Varenie

Pečené zemiaky :)

kikiss17 - fotkakikiss17, 16. septembra 2015

Ahojtééé, je tu niekto kto má overený tip na pečené zemiaky,ale myslím tím aby boli výborné. Napr. aké korenie dávate..alebo cibulu dáte,slaninu proste niečo z čoho budu zemiačiky chutné. Dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Zemiaky ošúpať, nakrájať na hrubšie kolečká, trocha posoliť, posypať drvenou rascou. Do misky daj biely jogurt bez cukru, pretlač cesnak, počet strúčikov podľa chuti jeden až tri, trocha mletého korenia farebné alebo len čierne alebo biele a štipka soli, zamiešať a dať na zemiaky. Poukladať plátky masla, zakryť alobalom alebo pokrievkou a dať piecť do rúry na 190 stupňov, keď sú zemiaky mäkké odokryť, zapnúť teplovzdušný ohrev zvrchu a zemiaky zapiecť na peknú farbu.
kikiss17
Dr.dakujem za tip velmi pekne napísané.Skusím ale vyzerá to dobre už ako to čítam :)
buchtabuchta
Zemiaky dobre umyť, nakrájať na krížalky. Nesoliť vopred, pustia vodu a nedajú sa pekne upiecť. Poukladať na suchý plech, piecť do zlatohneda - cca 20 - 25 minút, príležitostne obrátiť, ak sa nerovnomerne opekajú. Posoliť až ku koncu pečenia Urobiť podobný dresing ako @dr , ale nie z jogurtu, ale z kyslej smotany:
Kyslá smotana, cesnaku veľa, soľ dľa potreby.
Kyslá smotana, chillli pasta sladká, soľ dľa potreby
Kyslá smotana, kôpor.... fantázii sa medze nekladú, kto chce, nech si dá aj tatarku s kečupom.
Zemiačky si každý namáča do dresingu, ktorý sa mu najviac páči. Dá sa urobiť dresing aj zo smotanového jogurtu, ale tá kyslá smotana je skrátka lepšia. Je to fajnotka.
janikbj
najlepsie zemiaky u nas pecie moja mamka, a to tak,ze nakrajane zemiaky chvilu obvari v osolenej vode (nie do makka, len par minut) a na vymastenom pekaci ich jemne poprasi hrubou mukou, osoli, orascuje a pecie az kym nie su krasne cervene a vdaka muke extra chrumkave. akurat ja mam problem vydrzat tak dlho,ako je treba,preto mam zemiaky malokedy upecene az tak paradne ako ona :D
mamkine vyzeraju nejak tak:  www.mimibazar.sk/recept.php?id=24630&user=61360...
smejkad
U nás tiež nakrájať, obvarit, potom supnut na masťou potrety pekáč, na vrch trochu vonavej zaudenej slaninky, do rúry a už len slintat kým nebudú jedlé :)
viera1
Zemiaky nakrájam na krížaly a nechám v studenej vode 1/2 hodinu,aby sa vyplavil škrob.Scedím,vysypem na utierku,kde ich dobre osuším a vložím do misy,pridám 1dl oleja,2ČL mletej papriky (mám údenú-nemusí byť,stačí aj obyčajná),2-3ČL granulovaného cesnaku (čerstvý by zhorel) a 1ČL rasce.Premiešam a rozložím na plech.Pečiem cca 45min a solím až po upečení.Zemiaky je dôležité nakrájať na rovnaké kúsky,inak menšie prihoria.Po 30-tich min. pečenia ich s obracačkou prehrabnem a dopečiem.
kukulienka71
Očistené a umyté zemiaky približne rovnakej veľkosti poprekrajujem na 8 častí, v mise polejem dvomi či tromi polievkovými lyžicami kačacej masti alebo výpeku po pečenom mäse, osolím a premiešam. Rovnomerne porozkladám na plech vyložený papierom na pečenie a pečiem na 200°C kým nie sú hotové. V polčase poprehŕňam, aby sa opiekli z každej strany. Alebo pečiem len osolené a s celou rascou a olejom.
1x cuketa
ajkadajka22
Zemiaky celé umyjem s kefkou a dám variť do osolenej vody.Uvarím ich celkom do mäkka,scedím a dám na plech.Každý zemiak s vidličkou rozpučím a všetky polejem bravčovou alebo husacou/sú lepšie/masťou a posypem korením na zemiaky,ktoré si vyrábam sama.Dám do rúry,ktorú som vyhriala na 200°C a pečiem asi 20 minút.
kikiss17
Žienky ked varíte v šupke zemiaky,ako presne viete že už su hotové..nejaká finta ? :) viem že pichnut vidličkou...už sa mi stalo že som zle odhadla chcela som na zemiakový šalát a boli rozvarené...no zemiaky mi nepraju haha :D
jozka2
Zemiaky nepredvaram,pokrajam na rovnomerne podla moznosti krizalky/,na plechu ich naolejovanymi rukami vsetky premiesam tak aby sa na ne dostal rovnomerne olej./Nedavam olej na zemiaky iba na ruky aby ho nebolo vela,ale aby sa krasne do zlata upiekli a skor zatiahli/.Posypem rascou a sup na 200 st.C do rury,v polovicke pecenia,ked su uz zatiahnute ich osolim a premiesam.Priznam sa, jedla som s mnohymi prichutami,ale tato jednoducha verzia iba s rascou mi chutna najlepsie na kazde pouzitie.
gordonko
no a tu je stará pravda ,, KOĽKO LUDÍ , TOĽKO CHUTÍ ,, nikdy neulahodíš každému takže čo chutí Tebe nemusí chutiť druhému ....