Zdravá výživa

Pečeń

tabak - bez fotkytabak, 3. decembra 2012

Dobrý deň mám problémy s pečeňou teda zvýšené ALP>Nemôžem
veľa vecí s toho čo som si bol zvyknutý varievať. Zo pár receptov
by pomohlo.Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

letisia
Niekoľko rokov som mala zlé pečeňové testy. Musela som brať lieky, ale hlavne som jedla denne tvaroh a čaj Pestrec mariánsky. Lieky som prestala brať ale tvaroh a čaj som ďalej konzumovala denne. Dnes už mám pečeňové testy v poriadku. Musíš vynechať vyprážané jedlá, údeniny.
 radicx.blogspot.sk/2011/06/pecenova-dieta.html...

 www.cimax.sk/lieky/pecenova-dieta...

 varecha.pravda.sk/diskusie/pecenova-dieta/1580-forum.html...


tu sú recepty
 www.virusova-hepatitida.sk/pecenova-kucharka...


Určite ti varecháči poradia aj recepty.
helica
Ahoj @tabak ! Pozerám, že máš iba 14 rokov a problémy s pečeňou, veľmi verím, že sa z toho dostaneš. Môžem Ti len zatiaľ poradiť, aby si sa zveril do rúk odborníkovi - t.j. hepatológovi, ktorý Ťa presne nasmeruje, čo a ako. Hodnota ALP v krvi môže byť zvýšená aj pri iných ochoreniach, ako je zápal pečene, napr. Celiakia a iné. Zatiaľ Ti doporučujem vyvarovať sa ťažkých, mastných, vyprážaných jedál. Veľmi sa odporúča tzv. racionálna strava, ktorá je samozrejme pripravovaná dusením, varením, grilovaním. Vhodné sú tzv. parné hrnce. Pokiaľ máš ALP zvýšené iba mierne, tak to s tým dietovaním neber až tak vážne. Obyčajne pri závažnejších formách ochorení pečene bývajú pozit. aj iné hodnoty (ALT,AST, GMT)
Ja sama sa liečim na chronickú hepatitídu už 13 rokov a diétny režim si prispôsobujem podľa akútneho zdravotného stavu, čo znamená, že keď je zle, tak jem len varenú ryžu a dusenú mrkvu (fuj- tajbl), a v čase, keď mám testy v norme, tak si doprajem prakticky normálnu stravu. Nemyslím však tým husacinu s lokšami, zabíjačkové dobroty a podobné lahôdky. Ide to aj bez toho. Tak Ti držím veľké palce!
nadia56
@tabak , ja by som preferovala varenie v parnom hrnci, / varim v nom velmi rada, pozri, na vareche je aj diskusia k parnemu hrncu-ak sa rozhodnes takymto sposobom pripravovat jedlo/ a na vareche je mnozstvo dobrych receptov na chutne parene jedla, ktore su lahko stravitelne a setrne pripravovane,
skus este zaradit do svojho pitneho rezimu napoj z mladeho jacmena-info najdes na internete a aj skusenosti uzivatelov,
 www.mladyjacmen.sk

zelam ti vela zdravia:-)
 parnihrnec.webnode.cz/maso-a-ryby/...

 www.tvorim.wbs.cz/parni-hrnec---recepty-.html...

 www.mimibazar.cz/recepty.php?id=36...

popripade este popozeraj slovensky a cesky google :-)
irenaw
treba sa vyhýbať aj E-čkam, tiež zaťažujú pečeň. margaríny a stužené tuky úplne vynechať. tukov konzumovať veľmi málo. čaj z ostropestreca je výborný podporný prostriedok. držím ti palce
gubics
Prekonala som ťažkú hepatitídu, a počas choroby aj po nej som mala veľmi prísnu dietu. Zo začiatku som dostávala len varené zemiaky len s trochou soľou,bez akéhokoľvek omastku. S tým ma aj prepustili z nemocnice, že do hotového vareného jedla môžem pridať trochu čerstvého masla, ale s tým už jedlo nevariť.Varila som si veľa zeleniny,kurča a ryby, ale ešte pred varením som odstránila všetko od čoho by bolo jedlo mastné.Nič pečené, len varené vo vode alebo v pare som jedla.Tak poctivo som dodržovala dietu, že po polroku už mi lekár dovolil jesť aj menej dietne veci.Pôvodne som mala dietu nariadenú na celý rok. Hepatálne testy sa mi upravili, ale ešte roky som sa vyhýbala napr. vyprážaným jedlám. Bolo to ťažké milujem viedenský rezeň.Najdi si recepty na hepatálnu dietu, a doporučujem do bodky dodržať do vtedy kým sa ti stav nezlapší.
Doporučujem ti zo začiatku veľmi prísne dodržať dietu, až keď sa ti hepatálne testy zlepšia, potom si môžeš prilepšiť stravu, vo vlastnom záujme tento princíp neporušuj, lebo potom môžeš celý život dietovať.
1x kimlo
rulik
a to som mu chcel poradiť, že sa má vyhýbať akémukoľvek alkoholu, už viem koľko má...
gabagabule
Dobrý je čaj z pestreca mariánskeho, alebo kto nemá rad čaje pre toho je jednodukšie užívať Pestrecový olej 1 čajovú lyžičku 3x denne , hlavné je užívať ho z umelej lyžičky. Dôvodom je to, že kontaktom s kovmi sa ničia vitamíny a dôležité živiny.
Ďalšou výhodou je väčšia koncentrácia učinných látok. Ďalej citujem..."Olej z ostropestreca mariánskeho obsahuje liečivú zložku nazývanú flavonolignany, súhrne nazývané silymarín. Táto zložka má veľmi priaznivé účinky na pečeň a obnovu poškodených pečeňových buniek. Pomáha k detoxikácii pečene a obnove pečeňových buniek. "
 www.navratkuzdraviu.sk/p/185/100-pestrecovy-olej-200ml...
sisinka131
Skús si dať očistu pečene - citrón voda a petržlenova vňať a piť 2 dni a veľmi pomáha olej z Pestreca mariánskeho - dostať kúpiť v ruskej predajni na Hodžovom námestí v podchode, alebo v podchode oproti Tescu na kamennom námestí. Zaručene zlepšenie pečene.
radox1
caj z pestreca je nic,ide tam o ten vytazok-silymarin ,ktoreho je v caji minimum,podla najnovsich studii 500- 900mg denne.
marianne
Vacsia koncentracia silymarinu- pestreca marianskeho je vo flavobione okolo 70 mg v jednej tablete, da sa kupit v lekarni aj zrno. pomelie sa na kavovom mlynceky a uziva sa jedna CL 3x denne. Dobra detoxikacna kura na pecen preventivne raz rocne a pecen ako babetko.:-) urcite neuskodi. Potom ako @letisia radi jest vela tvarohu a medu a vyborne su tvarohovo-cibulove obklady na pecen cez noc, ale priserne to smrdi. Poznam pripad, ked do dvoch rokoch dal chlapik tak do richtiku pecen, ze lekar cumel:-) ma regeneracnu schopnost, ked sa o nu zacnes starat, asi jediny organ.
radox1
ja na detox silimarin 140mg od generiky 3 krat denne plus liv 52.
marianne
a krupy bez srandy,odlahcia cely traviaci trakt, vratane zaludka a criev taketo jobovky mam od ludi, ktori si ju uz retovali: tvaroh, med, krupy a koncentrat silimarinu ako @radox pise. Tie tvarohove obklady su tiez pecka, zaberaju 100pro, ale chce to silnu naturu::-)) a aspon 25x po sebe, no a samozrejme dieta, snicle, vsetko vyprazane vynimocne, mastne zakusky a kolace su tabu :-)