Varenie

Paradajky - prečo používať olúpané?

darktemplar999 - bez fotkydarktemplar999, 17. októbra 2018

Ahoj, tak ešte jedna otázka na diskusiu. Z akého dôvodu sa všade vyžaduje aby boli paradajky olúpané? Nejak tá šupka degraduje chuť alebo kvôli postrekom? V mexickej fazuli som pokrájal neolúpané, len tak so šupkou a nijak mi to tam nevadilo, tak ma zaujíma, prečo tak často sa v recepte uvádza, že musia byť bez šupky :)

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Paradajková šupka je čistá celulóza, ktorá prejde tráviacim traktom zhora nadol v nezmenenej podobe. Niekoho vraj dráždi v žalúdku, prípadne črevách, ak má nejaký zažívací problém. Podobné sú aj šupky na zelenom hrachu, kukurici.
Keď paradajky neolúpeš, šupka sa teplom oddelí sama, a potom zostanú v jedle také ružové zvitky. Myslím, že sa lúpe hlavne z estetických dôvodov, ale v mexickej fazuli sa to stratí.
Postrek, ktorý ide zmyť, sa pri bežnom umývaní zo šupky spláchne, a tie ostatné sú hlboko pod šupkou, tam nepomôže nič.
V šupke sa nachádza údajne najviac flavonoidov, oveľa viac, ako v ostatnej paradajke, takže lúpať by sa nemali.
Ja niekedy lúpem, niekedy nelúpem, podľa nálady a času. Zatiaľ sa nikto nesťažoval. :)
evanaaa
Ja paradajky väčšinou tiež lúpem, mne tie šupky vadia, potom ich vyberám pri jedení a to je robota, najmä, ak robím väčšie množstvo - lečo, tak určite olúpem. Ale inak, šupky sú aj z paprík, no tie sa lúpať nedajú....
darktemplar999
V bolonskych spagetach to napriklad bude nejak vadit chutovo? :) Princezna ma problem so zlcnikom ale supky z paradajok jej zatial nikdy nijak nič nerobili, tak ten zdravotny dovod asi mozem vylucit. Estetiku v jedle nejak neriesime, teda aspon nie v takych ultradetailoch :)
darktemplar999
Ešte keď sme pri tých paradajkách. Vedia nejak nahradiť paradajkový pretlak v recepte? Alebo má pretlak niečo ešte navyše?
lianka
Ja by som povedala, že paradajky majú navyše zrniečka. Paradajkový pretlak ich nemá, lebo sú prepasírované. Ja zvyknem robiť zavárané paradajky, tie šúpem a šupky vysuším, zatvorím do skleneného pohára a v zime dávam do polievok, ktorým dodajú chuť. Dužinu zavarím zvlášť a kde majú ísť paradajky tak ich použijem. Je s tým menej roboty ako s pretlakom. Pretlak používam väčšinou na plnenú papriku alebo paradajkovú polievku. Komu nevadia šupky a zrniečka zo zdravotných dôvodov, podľa mňa nie je dôvod ich šúpať.
lianka
A navyše, keď sú paradajky domáce a nie sú postrekované.
bubaya
@Darktemplar999 (17.10.2018 23:18)

Paradajkový pretlak z konzervy je väčšinou koncentrovaný, voda sa odparí pri varení. Niektorí šmejdáci ale prídávajú do pretlaku škrob a cukor, aby ho nemuseli dlho variť, a aby za lacný peniaz vyrobili viac. Raz som taký kúpila, odvtedy čítam zloženie. Napríklad na liter polievky stačí jedna stredná krabička pretlaku, ale asi kilo surových. Takže nahradiť sa dá, ale väčším množstvom, a treba ich dlho variť, aby sa odparila prebytočná tekutina. A aj podľa toho, čo varíš, polievku z paradajkovej šťavy, alebo čerstvých, a keď potrebuješ hustú omáčku, tak radšej pretlak, aby si nemusel variť pol dňa paradajky, kým ti to zhustne.
bubaya
@Lianka (18.10.2018 14:19)

Tiež nechápem, prečo sa majú vyberať tie zrniečka, ak to ide rovno do jedla, a nie do kečupu, alebo pretlaku. Chápem, že by niekomu vadila šupka, ale zrniečka? ešte aj dobre vyzerajú v omáčke.
Ty sa máš, ja si musím paradajky kúpiť, tie šupky, to je dobrý nápad, vraj majú oveľa väčší obsah lykopénu, ako samotná paradajka. Aj čaj sa z nich môže variť.
lianka
@Bubaya , ja tiež tie zrniečka nevyberám, ale niekomu kto má problémy so žlčníkom alebo pankreasom zvyknú vadiť. Inak vďaka za dobrý typ na čaj zo šupiek, vyskúšam.
kecupicek
V skleníku mi vždy skončia skôr paradajky ako paprika. Paradajky napadne pleseň, alebo múčnatka, a tak je potrebné plody obrať a rastliny odstrániť. Navarím si z nich dostatočné množstvo pretlaku, a keď pred Vianocami ešte zberáme posledné papriky, použijem ho do leča. Nikto v ňom žiadne šupky nehľadá a všetci si pochutia. Dnes som robila na obed lečo a manžel konštatoval, že tie paradajkové šupky sú tvrdé ako klince. Každý porátal šupky na svojom tanieri a precvičili sme s vnúčikom matematiku. Najzdravšie sú surové na chlebíku s maslom.
babidka
Ja osobne tiez supky z nasich paradajok nedavam dole .Nam nevadia .Ale viem od priatelov , ze niekomu robia problemy-pri refluxe , zlcnikarom aj pri syndrome drazdiveho creva.Niekto sa stazuje , ze ho od supiek nafukuje. Takze okrem "estetickych" dovodov su tu u niekoho aj zdravotne obmedzenia.
rulik
mne tam na tom vadí tá zrolovaná šupka a ako bolo písané vyššie, prejde traktom v nezmenenej podobe, u domácich by som to asi nerobil hlavne do leča, lebo by to bolo pracné, ale ja väčšinou kupujem v obchode a teda odstraňujem, zdravotný problém som z nich ešte nemal, mne skôr vadí, keď niekde dostanem na tanier neošúpanú uhorku, tá mi nerobí dobre, hlavne večer
paces
@lianka (18.10.2018 14:19)

Pretlak je akykolvek rozmixovany plod varenim zbaveny casti vody. Takze moze byt aj s jadierkami, semienkami alebo aj so supkami.
Pulpa je plod mechanicky pretlaceny cez hrube sito, za ucelom zvavenia sa supiek. Jadierka ci semienka ostavaju.
Pasirka je konzistentne polotuha tekutina s kusmi duziny plodu, mechanicky zbavena jadierok, semien a supiek.
Takze nazov na krabici v regali obchodu "Rajcinovy pretlak" je sice dlhodobo zauzivany, ale nespravny.
paces
Akakolvek supka na akomkolvek plode je vlaknina. Prepotrebna to vec na odburavanie prebytocneho cukru z organizmu, hlavne u diabetikov. Napisem priklad.
1 vacsia rajcina, cca 100g. Ako konzumny celok sa nezapocitava do glykemickych tabuliek. Avsak, ak ju osupem, uz sa zapocitava 20g cukru. Ak este nadovazok odstranim duzinu a ponecham len stavu (odstavnovac), tak vyslednych 40g stavy je 40g cukru...
U jablk je to este viac...
Takze supka je velmi, velmi potrebna vec. Nehovoriac o tom, ze najviac vitaminov, mineralov a stopovych prvkov je prave v supe plodu...
1x 45678
paradis1
@paces (1.9.2020 16:53)

Ja, keď robím kečup, lečo a veci podobné z paradajok, tak ich vždy olúpem, ale len z dôvodu, že šupky sú prakticky nestráviteľné. Ale ich nevyhadzujem, pridám k nim trochu vody, ktorú pustia paradajky a v nutribulete ich zmixujem na kašu. Pri pasirovaní (ak pasirujem) mi ostanú len zrniečka. Zmixovane šupky vlejem olúpaným paradajkam.