Ahoj, tak ešte jedna otázka na diskusiu. Z akého dôvodu sa všade vyžaduje aby boli paradajky olúpané? Nejak tá šupka degraduje chuť alebo kvôli postrekom? V mexickej fazuli som pokrájal neolúpané, len tak so šupkou a nijak mi to tam nevadilo, tak ma zaujíma, prečo tak často sa v recepte uvádza, že musia byť bez šupky :)
@zareaguj
Keď paradajky neolúpeš, šupka sa teplom oddelí sama, a potom zostanú v jedle také ružové zvitky. Myslím, že sa lúpe hlavne z estetických dôvodov, ale v mexickej fazuli sa to stratí.
Postrek, ktorý ide zmyť, sa pri bežnom umývaní zo šupky spláchne, a tie ostatné sú hlboko pod šupkou, tam nepomôže nič.
V šupke sa nachádza údajne najviac flavonoidov, oveľa viac, ako v ostatnej paradajke, takže lúpať by sa nemali.
Ja niekedy lúpem, niekedy nelúpem, podľa nálady a času. Zatiaľ sa nikto nesťažoval. :)
Paradajkový pretlak z konzervy je väčšinou koncentrovaný, voda sa odparí pri varení. Niektorí šmejdáci ale prídávajú do pretlaku škrob a cukor, aby ho nemuseli dlho variť, a aby za lacný peniaz vyrobili viac. Raz som taký kúpila, odvtedy čítam zloženie. Napríklad na liter polievky stačí jedna stredná krabička pretlaku, ale asi kilo surových. Takže nahradiť sa dá, ale väčším množstvom, a treba ich dlho variť, aby sa odparila prebytočná tekutina. A aj podľa toho, čo varíš, polievku z paradajkovej šťavy, alebo čerstvých, a keď potrebuješ hustú omáčku, tak radšej pretlak, aby si nemusel variť pol dňa paradajky, kým ti to zhustne.
Tiež nechápem, prečo sa majú vyberať tie zrniečka, ak to ide rovno do jedla, a nie do kečupu, alebo pretlaku. Chápem, že by niekomu vadila šupka, ale zrniečka? ešte aj dobre vyzerajú v omáčke.
Ty sa máš, ja si musím paradajky kúpiť, tie šupky, to je dobrý nápad, vraj majú oveľa väčší obsah lykopénu, ako samotná paradajka. Aj čaj sa z nich môže variť.
Pretlak je akykolvek rozmixovany plod varenim zbaveny casti vody. Takze moze byt aj s jadierkami, semienkami alebo aj so supkami.
Pulpa je plod mechanicky pretlaceny cez hrube sito, za ucelom zvavenia sa supiek. Jadierka ci semienka ostavaju.
Pasirka je konzistentne polotuha tekutina s kusmi duziny plodu, mechanicky zbavena jadierok, semien a supiek.
Takze nazov na krabici v regali obchodu "Rajcinovy pretlak" je sice dlhodobo zauzivany, ale nespravny.
1 vacsia rajcina, cca 100g. Ako konzumny celok sa nezapocitava do glykemickych tabuliek. Avsak, ak ju osupem, uz sa zapocitava 20g cukru. Ak este nadovazok odstranim duzinu a ponecham len stavu (odstavnovac), tak vyslednych 40g stavy je 40g cukru...
U jablk je to este viac...
Takze supka je velmi, velmi potrebna vec. Nehovoriac o tom, ze najviac vitaminov, mineralov a stopovych prvkov je prave v supe plodu...
Ja, keď robím kečup, lečo a veci podobné z paradajok, tak ich vždy olúpem, ale len z dôvodu, že šupky sú prakticky nestráviteľné. Ale ich nevyhadzujem, pridám k nim trochu vody, ktorú pustia paradajky a v nutribulete ich zmixujem na kašu. Pri pasirovaní (ak pasirujem) mi ostanú len zrniečka. Zmixovane šupky vlejem olúpaným paradajkam.