Milí kuchári a kuchárky :) - neviete náhodou niekto recept na starú českú perníkovú omáčku? Dáva sa do nej strúhaný perník, ktorý je dostať v Čechách, a používa sa aj na zahusťovanie omáčok.... Jedla som ju pred 6 rokmi od jednej češky a bola vynikajúca.
Tak isto uvítam aj recept na klasickú šípkovú omáčku - nie na sladko.
Vďaka:))!
4-5 PL pretlaku , 1-2dl vody,2 male lyzicky maizeny, 1 dl vina , trochu skorice , trochu citronovej kory a podla chuti cukor . Dobre zmiesat , kratko povarit , precedit cez kusok platna . nema to byt prilis sladke , ma mat taku kyselkavu chut .
Šipková omáčka je podľa pani Sandtnerovej z roku 1924-29.
3dk masla,3dk múky,5dk šípkového lekvaru,1 lyžica citr.šťavy,citron.kôra,2 lyžice bieleho vína,soľ.
Urobíš si zásmažku,zaleješ vývarom a pridáš ostatné suroviny,povaríš,ocedíš,dochutíš a je to!!! Dobrú chuť a držím palce!
je to naozaj velmi pracne , my sme doma robievali aj sipkovy dzem a sipkove vino .teraz si urobim iba par malickych flasticiek pretlaku .pracnejsie je snad uz iba rucne oberanie lesnych cucoriedok...
Ináč mám strašne ,ale opravdu strašne veľa kuchárských kníh.Mám jednu z roku 1955,práve som ju mala po dlhom čase v rukách.Tú som mala veľmi rada a je to na nej aj vidieť.Tam sú recepty rozdelené do 4 období-jar,leto....,potom nákup na celý týždeň a potom recepty čo sa z toho uvarí.Jedná sa hlavne o večere /pre pracujúce ženy/ a potom výkendy.Napríklad aj to,že si predpripravíš k druhému dňu,atď.N o jednoducho povedané VÝBORNÁ .
Ja sama keď varím tak moje varenie je niekedy veľmi ďaleko od originálu,vždy to záleží od momentálnej chuti alebo nálady.
Keď Ťa bude niečo zaujímať a ja to budem vedieť rada pomôžem,samozrejme každému.
ale tá, ktorú som spomínala, to nebola...:( No už viem, že základ je rajčinová omáčka, nastrúhaný perník suchý tvrdý, a šípkový džem.
Zaujímalo by ma, aké sú tie talianske, hoď nejakú :), @eraserhead