Varenie

Parená knedľa

zuzik01 - fotkazuzik01, 3. februára 2011

Ahojte, našla som niekoľko receptov na parenú knedľu. Niektoré používajú hrubú múku, niektoré polohrubú, niektoré mlieko, niektoré vodu. Aký je rozdiel v tom čo použijem? Na Cypre máme k dostaniu len hladkú múku. Ale nie som si istá či mám použiť mlieko alebo vodu...

@zareaguj


Diskusia k téme

ursula4
Ja používam polohrubú múku a mlieko.Moja mama robievala knedle len z hrubej múky a boli lepšie ako moje.Fakt neviem čím to je.
mata3636
ja robím knedle len z hrubej múky, mlieko a vodu pol na pol a vždy sa mi vydaria. z hladkej určite nie.
foska
Ja robim s vodou a z polohrubej muky, ale viem, ze kanadska kamoska (kedze tam inu ako hladku nemaju) robi z hladkej. Myslim, ze je to uplne jedno ;) Mrkni sem  domacnost.sme.sk/c/4350061/pripravte-si-s-nami-parenu-kn...
, tam robia z hrubej muky a pisu o nepouzivani mlieka do knedle... Vsak skus spravit s mliekom i s vodou, a zistis, co vam chuti viac.
zuzik01
Dakujem za typy. Ja na hrubu a polohrubu muku mozem rovno zabudnut, lebo tu ju nekupim. Iba ak krupicu. Ale taky recept som nikde nenasla... Dakujem @foska za typ. Pozrela som si to a tiez moja mama pouziva len vodu. Ja ako zaciatocnik, ale rozdielu nerozumiem.
foska
Ak kupis krupicu, tak by som este zaexperimentovala a skusila namiesat v nejakom pomere s hladkou mukou. Mnohe gazdinky nekupuju polohrubu muku, ale miesaju pol na pol hladku s hrubou. Skus, drzim palce.
alzbetka2
@zuzik01 , podľa mňa ten rozdiel je v tom, že s mliekom je tá knedľa taká " koláčová" a s vodou ako "chlebík".Aj pri výrobe chleba sa dáva voda a nie mlieko.
sovka62
Nuž neviem, ja miesim s 3 dielmi mlieka a jedným dielom vody a knedľa koláčová nie je. S vodou a bez vajca sú asi miesené tie kúpené a takú ja teda naozaj nemusím.
jegor
ja davam namiesto vody mineralku 3/1
honestka
Tiez som najprv skusala vsetky metody so specialnou mukou,kombinaciou, krupicou, teraz vsak robievan stale len s vodou a hladkou mukou, na kg dam 1 vajicko, ale su vyborne aj bez vajicka. Vyjdu ti krasne nafukane, s mliekom su tazsie.
zdezda
Váčšinou robievam z hrubej múky+mlieko, no ak robím z polohrubej, dám do cesta, po pol hodine kysnutia, aj na kocky nakrájané pečivo(staršie) premiesim a ešte nechám opäť nakysnúť, až potom tvarujem knedle, ktoré zas nechám podkysnúť a dám pariť.
jeka
ja som robila z hrubej múky,no najnovšie som vyskúšala zo všetkých troch a z minerálky,boli fantastické/aspoň to povedal manžel):ja si myslím,že k hladkej múke je lepšie používať vodu.
tiffanka
ja mám akurát cesto v pekárničke... idem robiť plnenú papriku tak k nej aj knedle. Ja používam polohrubú múku, 600g, 3,5 dcl mlieka, 0,5 dcl oleja, 1 vajko, soľ, cukor a 2 ČL suš. droždia. Sú fajnučké, dierkavé :o)
nadia56
ja robievam knedlu len z hladkej muky/zijeme v kanade-aj polohruba aj hruba muka sa tu da kupit, vo velkych mestach su polske aj talianske predajne potravin, takze doma mame aj kremzsku horcicu, zlaty klas a slovenske a ceske mineralky/, vody, suseneho drozdia a do cesta nakoniec pridavam dve hrste burizonov,
recept: 500g muka, 250ml voda,1 cele vajce,1/2 kavovej lyzicky sol,trosku cukru,1 kavova lyzicka susene drozdie, dve hrste burizony, urobis dva bochniky, parim v parnom hrnci cca 20 min.
treba len skusat, nech sa ti vydaria a chutia,
pekny den vsetkym :-)
zuzik01
Ahojte vsetci, dakujem Vam za cenne rady. Knedliky sa podarili, boli pekne a velke a tiez som si z cesta urobila 5 buchiet mnam mnam :-)