Rôzne

Pelmenica

sovka62 - fotkasovka62, 24. mája 2011

@vcelka mi v zážitkoch pripomenula pelmene a tým aj to, že som vám niečo zabudla napísať. Liatinovú pelmenicu vlastním desiatky rokov, darovali mi ju Rusi, keď videli, ako mi pelmene chutia, aby som si ich doma mohla variť bez veľkej námahy. Opatrujem si ju, myslela, že druhú v živote nezoženiem.
Ale asi pred mesiacom som bola v domácich potrebách (lebo som šla okolo a to tam musím vliezť, aj keď nič nepotrebujem) a našla som tam pelmenicu z umelej hmoty. Dokonca mali na výber tvar dosky aj tvar pelmeňov, aj veľkosť dosky. Takže ak ich robievate, vybehnite na nákup, lebo si tým prácu naozaj uľahčíte. Plát vyvaľkaného cesta položíte na dosku. V otvoroch sa cesto preliači, tam vložíte plnku, prikryjete ďalším vyvaľkaným plátom cesta, prejdete valčekom (treba pritlačiť). Odstránite zvyšky cesta z okrajov (na ďalšie použitie), pelmenicu prevrátite, klopnete ňou o dosku a máte naraz (na tej mojej 32) celú kopu hotových pelmeňov.

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
@sovka62 páči sa mi ten názov, že pelmenica :-)
neviem či som v obraze, ale asi je to rovnaká forma ako na ravioly, na tom vidno ako sa časy menia.... kedysi pelmene, teraz ravioly.... tiež po tej forme pokukujem
marianne69
...a to ja ani neviem,ze take nieco existuje,alebo viem a neviem si to momentalne vybavit....skusim sa popytat...
marianne69
...aha tak uz viem,vygooglila som,ja mam take tie od najmensej formicky po najvacsiu,ale tie v celku vidim prvy krat...
hubata
Ani ja pelmenicu nepoznám, ani som pelmene nerobila, takže aj v mojom veku mám medzery vo vareškovom vzdelaní.
evanaaa
Jéj, Rony, dobrá stránka, aké pomôcky, napríklad to orezávatko na koreňovú zeleninu je fajn, a ten " hrebeň" mám, aj tri, používam na nakrájenie cibule, to je dobré.
sovka62
Je to presne to, čo je v Ronyho linku. Takže pelmene či ravioli (máš pravdu Evúšik, časy a móda sa menia), je to dobrá pomôcka a šetrí čas. Dá sa síce aj tak ako v Rusku. Hovorili mi, že keď začne zima, schádzajú sa v domácnostiach susedky, priateľky a robia stovky pelmeňov s rôznymi plnkami a nechajú ich zmraziť vonku, tam ich potom zabalené aj skladujú (žiadny problém, to jedlo je pôvodne sibírske).
garanco
@sovka , pelmenicu, akú máš ty, som si ja dovliekla z Taškentu začiatkom 80.rokov min.storočia, pelmene sú maličké, vkusné (aj po slovensky aj po rusky), recept na sibírske pelmene som už pridala.
aroooo
tak toto počujem prvý krát,musím tu pozrieť nejaké recepty ak ste dali,ale zaujíma ma hlavne,dajú sa na tom tvoriť aj pirohy s lekvárom a pri varení sa neroztvoria? @sovka ,a čo to v tom obchode stálo?
sovka62
@arooooo , nie neotvoria sa a plniť môžeš čím chceš. Len lekvárové pirohy robievam zo zemiakového cesta a to vaľkám na trocha hrubšie, takže pirohy by boli dosť vysoké, to by ale nemuselo vadiť. Cenu si nepamätám, marí sa mi čosi medzi 3 4 €, viem, že sa mi to nezdalo drahé.
alexdidi
@sovka , veľmi pekne ďakujem za tip...videla som podľa toho robiť v TV a veľmi sa mi to páčilo....zajtra teda vybieham za nákupom....
vladkaku
Moja ukrajinská kamoška z Odessy pelmene na Slovensku robila veľké ako naše taštičky (pérky či varené mäsové pirohy), tento názov k danému obrázku ma ohromil, prvýkrát som to takto videla. Aj muž to jedol v Gruzínsku veľké. Asi sme na to nemali šťastie... maličké veci sa mi páčia... vyzerá to milo, keď na to natrafím, najsôr si to kúpim, lebo pelmene nám chutia
babidka
panabeka ! ved ja som na svoju pelmenicu aj zabudla :-) tiez ju mam este zo "Sojuzu" taku hlinikovu a ked sme sa stahovali do domu , kdesi som ju zalozila a zabudla na nu....nerobievala som na nej az tak casto lebo pirohy som polepila rychlejsie rucne a pelmene s masovou a zeleninovou plnkou u nas akosi oblubu neziskali :-)Ale teraz by som ju uz aj vyuzila .
sovka62
@vladkaku , ak sú robené ručne, bývajú väčšie, také som v Rusku tiež jedla. Ale tieto sú rovnaké, úhľadné a ak ich robíš veľa (ja som ich robievala približne 120), tak ušetríš kopec času.
sovka62
@babidka , tak ju len vytiahni, opláchni a môžeš začať. U nás najviac frčali tie, ktoré som plnila vareným údeným mäsom a podávala s opraženou cibuľkou a kyslou smotanou. Ale bryndzové sa tiež zjedli rýchlo, ledva som zachránila pár, aby som si ich na druhý deň mohla opiecť na panvičke do červena.
eva60
žienky moje,na ukrajine kupite formu od výmyslu sveta..väčšie,menšie otvory ,paráda.Cena je 2€...pirohy robím klasicke-tvaroh,lekvar,pre manžela zase kyslá kapusta,zemiaky.Aj zo zemiakového cesta s lekvárom...Plnky ide do pirohov dosť,netreba sa báť,neroztvoria sa pri varení.formy sú plechové,na nožičkách
sovka62
@eva60 , takú s väčšími otvormi by som aj prijala, ale ako sa ja dostanem na Ukrajinu? Keby ich tak niekto doviezol a predával aj tu.....