Ja by som sa len chcela spýtať, z akého cesta mám urobiť chalúpku,
pretože my to nechceme jesť, len ako dekoráciu mať. Na nete som
videla mnoho receptov, no všetky sú také, ktoré sa to dajú aj zjesť.
Chcem vyrobiť chalúpku z čo najmenej surovín, lebo rozpočet
máme nízky. Napr. margarín na pečenie alebo maslo či sa dá zameniť
na roztierateľný margarín, či sa med môže vynechať atď. Nevadí
keď to cesto je ako betón, lebo to bude na dekoráciu.
onlinekucharka.sk/recepty/slane-cesto-na-modelovanie/...
Odvážím si 0,5 kg hladké mouky. Odeberu z ní asi polovinu, udělám v ní důlek, naliji do něj 200 ml vody a ručně vypracuji vláčné těsto.
Pak postupně do těsta přidávám zbylou mouku, až získám tuhou hmotu.
Těsto je potřeba opravdu důkladně prohníst – nejméně hodinu. Většinou je hnětu u televize.
Hotová hmota je hladká, bez hrudek a dávám ji pak v igelitu odležet do chladničky – obvykle přes noc. Potom ji hned zpracuji. Těsto by nemělo odpočívat příliš dlouho, se starým těstem se už nepracuje tak dobře.
....a este tento recept mi pride taky nizkonakladovy tanikinerecepty.webnode.sk/products/rychle-medovniky/...
....osobne si myslim,ze ked trosku zaexperimentujes a veci povymienas nic by sa tomu nemalo stat.Len tam nedavaj ziadne mlieko alebo vodu.
www.akosatorobi.sk/video/2628/pernikovy-adventny-veniec-ad...
500 g hladkej alebo ražnej hladkej múky
250 g práškového cukru
5 polievkových lyžíc medu
2 celé vajcia
2 polievkové lyžice vody, alebo rumu
pol kávovej lyžičky jedlej sódy
perníkové korenie, buď vlastné, alebo hotové
Tuk na potretie plechu /vosk, alebo Cera/
Vajce na potretie perníkov.
Med trochu zohrejem s vodou a rumom, pridám do toho vajce, do múky dám všetko sypké. Spolu vypracujem tuhé cesto, ak je veľmi tuhé, cvrknem vody. Nechám postáť, kľudne aj týždeň, naolejované a vo fólii, aby nevysychalo. Pečiem na pomastenom plechu, lebo na papier sa prilepí.
Pečiem tak cca na 165 podľa veľkosti a hrúbky 8 - 12 minút.
Ak chceš, aby bolo krásne lesklé, potri až pri vyberaní z pece, ešte horúce, rozšľahaným vajcom. Nelámu sa, vo vlhku zmäknú a poleva z nich nikdy neopadáva.
cukrar.gastronews.cz/show.asp?id=1332...