Varenie

Perníková a šípková omáčka k mäsám

sjuz - fotkasjuz, 17. marca 2010

Milí kuchári a kuchárky :) - neviete náhodou niekto recept na starú českú perníkovú omáčku? Dáva sa do nej strúhaný perník, ktorý je dostať v Čechách, a používa sa aj na zahusťovanie omáčok.... Jedla som ju pred 6 rokmi od jednej češky a bola vynikajúca.
Tak isto uvítam aj recept na klasickú šípkovú omáčku - nie na sladko.
Vďaka:))!

@zareaguj


Diskusia k téme

maarianna
ja som pridávala najdeš ju pod slivková omáčka s údeným mäsom nám velmi chutila
babidka
Sipkova omacka :urobis si pretlak zo sipok /zbierat ich treba az po prvych mrazikoch/ tak , ze vyberies zo sipok kostky a pouzijes iba duzinu .
4-5 PL pretlaku , 1-2dl vody,2 male lyzicky maizeny, 1 dl vina , trochu skorice , trochu citronovej kory a podla chuti cukor . Dobre zmiesat , kratko povarit , precedit cez kusok platna . nema to byt prilis sladke , ma mat taku kyselkavu chut .
sjuz
Jasné že sú recepty:) na nete. Možno sa však nájde niekto, kto mi sem pridá "tú správnu", a má nejaké tipy:)
sjuz
babidka - a z džemu by to nešlo...:))?? až takúto piplačku teda nemusím:))
bozulka
sjuz,ja som robila perníkovú omáčku -čierna omáčka- .Robila som "kapra na černo" ak Ti bude vyhovovať : na tuku /maslo +olej/ osmažíš na kolieska nakrájanú cibuľu,zeleninu ,koreňovú zeleninu,pridáš lyžičku cukru,a orestuješ,pridáš citron.šťavu,ocot,nastrúhaný perník,čierne korenie,nové korenie,bobkový list,tymián,lyžicu slivkového lekvaru,zaleješ vyvarom/aký chceš/ premiešaš asi 5 min.povaríš.,zahustíš múkou ešte povaríš.Potom ocedíš,dochutíš ,pridáš asi lyžicu červeného vína,hrozienka,sekané mandličky,môžeš pridať aj sekané sušené slivky,ešte chvíľu povaríš.Podáva sa s dobrým knedlíkom.Množstvo nepíšem lebo by som musela dlho rozmýšlať,ale Ty si výborná kuchárka takže sa určite strafíš.Keby niečo tak sa prihlás.

Šipková omáčka je podľa pani Sandtnerovej z roku 1924-29.
3dk masla,3dk múky,5dk šípkového lekvaru,1 lyžica citr.šťavy,citron.kôra,2 lyžice bieleho vína,soľ.
Urobíš si zásmažku,zaleješ vývarom a pridáš ostatné suroviny,povaríš,ocedíš,dochutíš a je to!!! Dobrú chuť a držím palce!





bozulka
sjuz,ešte som zabudla napísať,že tento recept na čiernu omáčku pochádza dokonca z 19 stor.asi z roku 1897.To si síce nepamätám,ale mám ho od kamarátky z Južných Čiech a ona ho zdedila po nejakej prapraprababke./ Ona je potomok nejakej bohatej rodiny,keď mohli už vtedy variť také drahé jedlá./
babidka
@sjuz , samozrejme mozes pouzit sipkovy dzem :-). len uz nedavaj cukor a pridaj citronovej stavy ...
je to naozaj velmi pracne , my sme doma robievali aj sipkovy dzem a sipkove vino .teraz si urobim iba par malickych flasticiek pretlaku .pracnejsie je snad uz iba rucne oberanie lesnych cucoriedok...
sjuz
No - čučoriedky a brusnice zbierame v Zázrivej takým kovovým hrebeňom - ručne po jednej by ma asi trafilo:)), ale na domácich a ich neskutočnú rýchlosť nemáme....
babidka
ja som ich este donedavna oberala pekne po starom, aby boli ciste a vsetky pekne dozrete .ale posledne roky ich uz kupujem tiez , ale iba ciste a prebrate -aby s nimi nebolo vela prace :-))
cistinka
@bozulka ty si normálne chodiaca gastro-encyklopédia...máš také super rady a staré receptúry, ktoré sa nedajú nikde kúpiť. Tú tvoju čiernu omáčku určite vyskúšam. Musí to byť eňo-ňuňo :-))
bozulka
To ma teší,že sa môžem s Vami podeliť so skúsenosťami,veď vek už na to mám ,nie....???
Ináč mám strašne ,ale opravdu strašne veľa kuchárských kníh.Mám jednu z roku 1955,práve som ju mala po dlhom čase v rukách.Tú som mala veľmi rada a je to na nej aj vidieť.Tam sú recepty rozdelené do 4 období-jar,leto....,potom nákup na celý týždeň a potom recepty čo sa z toho uvarí.Jedná sa hlavne o večere /pre pracujúce ženy/ a potom výkendy.Napríklad aj to,že si predpripravíš k druhému dňu,atď.N o jednoducho povedané VÝBORNÁ .
sjuz
Bozulka - tak to dúfame, že sa s nami podelíš o tie poklady:))
bozulka
Sjuz keď ja si myslím,že tu už skoro všetko bolo a spomeniem si len keď čítam recept a niečo robím trošku ináč tak pridám komentár možno sa niekomu bude hodiť zmena.
Ja sama keď varím tak moje varenie je niekedy veľmi ďaleko od originálu,vždy to záleží od momentálnej chuti alebo nálady.
Keď Ťa bude niečo zaujímať a ja to budem vedieť rada pomôžem,samozrejme každému.
eraserhead
@sjuz vyskúšala si už nejakú šípkovú omáčku? Ja mám nejaké talianske verzie ale chcel by som aj nejakú slovenskú.