Prosím nemá niekto dobrý a hlavne overený recept na pečenú morku cca 7kg /nie s mandľovou plnkou/ Toho roku na 1.sviatok vianočný by som ju rada pripraviť pre rodinku. Ďakujem
@zareagujDiskusie
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 6 najnovší komentár 25. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kvetinka72: Potrebujem pomoc s grilážkami 4 najnovší komentár 5. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 404 najnovší komentár dnes 07:59
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 404 najnovší komentár dnes 07:59
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 6 najnovší komentár 25. decembra 2024
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 13 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 249 najnovší komentár dnes 07:59
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 4 najnovší komentár 25. decembra 2024
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Nepečené datľovo-čokoládové bonbóny VIDEO
- Chcete si urýchliť pečenie vanilkových rožkov? Super tip, ako ich urobiť raz-dva VIDEO
- Čokoládové kocky s kardamómom a pomarančom VIDEO
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín! VIDEO
- Čokoládové kolieska s karamelom a so soľou VIDEO
- Jednoduchý trik, ako expresne ozdobiť drobné pečivo VIDEO
- Skvelá bielková citrónová poleva na všetky vianočné koláčiky VIDEO
- Toto sú stálice: 10 najlepších klasických koláčov a zákuskov na vianočné sviatky. Sú tu aj tie vaše?
- Linecké koláčiky: Prezradíme vám najlepší recept aj fintu, ako z jedného cesta urobiť 7 druhov vianočného pečiva
- Rokmi overené: 10 receptov na vianočné plnené oriešky, ktoré piekli už naše babky
- Orechové, karamelové aj čokoládové: Najchutnejšie plnené vianočné košíčky pre každý jazýček
- Budú vítané: Syrové, tvarohové, bryndzové aj lacné. 11x slané drobné pečivo na vianočné sviatky
- Cukrárske tajomstvo: Ako zvyknete rozpúšťať čokoládu? Na tento dôležitý fakt určite nezabudnite!
- Šuhajdy, grilážky, guľky: 10 tradičných nepečených vianočných cukroviniek. Toto sú hity každých sviatkov
Z pŕs som robila buď rezne, alebo plnené - receptov je tu dosť a dajú sa použiť aj tie čo sú písané z kuracieho mäsa. Určite však treba použiť napr. slaninku a ak je recept s pečením tak zakryť alobalom lebo prsné mäso je dosť suché - tak neviem či si zvyknutá variť diétnejšie a používaš suchšie mäso.
Morku nasoliť, môže sa naplniť (šunkovou plnkou - klasická plnka z rožkov a nasekanej šunky) a zašiť. Dno pekáča vyložiť hustejšie plátkami dobrej slaninky a morku položiť hore prsami a tie ešte tiež poklásť slaninkou. Pekáč zakryť dvojitou vrstvou alobalu a dať ju do rúry okolo polnoci piecť na 80-90 stupňov asi tak na 8 hodín, potom prepnúť na 180 stupňov, šťavu zlievať a piecť cca do obeda. Až pred dopečením pridávať plátky masla na prsia morky, lebo by šťava zbytočne horkla a nechať ju potom odokrytú dopiecť do zlatista. Zliatu šťavu zahustiť škrobovou múčkou rozmiešanou vo vode.
Ináč, u nás doma bola morka tradičným vianočným jedlo, keď ešte inde ju moc nepekávali, ale my sme boli veľká rodina , 10 členov a kačka, či huis by nám bola málo, marka nám vyhovovala, aj keď nebola plnená, ale dobre prepečená, domäkka.
Je to komlikovane aby vysla chrumkava a stavnata ,a co som ja jedol plnku "stuffing" robili samostatne ...good luck
kuchar.mojerecepty.sk/2009/09/morka-pecena/...
hospodyne.mojerecepty.sk/2008/10/pecena-kruta/...
No a servirovanie celej morky je trosku komplikovane - pred hostami sa to naozaj zle porcuje , treba mat k tomu dobre naradie - verku vidlicu aby sa morka udrzala a necestovala po servirovacej miske a dobry siroky a naozaj mimoriadne ostry noz aby sa dali narezat krasne tenke platky .
Drzim ti palce aby sa ti to podarilo , morka sa prepiekla , nevysusila a bola stavnata a hlavne hostom chutilo...:-)
Dufam, ze sa ti vydari a bude vsetkym chutit :-)
isto zaujímavá a rada sa s Vami podelím o svoj zážitok.
Nebudem popisovať to, čo tu bolo vyššie v radách, ale mňa zaujala táto "operácia"...do pŕs morky vstrekovali injekčnou striekačkou šťavu, ktorá stekala pod morku a v závere nechali dopiecť morku odkrytú a potretú roztokom medu a vody a mletého zázvoru. Servírovali ju celú a každý stolovník dostal do ruky ostrý nožík a sám si odkrajoval z celej morky. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť a neskutočný zážitok, lebo z morky nakoniec zostala iba obrezaná kostra :-) a neskutočne dobrá nálada, pretože každý opisoval, ako ukoristil pre seba tú najchutnejšiu časť...ale ktorá bola najchutnejšia, keď sa zjedlo temer všetko? :-))) zaujímavosťou bola servírovacia misa, ktorá sa posúvala stredom stola na "klzákoch"tak, že každý si mohol pohodlne odrezávať a morka bola "osadená" vo zvláštnom stojane, akoby napichnutá, takže bola stabilná pri manipulácii nožíkmi neskúsených stolovníkov.
Prílohou boli zapečené kôpky zemiakového pyré, poliate šťavou -výpekom, chlebové tyčinky, rôzne pikantné, ale aj ovocné omáčky.
Prekvapením pre mňa bol aj naturálny stopkatý zeler, hroznové bobule, a vytlačená šťava z grepfruitu, ktorou si gurmeni mäso polievali.
Mäso bolo zvláštnej, ale výbornej chuti, žiaľ, receptúru nálevu som nezískala.