Vareno-pečeno-cesnakové zemiaky fotorecept

babidka - fotkababidka, 6. februára 2011
Vareno-pečeno-cesnakové zemiaky (fotorecept)
Foto: babidka

Takýto popisný názov tie zemiaky najlepšie vystihuje . Inšpirovala som sa už dávnejšie nejakým receptom / na ktorý si už pravdupovediac nespomínam / - Zobraziť celý popisTakýto popisný názov tie zemiaky najlepšie vystihuje . Inšpirovala som sa už dávnejšie nejakým receptom / na ktorý si už pravdupovediac nespomínam / - ale je to u nás veľmi obľúbená príloha .Manžel sa vždy poteší keď ich robím a je mu vlastne jedno čo k tomu máme - mäso pečené či dusené , zeleninové jedlo alebo iba cmar či kyslé mlieko .

3-4
porcie
15 minút
príprava
30- 40 minút
na 180 °C

Suroviny

1  kg
1  celá hlavička
1 dl
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vyberieme si menšie zemiaky - veľkosť asi 5 -7 cm . Poriadne ich vyumývame , prípadne vydrhneme drsnejšou stranou hubky na umývanie riadu . Prípadné nečistoty alebo poškodenie šupky vyrežeme .

    Vareno-pečeno-cesnakové zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky varíme vo vode asi 15 - 20 minút . Keď sú zemiaky mladé , tak stačí variť aj 5 -7 minút . Zemiaky uvaríme iba tak napoly . Kým sa varia , pripravíme si cesnakový olej . Ošúpeme cesnak a pretlačíme ho do oleja , pridáme soľ a premiešame . Necháme postáť aspoň 10 minút aby sa všetky chute dobre spojili .

    Vareno-pečeno-cesnakové zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené zemiaky dáme na pekáč a každý zatlačíme tak aby zemiak čiastočne "pukol"- skrátka ho iba mierne rozpučíme :-) Lyžicou polejeme zemiaky cesnakovým olejom . Cesnaku dávame vlastne podľa chuti - my to máme radi dobre ocesnakované . Mimochodom , tento môj obľúbený pekáčik som vyhrala na Vareche :-)))))))))

    Vareno-pečeno-cesnakové zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme piecť do horúcej rúry - stupne môžem iba odhadnúť , ja ich pekávam v sporáku na drevo a prenosný teplomer sa mi tam jednoducho nezmestí :-) Skrátka - pečieme dovtedy , kým nie sú zhora upečené do chrumkava a chytia lákavú farbu .

    Vareno-pečeno-cesnakové zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Môžeme podávať ako prílohu alebo ako hlavné jedlo na ľahký obed lebo večeru . Dnes som ich podávala ako prílohu k pečeným krídlam a stehienkam na horčici podľa receptu od @enerrgizera .

    Vareno-pečeno-cesnakové zemiaky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

julica
mňam, zbožňujem pečené zemiaky, najmä posyoané tvarohom s pažítkou. to puknutie je dobrý nápad
cica2
zemiaky, cesnak to je moje! Supér receptík ;-)
dorisa
Zemiaky mam rada v každom stave,okrem surových. Krasa, mňam.
honestka
aj mne sa to hodi, ked potrebujem rychlovku, ale vtedy opeciem na pekaci tak narychlo. v rure mozu byt fajnotka. nabuduce bude vsetko pecene tak naraz vo velkej rure. aj mne sa paci to popucenie krumplika tak je viacej toho chrumkaca...
babidka
A ešte keď sa dá veľa cesnaku - väčšie kúsky cesnaku sa tak krááásne pripečú a sú ohromne chutné...ja ich volám "prípečky" a potajomky si ich najprv povyberám a zjem:-)))))
vurkovim
Budem ich robiť takto pod peku to je tento kamín čo je na mojej foto kde mi prvý chlieb takto zhorel ale len prvý
egreska
@babidka ja mám také v receptoch :-)) asi tie moje ta inšpirovali ,ak ano, tak som rada ...sú výborné
bejaja
robím podobne, ale ich nevarím, .. určite vyskúšam...
bejaja
robím podobne, ale zo surových zemiakov...určite vyskúšam tvoj recept....
sportak
Veľmi dobre to vyzerá, určite to ešte tento týždeň zrealizujem. Pravdu povediac, už sa na ne teším.
coldbery
Takéto zemiačky mám najradšej a s cesnakom....mňam...:-)))
zdenuschka
Už týždeň mám chuť na pečené zemiaky s kefírom, alebo acidkom. Tak už viem, čo si dnes spravím, acidko čaká poslušne v chladničke :) ... Tvoje zemiačky vyzerajú byť fantastické a myslím, že aj v skutočnosti sú.
frezia68
Budem ich volať "vapece" asi vieš prečo?A čoskoro určite urobím.Pekný pekáčik,dobrý recept a doma už veľká chuť na ne :-)
murgaska
Ako vidim Babidka tento recept ma obrovsky uspech,vytlacam si ho a zakladam.Diky......M
janger
@babidka , v tom nazve este malo byt vareno-peceno-pukano-cesnakove zemiaky :-)))! Tie musia byt vyborne !!! A mas pekny pekacik ;-)!
jerica
@babidka narobila si chute a cesnak je jednička 5 +++++,Tvoj nápad dať na varechu pečené zemiaky nemá chybu:-)
sovka62
Takéto nepoznám, ale dala by som si hneď a žiadne mäso by som k nim nepotrebovala. Stačil by pohár mliečka.
bugi
super zemiačky,dobrý nápad na rýchlu večeru.
aja1616
Super recept, ukladám a čoskoro vyskúšam. Zemiačiky máme radi na všetky možné spôsoby a vidím, že stále sa mám čo učiť.
orchidea
Tiež máme zemiaky radi na akýkoľvek spôsob, ale najviac asi pečené.
jarkulienka
Nevydržala som do soboty, ale robila som včera. Tak je to dobré, že budú aj v sobotu!
matased
@babidka , tak tieto zemiaky nás dostali celú rodinu. Je to neuveriteľne dobré, vďaka, už som ich doporučila všetkým známym.
babidka
no ved to , ten cesnak ked sa trosku pripecie tak je na tom najlepsi.....:-)
noelia
Kraaaaaaasa, niet co dodat........sa tesim, az bude u nas rozvoniavat. A dakujem !
sovka62
Až teraz som zistila, že ich mám uložené, medzi jedlami zo zemiakov, teraz ich idem preradiť do rubriky "Rýchlo vyskúšať", lebo KK mám už preplnenú a ako vidieť som schopná prehliadnuť aj to, čo by nám určite chutilo.
2010
@Babidka (16.2.2011 19:14)
Nevedel som ze je tu tento recept, robil som daco podobne na predvarene popucene zemiaky. Cesnak sa este zmiesal s postruhanym parmezanom a stedro pokropil olivovym olejom a prizdobil petrzlenovou vnatou.


babidka
@2010 (2.9.2017 16:24)

Ano .S parmezanom su vyborne !Obcas pouzijem aj parmezan, alebo rozne bylinky, husaciu ci kacaciu mast, koreniny, dijonsku horcicu,zemiaky drobne ci velke... su stale vyborne:-)
janger
@babidka , hladala som inspiraciu, co uvarim. Nazrela som do mojich novych, ale aj do"najstarsich" receptov v KK. Takze boli tieto tvoje zemiaciky. Take jednoduche a take dobre!
Dakujem :-). Iste budu castejsie.


gabriele
@janger , to je dobré, že si znovu objavila výborný recept...tento rok je mimoriadne sucho, tak máme veľa malých zemiakov...a takto uvarené a upečené sú vynikajúce... u nás doma majú názov "rozplesknuté pečené"...dajú sa dochutiť podľa toho čo komu chutí...so syrom...bez syra...na masle...ale tie obyčajné sú asi najlepšie...pozdravujem autorku receptu @babidka ...dúfam, že napriek suchu na východe sa nejaké tie zemiačky urodili...v šparhetovej rúre pečené sú najlepšie :)
janger
@gabriele (18.8.2022 15:01), ozaj take variabilne....co mi zostalo, som na druhy den zjedla s kuskom masla a este som posypala petrzlenovou vnatou. Taka skromna a jednoducha pochutka.
To sucho je zle. Uroda je vsade ovela slabsia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia