Kuchyňa a vybavenie

Penová torta

bejulienka - fotkabejulienka, 18. októbra 2011

Žienky, mohli by ste mi poradiť....
Roky som piekla penové zákusky, asi 2x aj tortu. Potom som
vymenila plynový sporák za elektrický, čo som sa najprv tešila,
pretože u svokry v el. rúre boli penové zákusky hotové rýchlejšie.
Ale ako som sa sklamala, keď som penové sušila aj hodinu a aj tak
boli vnútri žuvačkové alebo zhnedli. A takto som to roky skúšala, až
ma to prestalo baviť. Asi pred dvomi rokmi som to vzdala úplne. Za
tie roky som neprišla na to, na akú teplotu mám rúru nastaviť, aby
zákusky boli pekné biele a chutné.
Takže aby som to upresnila...sporák je zn. Gorenje /teda dúfam/ a
rúra je elektrická s možnosťou aj prúdenia vzduchu a použitia aj 2
plechov naraz. Ak by niekto mal tento typ sporáka a ešte aj robieval
penové, to by bolo úplne úžasné. Ďakujem za všetky komentáre.
Pekný deň

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
suseda ešte vlani pekávala torty asi iba v obyčajnej el.rúre, boli krásne a dobré, spýtam sa a dám vedieť.
nadia56
@bejulienka ,teplovzdusnu ruru musis nastavit na nizsiu teplotu, ked je recept na 180 stupnov, teplovzdusnu treba nastavit na 160 stupnov, ja na 160-ke peciem vsetky zakusky a torty, peciem aj tri plechy na jeden raz, snad som ti trosku poradila, daj vediet, ja uz by som nevymenila teplovzdusnu ruru za inu, zelam ti pekny den a vela uspechov pri peceni:-)
evanaaa
Myslím, že čím nižšia teplota a dlhšie sušenie, tým lepšie, ale pozri sa sem, je tu veľa receptov, možno ti niektorý napovie a pomôže. Napr. Pavlovovej torta, rôzne pusinky a torty s niekoľkými plátmi.
NADIA56, ak by si sa sem vrátila, alebo aj niekto iný, chcela by som vedieť, či teplovydušná rúra je tá s ventilátorom vzadu, alebo je to niečo iné. Ja mám ventil. a ak ho pustím pri pečení mäsa, tak sa mi dosť vysuší povrch a kuracie stehná aj napriek chrumkavej kože sú pod ňou tvrdšie, vysušené. Ďakujem za odpoveď.
Bejulienka, prepáč, že so sa to pýtala v tvojej diskusii.!
nadia56
@Evanaaa , teplovydušná rúra je s ventilátorom vzadu, mozes v nej piect viac plechov na jeden raz, ja maso pripravujem iba v pomalom hrnci,popripade v parnom hrnci, nepeciem v rure, ale pri priprave masa by som nepouzivala ventilator, len obycajne pecenie, ak som ti pomohla budem rada, zelam ti pekny den:-)
alzbetka2
@bejulienka , aj ja som voľakedy pekávala penové, ešte kým som mala starý sporák, vtedy boli "jedna malina" a v novom sa už veľmi nedarilo, tak som to tiež vzdala. Ja mám ale Moru a pekávala som aj na starom aj na novom na 50-70 °C.
danielas
Nemám ten typ sporáka ako Ty,ale tiež pečiem v elektrickej rúre,penové pláty na troch plechoch naraz pri teplote 115 C tak 45-50 min. Držím palce.
bejulienka
takže sme vytvorili novú diskusiu "penová torta pečená s mäsom". Evanaaa, neva, to je ok...a ja sa tiež pridám, ja všetko mäso pečiem s ventilátorom na 220C, krásne mi mäso zhnedne, chytí chrumkavú kôru, mne sa vôbec nevysuší, až sa rozpadáva v ústach a keď už je dosť opečené, uberiem na 150C nech sa aj vnútri riadne prepečie a to už dám na normálne pečenie. Keď používaš ventilátor na mäsa, mala by si mať na ňom tú ochrannú mriežku a ked pečieš koláče, vtedy má ísť dole. Aspoň tak mám v návode a aj tak robím.
bejulienka
a čo sa týka penových....zabudla som napísať, že už som asi vyskúšala všetky teploty, aj 50, aj pri otvorenej či pootvorenej rúre.Voľakedy som ich v plynovej piekla 20min. a boli nádherné a výborné. Doparoma, že to neviem spraviť aj v tejto. ešte ma napadlo, jedna známa suší penové na radiátore. Počuli ste už o tom? Jedla som ich, sú super, tak nakoniec asi vyskúšam tento spôsob...ďakujem vám všetkým za pomoc.
evanaaa
Ešte k téme mäsa: Bejulienka, ja mám obyčajnú rúru, možnože je to tým, ale nevadí, upečiem to aj normálne, vďaka.
jeka
ja pečiem laskonky,na 150 stupň. 30 až 40 min.,plyn.sporáka s elektr.rúrou zn.GAS,zatiaľ boli vždy cutné,čisté penové som skúšala raz,tie sa navydarili,ale bola to moja chýba,lebo som ich piekla len na vymast.plechu,tak sa mii pripálili.
bejulienka
jeka, aj ja mám plyn s el. rúrou...a penové som nikdy nerobila ináč ako na len vymastenom plechu. Naozaj to asi skúsim na tom radiátore
lacosk
Ahojte. Ja mám tiež ten istý problém.
Plynová rúra, ktorú som mal pred tým všetko vysušila. Aj mäso nebolo také šťavnaté, proste vo všetkom bola horšia ako tá čo mám teraz. (elektrická, teplovzdušná) Až na jedno, a to boli práve sušené torty a pusinky. Na tie bola ideálna tá plynová. Teraz som už tiež skúšal všetko možné. Naposledy som robil tortu skoro celú noc. Na nejakých 50 stupňov, aj dvierka som skúšal mať otvorené. Ale ako keby to nechcelo ani za boha vyschnúť. Tiež by som privítal nejakú radu. Pretože tieto sušené torty sú perfektné.
bejulienka
lacosk...to "ani za boha vyschnúť" bolo najlepšie..tak som sa z chuti zasmiala. Keď sa mi niečo podarí docieliť s penovými, dám vám vedieť.
bejulienka
lacosk...to "ani za boha vyschnúť" bolo najlepšie..tak som sa z chuti zasmiala. Keď sa mi niečo podarí docieliť s penovými, dám vám vedieť.
lacosk
Inak teraz ma napadlo, asi ako mi to šlo najlepšie. Pláty nesmieš robiť hrubé, najlepšie je také max okolo 1 cm. A dal som ich do rúry, neviem asi okolo 50 stupňov. Po nejakej polhodinke som vybral, a pustil som pred ne ventilátor. Takto som to zopakoval asi trikrát. Nie som si určite istý ale asi toto bolo najúčinnejšie. Ale chystám sa robiť tortu v novembri. Dcérka má narodky. Tak sa už teraz "teším".
lacosk
Ten ventilátor som použil vlastne už zo zúfalstva. Je problém v tom, že el. rúra vôbec nevysušuje. A pri tejto torte je to najdôležitejšie. Keď sa robí rýchlo, a pri vyššej teplote tak tie pláty sú nie celkom dobré. Musí to mať nejaký prísun vzduchu, ktorý to bude vysušovať. Ale tiež by som bral nejaký nápad od niekoho komu sa to darí spraviť aj v el rúre.
pravacokolada
Dobrý deň,
radi by sme Vás informovali o našej ponuke Pravej belgickej čokolády, výrobníkov čokolády, čokoládových fontán a všetkého pre domácich i profesionálnych cukrárov.
Všetok ponúkaný tovar nájdete aj na  pravacokolada.sk

Prajeme Vám pekný deň.
fiby
Neviem aké sú to penové zákusky. Sú to ako sušené bielka v rúre. Ja pekávam sušené torty a daria sa mi. Suším ich v elektrickej rúre s ventilátorom na 50stC. Nemám rúru otvorenú. Nezhnednú a sú výborne suché. Vyžaduje si toto sušenie napr. tort aj 3-4 hodiny.
bejulienka
@fiby , vidíš, aký rozdiel je v teplotách? Od 50-asi 160C. To je strašný rozdiel. Ako si potom vybrať?!!!!!Koľko plechov pečieš naraz? Penové zákusky sú presne to , čo torta, eln sneh nenastriekam do kruhy ale len ako vlnku, ktorú potom spojím krémom s druhou vlnkou...
robertdk
Asi pred mesiacom som skusal penovu tortu podla receptu z varecha.sk celkom sa podarila deti si ju aj pochvalili no pokazil som ju sam lebo som ju spravil velmi sladku...asisom nieco poplietol alebo zle precital... platky somsusil v el rure na 50a ani neviem ako dlho.Dcera mala trinast tak som jej chcel spravit radost.
No terazdruha dcera ma styri a chcem spravit do skolky snehove pusinky ,no aby neboli neak prilis sladke a v strede cokolada aspon tak neak som si to predstavoval,- inak som uplny zaciatocnik ,-ocenil by somaj moje deti ak by niekto poradil ,zijeme totiz v Dansku a tu az take sladke ako u nas nerobia a hlavne nema kto poradit,-mozno som odbocil od temi za co sa ospravedlnujem.
lucia1511
Ahojky mám taky dotaz na bejulienka ako si pekla penove v tej plinovej trube ja mám plinovu a neviem si snou rady. dik za odpoved
bejulienka
ahoj lucia1511 teraz si ma zaskočila, pretože v auguste som po rokoch opäť skúsila penové a vieš, že ani neviem ako som ich piekla?! a čo teraz? ako ich budem piecť na budúce? Ale tentokrát boli výborné. Piekla som ich zrejme podľa receptu na nete. A tam boli na asi dosť vysokej teplote. preto som teraz v pomykove, či som ich nakoniec piekla na tej 160C alebo na 100 či dokonca 50C. Bože, úplne som vygumovaná. Ak na to prídem, napíšem ti. ale na Vianoce ich budem robiť určite, tak potom napíšem presne.
lucia1511
Tak to dakujem pretože mi byvame v prenaja tom byte a tu je pinova trouba dik moc :)
danteska1979
ahojte,este som nikdy nerobila penovu tortu ale rada by som skusila...je tu vela receptov-ale ktory je ten naj??? jeden s praskovym cukrom, dalsi s krystalovym, jeden krem s kavou, iny bez... ako si vybrat tu naj, osvedceny recept??