak chceš, aby bolo krásne lesklé, potri až pri vyberaní z pece, ešte horúce, rozšľahaným vajcom. Nelámu sa, vo vlhku zmäknú a poleva z nich nikdy neopadáva.
nikol156
Ďakujem pekne každej varecháčke za super recepty, určite niečo z týchto fantastických receptov niečo vyskúšam.
zbart
...predpokladám že to mám nechat odležat v chladničke..to cesto na perníčky..:-)