Rôzne

Pečenie a varenie s babkou

saraklara - bez fotkysaraklara, 8. augusta 2014

Táto téma je o tom že keď pečiete s vašou babičkou čo zvičajne pečiete a ako :) :D

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Zažívam to už z opačnej strany, ja som babka a pečiem a varím so svojimi vnučkami. Snažím sa ich naučiť všetko čo viem, raz sa im to iste zíde, keď sa už nebude koho spýtať. S najmladšími vnučkami sme začali jednoduchými liatymi hrnčekovými koláčmi, skúsili sme cookies, neskôr muffiny a toto všetko už pečú sami, veľmi dobre, bez akýchkoľvek problémov. S mamou pečú torty a zákusky. Začiatkom prázdnin sme si vyskúšali kysnuté cesto, podľa receptu na univerzálne, ktoré mám aj tu, na Vareche. Vydarilo sa. Sú prázdniny, nie sme spolu často, tak som ani nevedela, či pokračujú. A veru pokračovali, pred týždňom ma obdarovali závinmi s kysnutého cesta, orechovým a tvarohovým a veru bol rovnako dobrý, aký mávam ja. Mám z nich veľkú radosť.
kimlo
@sovka62 robis velmi dobru vec ze ucis svoje vnucky varit. Ja mam v praci kolegov, ktori mali tu smolu a ozenili sa s dievcatmi ktore varechu ani nedrzali, ked ich pocuvam tak si v duchu myslim svoje, nastastie su to chalani ktorych varenie bavi, takze rodina nehladuje... No co uz, ina doba... :-)
kuchticka
@sovka - obdivujem ta a chvalim. Si dobra ucitelka pre vychovu dievcat pre bezny zivot. V dnesnej uponahlenej dobe sa nenajde vela takychto babiciek co by maly cas, trpezlivost a najma skusesenosti s varenim a pecenim. Ved mnohe I tie babky nevedia varit, spoliehaly sa na zavodne chuchyne (ked boly mlade). Ty si poklad mesdzi babickami. Gratulujem k tvojej praci s vnuckami.
spetkasoli
sikovna babicka@sovka a sikovne vnucky, veru tak, co se v mladi naucis... stastni buduci manzelia tvojich sikovnych vnuciek, mila@sovka , pekne si im dala do vienku, budu veru na teba spominat pri kazdom vareni a peceni:) posielam z Pardubic pekny den a dobru pohodu vsetkym milovnikom nasej "varesky"
babidka
Moje babky mali v case mojho detstva este deti v mojom veku /tak to vtedy byvalo/a tak sa obracali okolo nich :-)Na vnucata veru cas neostaval .Ale jedna babka ma naucila robit palacinky - ci skor som si to u nej vynutila !
Mama s otcom boli niekde mimo domu a my deti sme ostali s nasou "starsou" / 16 rocnou/ tetou , ktora bola /podla spravania /skor nasa rovesnicka ako vychovavatelka :-) My s bratom sme chceli palacinky, ale teta vedela o vareni azda este menej ako my .Urobili sme cesto podla mamickinho zositoveho receptu:3 vajcia , pol litra mlieka a tolko muky a cukru aby to zahustlo . Ako mohli 10 a 12 rocne deti vediet , kolko toho dat tak akuratne ??? Na bicykli som preto premavala medzi nasim a babkinym domom s cestom v konvicke - raz pridala muku/huste/ potom mlieko/riedke / zasa muku atd .Nakoniec bola 2 litrova konvicka plna cesta ktore sa konecne netrhalo , nelepilo , nebolo prisladke ani pririedke ci prihuste . Pri peceni palaciniek sme minuli celu flasu oleja a nakrmili okrem nas troch deti a tety aj dedka , babku , ich aj nase prasiatko :-) Takze od 10 rokov dokazem upiect akekolvek mnozstvo prvotriednych palaciniek bez vazenia a takmer bez oleja :-)
Druha babka ma naucila ako upiect zemiakove placky bez vajec a bez masti - iba tak , na sporakovej platni . Taketo placky pekavala svojim detom v case , ked dedko nemal ziadnu pracu a v spajzi toho vela nebolo. Nam ich uz vylepsila tak , ze ich mastila po upeceni mastou ci maslom a zapijali sme k nim mlieko . Vravela nam , ze ked bola dieta ona , tak ine placky ani nerobievali a az ked ona mala takmer dospele deti - dozvedela sa , ze sa zemiakove placky daju aj vyprazat v masti :-( Teraz tie "suche bandurkove nalesniky" moje deti a vnucata povazuju za delikatesu ...nuz , je iny svet :-)
veronka
Aj moja 4 ročná vnučka mi tiež chce pomáhať v kuchyni pri varení a pečení. Obidve si uviažeme zásterky a ideme nato. Musím sa priznať ,že ked boli moje dcéry malé nemala som dosť trpezlivosti a času. Teraz to veľmi ľutujem , ale všetko vynahrádzam svojej vnučke .Ona sa stále motá pri mne,je šťastná ked jej dovolím miešať cesto ,ukladať ovocie ma koláč, alebo inak pomáhať
hubata
Aj ja varím a pečiem s vnučkou, dokonca sa hnevá ak na ňu nepočkám a "nevidí začiatok". Teraz už má 10 rokov, takže len dohliadam a vyťahujem upečené z rúry aby sa nepopálila ....... Tá radosť keď môže kamoškám povedať že "toto som piekla ja" stojí aj za nejaké tie múkové stopy, rozsypaný cukor a dogebrené misky. Ja myslím že nielen kuchárčina, ale aj iné práce okolo domu a záhrady by nemali byť tabu pre deti od malička, ale primerane k veku a najlepšie hravou formou získajú vzťah k práci, k mame, k otcovi, k babke, dedkovi a pamätajú si to na celý život. Veď na to čo sme s babkou piekli a varili mám najkrajšie spomienky a aj dnes si niekedy položím otázku: "ako to tá moja babka robila, ako to všetko stíhala bez mixéra, odšťavovača .......?