Paradajky - prečo používať olúpané?

darktemplar999darktemplar999 17. októbra 2018 o 14:40

Ahoj, tak ešte jedna otázka na diskusiu. Z akého dôvodu sa všade vyžaduje aby boli paradajky olúpané? Nejak tá šupka degraduje chuť alebo kvôli postrekom? V mexickej fazuli som pokrájal neolúpané, len tak so šupkou a nijak mi to tam nevadilo, tak ma zaujíma, prečo tak často sa v recepte uvádza, že musia byť bez šupky :)

@zareaguj


12 odpovedí:
  • bubaya - fotkabubaya 17. októbra 2018 o 16:51

    Paradajková šupka je čistá celulóza, ktorá prejde tráviacim traktom zhora nadol v nezmenenej podobe. Niekoho vraj dráždi v žalúdku, prípadne črevách, ak má nejaký zažívací problém. Podobné sú aj šupky na zelenom hrachu, kukurici.
    Keď paradajky neolúpeš, šupka sa teplom oddelí sama, a potom zostanú v jedle také ružové zvitky. Myslím, že sa lúpe hlavne z estetických dôvodov, ale v mexickej fazuli sa to stratí.
    Postrek, ktorý ide zmyť, sa pri bežnom umývaní zo šupky spláchne, a tie ostatné sú hlboko pod šupkou, tam nepomôže nič.
    V šupke sa nachádza údajne najviac flavonoidov, oveľa viac, ako v ostatnej paradajke, takže lúpať by sa nemali.
    Ja niekedy lúpem, niekedy nelúpem, podľa nálady a času. Zatiaľ sa nikto nesťažoval. :)
    @zareaguj
  • evanaaa - fotkaevanaaa 17. októbra 2018 o 20:56

    Ja paradajky väčšinou tiež lúpem, mne tie šupky vadia, potom ich vyberám pri jedení a to je robota, najmä, ak robím väčšie množstvo - lečo, tak určite olúpem. Ale inak, šupky sú aj z paprík, no tie sa lúpať nedajú....
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatardarktemplar999 17. októbra 2018 o 22:48

    V bolonskych spagetach to napriklad bude nejak vadit chutovo? :) Princezna ma problem so zlcnikom ale supky z paradajok jej zatial nikdy nijak nič nerobili, tak ten zdravotny dovod asi mozem vylucit. Estetiku v jedle nejak neriesime, teda aspon nie v takych ultradetailoch :)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatardarktemplar999 17. októbra 2018 o 23:18

    Ešte keď sme pri tých paradajkách. Vedia nejak nahradiť paradajkový pretlak v recepte? Alebo má pretlak niečo ešte navyše?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarlianka 18. októbra 2018 o 14:19

    Ja by som povedala, že paradajky majú navyše zrniečka. Paradajkový pretlak ich nemá, lebo sú prepasírované. Ja zvyknem robiť zavárané paradajky, tie šúpem a šupky vysuším, zatvorím do skleneného pohára a v zime dávam do polievok, ktorým dodajú chuť. Dužinu zavarím zvlášť a kde majú ísť paradajky tak ich použijem. Je s tým menej roboty ako s pretlakom. Pretlak používam väčšinou na plnenú papriku alebo paradajkovú polievku. Komu nevadia šupky a zrniečka zo zdravotných dôvodov, podľa mňa nie je dôvod ich šúpať.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarlianka 18. októbra 2018 o 14:37

    A navyše, keď sú paradajky domáce a nie sú postrekované.
    @zareaguj
  • bubaya - fotkabubaya 19. októbra 2018 o 00:40

    @Darktemplar999 (17.10.2018 23:18)

    Paradajkový pretlak z konzervy je väčšinou koncentrovaný, voda sa odparí pri varení. Niektorí šmejdáci ale prídávajú do pretlaku škrob a cukor, aby ho nemuseli dlho variť, a aby za lacný peniaz vyrobili viac. Raz som taký kúpila, odvtedy čítam zloženie. Napríklad na liter polievky stačí jedna stredná krabička pretlaku, ale asi kilo surových. Takže nahradiť sa dá, ale väčším množstvom, a treba ich dlho variť, aby sa odparila prebytočná tekutina. A aj podľa toho, čo varíš, polievku z paradajkovej šťavy, alebo čerstvých, a keď potrebuješ hustú omáčku, tak radšej pretlak, aby si nemusel variť pol dňa paradajky, kým ti to zhustne.
    @zareaguj
  • bubaya - fotkabubaya 19. októbra 2018 o 00:43

    @Lianka (18.10.2018 14:19)

    Tiež nechápem, prečo sa majú vyberať tie zrniečka, ak to ide rovno do jedla, a nie do kečupu, alebo pretlaku. Chápem, že by niekomu vadila šupka, ale zrniečka? ešte aj dobre vyzerajú v omáčke.
    Ty sa máš, ja si musím paradajky kúpiť, tie šupky, to je dobrý nápad, vraj majú oveľa väčší obsah lykopénu, ako samotná paradajka. Aj čaj sa z nich môže variť.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarlianka 19. októbra 2018 o 14:14

    @Bubaya , ja tiež tie zrniečka nevyberám, ale niekomu kto má problémy so žlčníkom alebo pankreasom zvyknú vadiť. Inak vďaka za dobrý typ na čaj zo šupiek, vyskúšam.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarkecupicek 19. októbra 2018 o 16:49

    V skleníku mi vždy skončia skôr paradajky ako paprika. Paradajky napadne pleseň, alebo múčnatka, a tak je potrebné plody obrať a rastliny odstrániť. Navarím si z nich dostatočné množstvo pretlaku, a keď pred Vianocami ešte zberáme posledné papriky, použijem ho do leča. Nikto v ňom žiadne šupky nehľadá a všetci si pochutia. Dnes som robila na obed lečo a manžel konštatoval, že tie paradajkové šupky sú tvrdé ako klince. Každý porátal šupky na svojom tanieri a precvičili sme s vnúčikom matematiku. Najzdravšie sú surové na chlebíku s maslom.
    @zareaguj
  • babidka - fotkababidka 22. októbra 2018 o 09:41

    Ja osobne tiez supky z nasich paradajok nedavam dole .Nam nevadia .Ale viem od priatelov , ze niekomu robia problemy-pri refluxe , zlcnikarom aj pri syndrome drazdiveho creva.Niekto sa stazuje , ze ho od supiek nafukuje. Takze okrem "estetickych" dovodov su tu u niekoho aj zdravotne obmedzenia.
    @zareaguj
  • rulik - fotkarulik 23. októbra 2018 o 21:14

    mne tam na tom vadí tá zrolovaná šupka a ako bolo písané vyššie, prejde traktom v nezmenenej podobe, u domácich by som to asi nerobil hlavne do leča, lebo by to bolo pracné, ale ja väčšinou kupujem v obchode a teda odstraňujem, zdravotný problém som z nich ešte nemal, mne skôr vadí, keď niekde dostanem na tanier neošúpanú uhorku, tá mi nerobí dobre, hlavne večer
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist