Rôzne

Pečená plnená morka.

trencanka - bez fotkytrencanka, 22. novembra 2012

Mili Varecháči, rozhodla som sa na Vianoce piecť plnenú morku. Nikdy som ju nepiekla. Poprosim vás o vzácne skúsenosti a recepty vami vyskúšané. Nechcem velkú morku, kupim tak okolo 3 kg?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Dnes som mala v ruke časopis Receptár ( sovenský), boli v ňom vianočné recepty aj kompletné menu na Vianoce a tuším aj Silvestra a bola tam plnená morka. Teraz je v predaji veľa časopisov na túto tému, mám ich aj ja dasť, len morku nerobím. Ako deti sme ju mávali každé Vianoce, bolo nás veľa, tá morka bola pre nás akurát. Hovorí sa ( a je to fakt), že má 7 druhov mäsa. Ale hádam sa dočkáš aj lepšej rady od iných.
vini55
@trencanka
neviem či kúpiš 3kg, ale v obchode je všetko možné, ja chovám každý druhý rok a keby mala teraz tri kilo, tak by niečo s ňou bolo. V tejto dobe tak 6kg a viac. Ale aby si nemala nudné plnenie a pre inšpiráciu pozri Vianoce s Mr. Beanom. A teraz vážne my ich zvyčajne porcujeme a pečieme s akože plnkou na boku, alebo v druhom pekáči,
je to praktickejšie- nemusím kŕmiť psov morčacinou /kto by to zjedol/ a nemáme americký sporák...
rulik
morka okolo 3 kilo bude samá kosť, to potom radšej takú veľkú hus, my sme kedysi tiež piekli na Vianoce morku ale deti boli malé mäso veľmi nemuseli tak sme to jedli pomali do Nového roka,
honestka
Ked nas bolo menej pri stole a kedze tiez nechceme zbytky jest tyzden, tak som urobila tak, ze jednu cast prs som vykrojila von, na jej miesto dala plnku a zakryla spat kozou, takze ani nebolo vidno, ze morka je "okyptena". Pod kozu vzdy napracem zmrznute posolene maslo/ velmi pekne sa tam da vsunut/. do dutiny /ziadnej hydiny/ plnku nikdy nedavam, ked pecieme celu vtedy plnku urobim do krku. do brusnej dutiny dam iba jablko s rozmarinom a za hrst kociek ladu, potom nohy priviazem k telu / stehna vtedy nevyschnu/.
Na 1 kg masa sa doporucuje piect MAX do 40 min /morka sa pecie pomaly/. nie je to ozaj velky zazrak, pecte ju tak ako hus alebo kacku, poslednych 25 minut dopekat, aby sa koza krasne upiekla do chrumkava a vtedy je potrebne ju niekolkokrat polievat. dolezite je nasolit ju dobre aj zvnutra na zaciatku /nie ju drzat hodiny v roztoku so solou/.
My mame najradsej len vypek na polievanie nie ich gravy /tj, ze s doliatkom vody, mukou alebo skrobom urobite z vypeku hustejsi maglajz/.
My uz mame po Thanksgiving, ak sa rozhodne moja nevesta piect ju na Vianocny sviatok, ak nahodou dnes nase kucharky z USA nepridaju postup tak nafotim a pridam.

trencanka
Dakujem za rady. Tak uz mi je jasne, ze 3 kg morku nekupim. Tak snad do 5 kg kupim. Vcera som pozerala v Bille ale nemali ziadnu. Este do Vianoc snad dostanu. Preco nie plnku do dutiny? Niekto dava pod kozu plnku. Uz som pozerala po casopisoch o vareni, su tam nejake morky, tak to snad dam nejak dohromady. Uvidime na Vianoce :))
trencanka
V Tescu som videla mrazene morky, 4kg, francuzske. Da sa verit francuzskej morke? Nebude to nieco zle a stare co nam sem pchaju na trh? Mali ste niekto?
ribana
No bolo to presne pred rokom ,ked moj syn tolko otravoval az som tu morku kupila. Nikdy som ju pred tym nerobila a ani doma sa nikdy nepiekla (.ked som rastla s rodicmi) taka cela. Hmmm tak pred rokom som kupila morku a vazila kolo 4-5libier.Do plnky islo 8 vajec, 2 cibule osmazene, viac salvie ,bazalka,petrzlenova vnat,na drobno pokrajana a osmazena slaninka aj s pecienkou z morky , 8 zemli (ja som mala len cerealne) sol a troska vegety.Naplnenu morku som zasila podliala troskou oleja a vodou . Cervenym vinom som ju polievala pocas 7hodin pecenia. pri 180 stupnoch v elektrickej rure . Tu to morku jedlo 8 ludi (6 dospelich 2 deti ) .Priblizne 4 hodiny v kuse sme len hodovali,Morka bola krasne do ruzovucka upecena ale aj chutovo bola fantasticka mnam....nevedeli sme prestat jest . Tie to vianoce budem opat piect morku....
luss44
vďaka za pripomenutie témy - musím kúpiť morku, vlani som na poslednú chvíľu nezohnala... nikdy sme morku nepiekli, ani v detstve nie, ale pred 3 rokmi dcéra otravovala za morku, tak som ju upiekla s gaštanovou plnkou a bola výborná, práve vtedy trávila u nás Vianoce sestra s rodinou, bolo nás dosť a morka bohato stačila pre všetkých. Musím si to tento rok zopakovať. Pečiete aj Vy morku na Vianoce?