Varenie

Morka

bejgi - fotkabejgi, 16. decembra 2011

Prosím nemá niekto dobrý a hlavne overený recept na pečenú morku cca 7kg /nie s mandľovou plnkou/ Toho roku na 1.sviatok vianočný by som ju rada pripraviť pre rodinku. Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Morka má sedmoro druhov mäsa. Ja som ju vždy musela rozdeliť, lebo prsia má veľké, suché a pečené nám veľmi nechutili. My sme boli len štyria (2 deti) takže v podstate som upiekla len stehná a naplnila koráb na 1 deň (stehná bývajú tiež dosť veľké). Plnku sme mali klasickú žemľovú s pečienkami. Raz som skúšala s gaštanmi, ale neuspela som.....
Z pŕs som robila buď rezne, alebo plnené - receptov je tu dosť a dajú sa použiť aj tie čo sú písané z kuracieho mäsa. Určite však treba použiť napr. slaninku a ak je recept s pečením tak zakryť alobalom lebo prsné mäso je dosť suché - tak neviem či si zvyknutá variť diétnejšie a používaš suchšie mäso.
tinca
@bejgi ak chceš piecť v kuse celú morku tak hlavne v oblasti prs dobre prešpikovať kvalitnou slaninkou, trochu podliať a najprv piecť zakryté /dvojitý pekáč,alebo alobal/ a potom odokryť,aby sa chytila kôrka. U nás morka moc nešla, ak mamina kúpila, tak sme ju rozobrali ako radí @hubat á. No a mandľová plnka, základ ako normálna plnka a do toho nasekaj nadrobno vopred opražené mandle nasucho.
fialka49
Ak chceš mať morku naozaj krehkú, jej príprava je náročnejšia na čas prípravy. Neviem, kde som prišla ku takejto vzácnej rade:
Morku nasoliť, môže sa naplniť (šunkovou plnkou - klasická plnka z rožkov a nasekanej šunky) a zašiť. Dno pekáča vyložiť hustejšie plátkami dobrej slaninky a morku položiť hore prsami a tie ešte tiež poklásť slaninkou. Pekáč zakryť dvojitou vrstvou alobalu a dať ju do rúry okolo polnoci piecť na 80-90 stupňov asi tak na 8 hodín, potom prepnúť na 180 stupňov, šťavu zlievať a piecť cca do obeda. Až pred dopečením pridávať plátky masla na prsia morky, lebo by šťava zbytočne horkla a nechať ju potom odokrytú dopiecť do zlatista. Zliatu šťavu zahustiť škrobovou múčkou rozmiešanou vo vode.
evanaaa
Dnes som pozerala Vianočné varenie s Nigellou, ona tiež mala poriadne morčisko, dala ju do hrnca s nálevom, potom ju asi osušila a dala roztopiť maslo do ktorého naliala javorový sirup a tým poliala celú morku, povedala, že to je ako opalovací krém. Mám KK od nej, tam je tiež nejaká úprava morky pred a počas pečenia, mala by som sa podívať.
Ináč, u nás doma bola morka tradičným vianočným jedlo, keď ešte inde ju moc nepekávali, ale my sme boli veľká rodina , 10 členov a kačka, či huis by nám bola málo, marka nám vyhovovala, aj keď nebola plnená, ale dobre prepečená, domäkka.
babidka
Tak v tomto by ti vedeli viac poradit varechacky byvajuce v US :-) Dcera pekava taku velku morku vzdy na Den vdakyvzdania aj na Vianoce /zat je American/ a je to hotova veda:-) A receptov je snad prave tolko , kolko je rodin v US:-) Nas zat robi plnku trosku zvlastnu - dava do nej pokrajane pikantne klobasky, kukuricny chlieb ,pekanove orechy, niekedy kusky udeneho masa , salotky a koreniny .Ale odkedy maju ruru na pecenie ktora ma zabudovane aj varenie/pecenie v pare , tak ma morku urobenu raz-dva /asi za 1,5 hod/, je stavnata a zvrchu pekne pripecena .V klasicekej rure sa morka pecie zvycajne podla pravidla - kolko kg morka vazi, tolko hodin sa pecie .Na tvojom mieste by som najprv zvazila , ci sa do takeho "projektu" vobec pustat ...ak si vsak odhodlana , tak drzim palce . Kedze som pri peceni takejto velkej morky parkrat asistovala dcere , tak ti mozem poradit - drz sa rad co tu dala @fialka49 .
2010
@bejgi ,presne ako @babidka , pise nase americanky by mali poradit tam je to taka ista tradicia na "Thanksgiving" ako kapustnica na Vianoce ale to znamena aj desiatky receptov ako piect morku v celku.
Je to komlikovane aby vysla chrumkava a stavnata ,a co som ja jedol plnku "stuffing" robili samostatne ...good luck
bejgi
Dakujem Vam velmi pekne za recepty, hubata,tinca,fialka49,evanaaa,babidka,2010, pokusim sa pripravit ju podla @fialka49 , viete pride rodinka bude nas 8 ludi, strasne som chcela, aby morka bola celá a hlavne upecena a nie polosurova, pamatam si ked som piekla hus, ale ta nebola taka velka a hlavne nie podla mojich predstav ako to vidime na tych fotkach pri receptoch, chrumkava, do zlatista....hm bude to fuška, ale ak som dobre pochopila tak 7 kg morka 7 hodin pecenia... este raz velmi pekne dakujem za tipy a drzte mi palce, ak sa podari, dodam foto :-)
klobaska
Ja morku vecer pred pecenim nasolim,okorenim,do brucha dam niekolko celych cibuli a aj 2 hlavky cesnaku,niektore struciky ocistim,niektore iba umyjem.Rano si vymastim pekac s maslom a polozim morku bruchom dolu,pri vahe aku ma tvoja morka,tak na 2 hodiny.Po 2 hodinach ju obratim na chrbat,pomastim maslom a zase prikryjem.Posledne 2 hodiny uz peciem odokrytu a kazdych 20-30 minut polievam vypekom.Posledne 2 poliatia robim s roztopenym maslo.Tie prve 2 hodiny sa pecie obratena na brucho,aby stava pekne stiekla do prs,aby boli stavnate.
bejgi
Ďakujem @klobaska , ten recept sa mi páči a chcem sa opýtať pečieš ju zakrytú pekáčom alebo alobalom? Podľa toho receptu keď dobre počítam tak 6 hodín a nie 7. A ešte prosím aká, by mala byť teplota na začiatku a aká posledné 2 hodiny? Ďakujem
bejgi
no a toho som sa najviac bála.....a mám dilemu teraz.....ktorý recept je na 99% vyskúšaný :-(((
hubata
Veru @bejgi ..... ťažké rozhodovanie. Ale určite si ju dobre osoľ, lebo by nebola chutná, ostatné je už na tebe. Ja by som ju pred dopečením i tak naporcovala aby sa i prsia piekli v tej šťave a boli mäkké. Ak by sa ti nohy už rozpadávali (tam je mäso iné, mäkkšie) tak ich skôr vytiahneš. Na misu morku poskladáš, ozdobíš a nebudeš ju musieť porcovať a zápasiť s ňou pred hosťami. Inak do omáčnika by som dala na stôl aj šťavu, aby si mohli poliať stolovníci hlavne tie prsia. A čo k nej budeš robiť akú prílohu?
bejgi
@hubata , ďakujem, teda neviem, strašne by som ju chcela podávať v celku, ale však uvidím ako sa bude vypekať.... k morke urobím zemiakový knedlík a červenú kapustu, alebo sa ešte rozhodujem zemiakový knedlik a čučoriedková omáčka ;-)
irenaw
u nás sa pečie takto: morka si poleží nasolená v chlade 24-48 hodín. pred pečením do brušnej dutiny vložíme zväzok petržlenovej vňate a 1 jablko (po upečení vyhodiť). do plechu s vysokým okrajom ide nizky rošt, to aby morka neležala v tekutine. potom príde morka prsiami nahor. celú morku pokryť tenkými plátkami slaniny. podliať horúcou vodou, zakryť alobalom a piecť na 120°C bez teplovzduchu podľa veľkosti. na kg váhy asi hodinku. rúru neotvárať a morku neodkrývať. po uplynutí času odstrániť alobal, dať dole slaninu, zvýšiť na 200°C a zapiecť do chrumkava. často podlievať výpekom.
janger
@bejgi , priatel mojej dcery robieva morku kazdy rok na predvianocny vecierok pre priatelov. Robil aj vcera. Tak som vypytala recept od neho. Dam ho medzi recepty, mozno si ho tam pozru viaceri. Tak tam mrkni :-).
bejgi
super a keby tak dodal aj nejaké foto tak toho roku pozvanie rodiny na moju morku možno aj dobre dopadne. Receptov je veľa, ale vyskúšané rada vyskúšam, dk :-)
babidka
Este ked mozem poradit - nerob k tomu zemiakovy knedlik a kapustu ...chovam morky a skusala som uz vselico .Ale tato kombinacia je vhodnejsia skor ku kacici alebo husi.No a robis slavnostny obed ci veceru a tak ked sa uz potrapis s morkou , tak ju urob aj vynimocnou :-) Morka ma uplne inu chut ako vodna hydina , masko je krehke ale napr.prsia su dost suche a potrebuju nieco na osviezenie , ozivenie .Takze sa k nej hodia skor tie ovocne omacky- brusnicova , visnova , egresova ci ribezlova . Zemiakova kasa, zemiaky gratinovane ,zemiaky sladke , ryza ...No a konieckoncov - menej sa narobis ako s knedlikami a kapustou efekt bude vacsi...
No a servirovanie celej morky je trosku komplikovane - pred hostami sa to naozaj zle porcuje , treba mat k tomu dobre naradie - verku vidlicu aby sa morka udrzala a necestovala po servirovacej miske a dobry siroky a naozaj mimoriadne ostry noz aby sa dali narezat krasne tenke platky .
Drzim ti palce aby sa ti to podarilo , morka sa prepiekla , nevysusila a bola stavnata a hlavne hostom chutilo...:-)
skye
Ahoj, ja pekavam morku 12 rokov na Den Vdakyvzdania. A robim ju uplne jednoducho: dobre ju umyjem, sol, korenie z vnutra aj z vonku, dovnutra mozes dat rozmarin, ak chces. Peciem ju prsami nahor a na ne poukladam platky slaniny a prstami este trosku potriem stehna maslom. Pod morku dam nahrubo nakrajanu cibulu. Podlejem vodou a pecem zakryte. Podla toho aka je morka velka (kg) sa bude piect. Pozri si na googly ako dlho sa ma morka piect na kg. Ja som mala tento rok 5kg-vu a piekla som ju 2 hod. zakrytu a 1 hodinu odokrytu a kazdych 20 minut som ju polievala. Pozor : pecie sa na nizkej teplote !!! Ked ju vytiahnes, nechaj ju odstat 20-30 minut prikrytu, uvidis aka bude dobre stavnata. Babidka ma pravdu, nerob k tomu knedliky a kapustu. Nalepsie su zemiaky pyre, alebo pecene a k tomu brusnicova omacka, zelenika ( ruzickovy kel, mrkva ) mozes ju urobyt v rure....alebo uvarit vo vode.
Dufam, ze sa ti vydari a bude vsetkym chutit :-)
45678
Isto sa radami nevyrovnám skúsenejším v príprave morky, no moja "napozeraná" :-))skúsenosť pri príprave sviatočnej morky je
isto zaujímavá a rada sa s Vami podelím o svoj zážitok.
Nebudem popisovať to, čo tu bolo vyššie v radách, ale mňa zaujala táto "operácia"...do pŕs morky vstrekovali injekčnou striekačkou šťavu, ktorá stekala pod morku a v závere nechali dopiecť morku odkrytú a potretú roztokom medu a vody a mletého zázvoru. Servírovali ju celú a každý stolovník dostal do ruky ostrý nožík a sám si odkrajoval z celej morky. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť a neskutočný zážitok, lebo z morky nakoniec zostala iba obrezaná kostra :-) a neskutočne dobrá nálada, pretože každý opisoval, ako ukoristil pre seba tú najchutnejšiu časť...ale ktorá bola najchutnejšia, keď sa zjedlo temer všetko? :-))) zaujímavosťou bola servírovacia misa, ktorá sa posúvala stredom stola na "klzákoch"tak, že každý si mohol pohodlne odrezávať a morka bola "osadená" vo zvláštnom stojane, akoby napichnutá, takže bola stabilná pri manipulácii nožíkmi neskúsených stolovníkov.
Prílohou boli zapečené kôpky zemiakového pyré, poliate šťavou -výpekom, chlebové tyčinky, rôzne pikantné, ale aj ovocné omáčky.
Prekvapením pre mňa bol aj naturálny stopkatý zeler, hroznové bobule, a vytlačená šťava z grepfruitu, ktorou si gurmeni mäso polievali.


Mäso bolo zvláštnej, ale výbornej chuti, žiaľ, receptúru nálevu som nezískala.
klobaska
Ja peciem na 350,ale je to asi170-175stupnov celzia.Cele pecenie je rovnaka teplota.Plnku do morky nedavam,nemam rada tu morcaciu vonu .
2010
Ked mate stehna a nechce sa vam stat pri sporaku otacat a podlievat aby neboli suche, tak ich staci vecer namarinovat na druhy den strcit do peciaceho sacku pridat k nim ochutene zemiaky, mrkvu, tekvicu podliat vodou dat na 180 - 200 a ist do zahrady... za 90 minut otvorit.