Morka a la Berend

Morka a la Berend
Foto: janger
jangerJanger, recept pridal: 18. decembra 2011 21:43Ďalšie jeho recepty

V diskusii sa pytala @bejgi, ci niekto nema recept na morku. Priatel mojej dcerky robieva morku kazdy rok na predvianocny vecierok pre svojich priatelov. A zevraj byva velmi dobra. Robil ju aj vcera. Tak som si vypytala recept a prikladam ho sem. Mozno posluzi viacerym. Zial, nemam cely fotopostup. Tento obrazok je este z minulorocnej morky, ktoru upiekol. Takze to nie je moje dielo, ale jeho.

Suroviny

240
minút
na 180-200 °C

Postup prípravy receptu

1

Morku dame do solneho kupela aspon na 5 hodin. Uplne ju zalejeme vodou, v ktorej sme rozpustili par lyzic soli.

2

Spravime plnku. Na panvici rozohrejeme kustik masla alebo oleja. Pridame posekanu cibulu, roztlaceny cesnak, poprazime. Pridame na kocky pokrajanu slaninku. Poprazime. Chlieb potrhame na kusky a pridame do panvice. Vsetko spolu poopekame.

3

V miske rozslahame 4 vajcia, rozdrobime do toho kocku bujonu, pridame mlieko. Zamiesame.

4

Vajcovu zmes pridame do panvice k slaninke. Na silnejsom ohni to poopekame. Tak, aby kusky chleba este zostali cele, aby nevznikla kasa. Pridame podla potreby trosku soli a pepru. Plnka je hotova.

5

Dame zohriat ruru na 200 stupnov. Nie na vyssiu teplotu, lebo by sa maslo moc spalilo. Najlepsie je klasicka rura, v horucovzdusnej je morka viac vysusena.

6

Morku vytiahneme z kupela, poutierame a este trochu posolime. Naplnime plnkou. Moc ju nenatlacte, len tak pozvolna. Ak sa vsetka plnka nezmesti, pecieme len tak na pekaci, vedla morky. Ak by sme plnku moc natlacili, tym by bolo maso vysusenejsie, nakolko plnka dosiahne pri peceni velmi vysoku teplotu, tuto teplotu odovzda masu a tym ho viac vysusi.

7

Na pekaci v rure dame rozpustit asi 100g masla. Potom dame na to morku, chrbatom dolu. Dame na nu pokrajanu slaninku, rozmarin a zbytok (100g) pokrajaneho masla. Dobre ju zakryjeme aluminiovou foliou, aby sa nevysusovala. Dame do rury.

8

Kazdych 45 minut opatrne foliu odhrnieme (pozor na horucu paru) a polejeme vypekom. A vzdy zase treba dobre zakryt foliou.

9

Po tom, ako sa morka poleje druhykrat, znizime teplotu v rure na 180 stupnov.

10

Morka sa piekla celkovo 4,5 hodiny. Ale bolo by stacilo aj pol hodinu menej. Pretoze hostia neboli este hotovi s predjedlom, tak zostala v rure trochu dlhsie, ako bolo treba. Takze staci asi 40 minut na kilo masa. Ak mate teplomer na maso, tak ho mozete zapichnut do najhrubsej casti a ak ukaze teplotu 72 stupnov celzia, tak je morka hotova.

11

Morku mozete pred dopecenim odokryt a tak dopiect, aby bola kozticka este chrumkavejsia.

12

Tip: Tuto plnku pouziva Berend aj na plnenie kurata.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jerica, 18. decembra 2011 o 23:00
    @janger Jani , to néé, vyrazilo mi OKO , krása nevídaná. A to že nemáš fotopostup nič nemení na dobrom recepte , mňa čaká kačica ale aj od @sovka62 recept na
    » varecha.pravda.sk/recepty/zahadne-bravcove-maso/3727-rece...
    , ten tiež nemá foto a pritom nemá chybu , mala som česť to jesť , výborné.


  • frezia68, 18. decembra 2011 o 23:09
    To je nádherná morka @janger veľmi vydarená.Plnku takú s chlebom nepoznám,vyskúšam s kurčaťom niekedy,lebo morku piecť nebudem :-)))


  • babav, 19. decembra 2011 o 01:40
    @janger ,krasne je upecena...siikovny priatel ;-).Podla receptu sa masko iste rozplyva na jazyku .Morka je tradicne jedlo aj tu ...
    v mnohych rodinach ju pecu tiez na Vianoce .Jedina dilema je v plnke,lebo vzhladom na velkost morky a potrebny cas na dokladne upecenie ...plnku pecu samostatne ...nepotrebuje 4 + hodiny ...
    vnutro sa plni bylinkami,pomarancom ,citronom,jablckom....podla chuti .


  • akeber, 19. decembra 2011 o 07:19
    krááása




  • irenaw, 19. decembra 2011 o 12:04
    nádherne upečená morka, až sa slinky zbiehajú :)


  • bejgi, 19. decembra 2011 o 12:26
    aj ja chceeeem mat taku krasnu upecenu morku jeeeej @Janger , ze dakujem dcerinmu priatelovi, uz len odvaha, radost a laska pri peceni a potom sa s tebou podelim o tu radost :-)


  • marianne69, 19. decembra 2011 o 12:41
    parada,morku ja mozem:-) je krasna,musela byt perfektna.Recept si ukladam.Morku sme mali minule tri roky,podla tradicneho anglickeho receptu,dala mi ho susedka,len je v anglictine ,nechce sa mi ho prekladat:-DDD


  • marijanka712, 19. decembra 2011 o 13:53
    kto umí ten umí a kto neumí tak čumí aj ja som čumela- morku som nepiekla, niekedy dávno svokra chovala morky a ona to rôzne pripravovala, jeden rok sme sa prejedli moriek a tak až do teraz som nedostala na nu chuť , ale tá tvoja mi vyprovokovala chuťové poháriky a asi ju čo nevidieť zaradím do jedálnička- chlapec je šikovný a ešte k tomu ta láska - nemám čo dodať.....


  • sneica, 19. decembra 2011 o 15:53
    krase upecena...




  • janger, 19. decembra 2011 o 20:08
    Dievcata moje mile, odkazem, ze sa vam paci, bude rad :-). Dakujem.
    @jerica , fajn, ze si sem hodila aj ten recept od @sovka , tiez sa mi paci, niekedy ho skusim.
    @frezia , len vyskusaj, ja som chlebovu jedla uz v kuriatku, bola dobra.
    @babav , ano, je sikovny. A viem, ze u vas su morky popularne a snad kazdy pouziva plnku inu...
    @akeber , @sneica , aki zlati smajlikovia! Uplne na temu ;-).
    @bejgi , kvoli tebe som sem ten recept dala ;-). Len preto, ze si to spomenula v diskusii. Tak preto som pytala ten recept. V diskusii si dostala kopu vybornych rad, tak mas z coho vyberat. Len na tie diskusie sa velmi rychlo zabudne, to je skoda vsetkych tych dobrych rad a tipov...Preto som to dala sem do receptov. Tu si to clovek najde, kedy potrebuje.
    @marianne69 , co bol zaklad tej anglickej plnky? Mozno ju niekedy budes robit, tak pridaj potom recept...
    @marijanka712 , vidis, ako sme ti narobili chute! Ked budes robit, tiez pridaj recept.
    @irenaw , aj tebe vdaka za kompliment :-).


  • marianne69, 19. decembra 2011 o 20:31
    @janger bola to hadam asi najlepsia babka ,aku som v Anglicku stretla a to,ze som ju mala za susedu bol obrovsky bonus.Ked som odchadzala z UK obe sme ricali ako Viktorky u splavu.Vyborna kucharka a zahradkarka.Dala mi ako darcek na rozlucku svoju pisanku s nazvom Cooking for christmas,ze vraj vie vsetko naspamat s jej hadam 50 rocnymi receptami.Nesmierne si to vazim.Ale ta plnka:slaninka,cibula,klobaskove masko,ovsene vlocky,cerstvy petrzlen,mixovane bylinky,vajicko,susene marhule.A na gravy:hladka muka a vyvar z morcacich drobov.Ak by si chcela presne mnozstva,napisem,ale musim to poprehadzovat z lb a oz na gramy.Mam na to tahak,ale kupila som si aj vahu s ich mierami.:-)takze vazim na nej v lb.


  • marianne69, 19. decembra 2011 o 20:40
    a k tomu sa podava parena mrkva a ruzickovy kel,morka sa vytrie maslom roztopenym,aj z vnutra, cerstvo pomletym ciernym korenim,solou,mletymi klincekami.A zo zvysnej plnky sa robia take drobne gulicky,ktore sa potom dekoruju k moriakovi,pekne to ukaze na mise...


  • janger, 19. decembra 2011 o 21:49
    @marianka69 , taki ludia-susedia su na nezaplatenie! Clovek by povedal, ze co vselico do tej plnky ide, ake cudne kombinacie, ale moze to byt velmi dobre! Tie ovsene vlocky su tam taka pevna zlozka. Boli najprv mocene, nevies? Ale neunuvaj sa s prepocitavanim a prekladom, viem, ze toho casu je pred Vianocami malo...Ak by si ju niekedy nahodou robila, tak potom si velmi rada recept precitam. A ta zeleninka k tomu moze byt tiez chutna. Mnam, normalne si mi narobila chute :-).


  • marianne69, 19. decembra 2011 o 22:05
    @janka tento rok budu u nas tradicne slovenske vianoce,koli dcerinemu priatelovi,chce ich zazit.Ale vyborne to je,tie vlocky su nenamocene,dokonca tam ich predavaju v takych rolkach,dokonca ochutene a tie susene marhule tomu dodavaju vybornu chut,ale nie su podmienkou,davaju aj ine susene ovocie,velmi casto brusnice...Ak budem robit urcite pridam...


  • janger, 19. decembra 2011 o 22:39
    Tak ti prajem @marianka , krasne slovenske Vianoce. Kysuce sa budu priatelovi tvojej dcerky iste tiez pacit! A dakujem za mile rady :-).


  • marianne69, 20. decembra 2011 o 10:55
    Aj ja tebe @janka zelam tie najkrajsie Vianoce ci uz na holandsky sposob alebo slovensky,ono je to vlastne jedno,dolezita je atmosfera a pohoda ludi ktori ich chcu stravit spolu.


  • joannab, 23. decembra 2011 o 16:02
    Vizera velmy chutne. Budem ju zajtra robit. Dakujem


  • janger, 23. decembra 2011 o 22:51
    @joannab , dufam, ze sa podari. Drzim palce. Pekne Vianoce!


  • cica2, 1. januára 2012 o 22:41
    chválim receptík a ukladám do svojej kk, zíde sa mi :-))


  • janger, 2. januára 2012 o 21:49
    @cica , pochvalu odovzdam ;-).


  • alfino2, 26. decembra 2012 o 23:20
    Škoda, že @bejgi nenapísala ako dopadla s morkou.. Ja idem teraz piecť morku prvý krát a chystám sa použiť tento chutný recept, potom dám určite vedieť ako som dopadol :-).
    Prajem pekný večer.


  • janger, 27. decembra 2012 o 16:43
    @alfino2 , no som zvedava. Budem drzat palce, dufam, ze sa podari :-).


  • veronikab, 15. marca 2013 o 10:30
    zajtra idem vyskúšať už teraz sa mi chúťky zbiehajú :)


  • janger, 15. marca 2013 o 23:38
    @veronikab , drzim palce, nech sa podari :-).


  • claudika, 28. novembra 2013 o 01:12
    zajtra vyskusam na nase thanksgiving ;)


  • janger, 28. novembra 2013 o 22:01
    @claudika , dufam, ze sa pekne podari upiect. Prajem krasny sviatok :-).


  • dellawar, 20. decembra 2014 o 16:08
    Až na toho Bujóna.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Tlučková vám dá posledný diktát. Na konci vás čaká prekvapenie
- Inzercia -
Naposledy v tomto roku sa môžete vrátiť do virtuálnej triedy, ktorej vládne Zuzana Tlučková. Prísna pedagogička aj v posledných predvianočných dňoch rozčúlená opravuje diktáty.

Čo sme jedli pre 25 rokmi
Pred nedávnom sme si pripomenuli 25. výročie Nežnej revolúcie. Tá priviala zmenu nielen do politiky, ale do každého aspektu nášho života, gastronómiu nevynímajúc.

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist