Rôzne

Paradajky a paprika

an3da - fotkaan3da, 8. februára 2012

Váhala som sa či pridám tie recepty na pretlak a papriku, preto
že som si aj myslela že vyvolajú rôzne nedorozumenia a
rozpaky. Konzervačné prostriedky sa u nás menujú tak ako
som napísala - konzervans a vinobran. Všetko robím tak ako som
napísala - na žltú papriku sa zalieva chladné, iba premiešané.
Paradajky si hlavne vypestujeme a potom dajú dosť práce kým
ich umyjem, pokrájam, pretlačím a povarím pretlak. Taký horúci
lievam do sklenených fliaš, npr. od vína.
Ten recept na ukladanie kápie je výborný. Kápiu aj opekám a
kladiem do zmrazáka, a ked chceme z nej šalát tak ked ju vyberiem
potom obielim a urobím s cesnakom. Niekedy ju aj zapekám zo
syrom alebo aj s tvarohom.
Možno je trochu divné že nič nesterilizujem, ale tak robím ako
som sa naučila od matky a od svokry.

@zareaguj


Diskusia k téme

16 komentáre k článku
Aj nase babky to tak robili-vid Kucharsku knuhu od Terezie Vansovej /krasna dotlac od fy.NESTOR/.V domacnosti neboli dostupne jednoduche technologie na uzatvaranie konzerv.U mojej babky spajza bola silno citit salicylom.Ale svet ide dalej,chemicka konzervacia sa uz nenosi,urcite nieje zdraviu prospesna.Ked by som ju pouzil,tak snad iba v krajnej nudzi.Cely sortiment potravin je presiaknuty konzervacnymi cinidlami,aj ked v podstatne nizzsej miere,ako uvadza an3da vo svojich receptoch.Tym,samozrejme nechcem odradzat od tychto receptov.Degustibus non est disputandem. :-)
U nás sa žiadny salicyl necíti. Ako inak zavárať?
V nakladači, deku alebo zelku je čo? Aj tam je nejaký konzervačný
prostriedok. A ak je reč o tom čo je zdraviu prospešné...ani vzduch
ktorý dýchame už nie je celkom zdraví...
Ani údeniny a klobásky nie sú celkom zdravé, a predsa ich jeme...
U nás je taký vtip: cigáň koňa odúčal jesť, až kým kôň neuhynul.
Vari sa aj my máme pomaly odúčať jesť?
U nás sa žiadny salicyl necíti. Ako inak zavárať?
V nakladači, deku alebo zelku je čo? Aj tam je nejaký konzervačný
prostriedok. A ak je reč o tom čo je zdraviu prospešné...ani vzduch
ktorý dýchame už nie je celkom zdraví...
Ani údeniny a klobásky nie sú celkom zdravé, a predsa ich jeme...
U nás je taký vtip: cigáň koňa odúčal jesť, až kým kôň neuhynul.
Vari sa aj my máme pomaly odúčať jesť?
@an3da máš pravdu, keby sme sa zamýšľali nad tým, čo je zdravé, tak by sme nemohli jesť, piť, ani dýchať, čiže nič. Aj také BIO potraviny vlastne nie sú bio. Darmo jeden pestovateľ nepostrekuje a nehnojí umelinou, keď jeho sused odvedľa veselo používa pesticídy, herbicídy a iné svinstvá. Nezabúdajme ani na desiatky rokov, keď sa tieto látky bežne používali, veď si ešte dobre pamätám na žlté čmeliaky - práškovacie lietadlá... A naivne sa domnievať, že sa to k BIO zelenine a ovociu nedostane, to by sme boli blázni. U nás je ten vtip o koze: keby bola ešte deň vydržala, bola by sa žrať odnaučila...
matata1 dakujem za podporu. A nech nehovoríme o coca-cole a
iních nápojoch ktoré sú čistá chémia, po nich tiež čipsi, a všetko to
naše decká konzumujú.
Môže byť bio -zelnina,ale ak sa dá do zeme umelé hnojivo už je po bio kvalite ,hoci sa nepoužil ani jeden chemický postrek.Ja neverím ,že bio zeleninu prihnojujú iba vylúhovanou trávou,žihľavou,slepačím trusom atd.
Ja zaváram normálne: ocot, soľ, koreniny, vysoká teplota... Keď už sa tak sťažujete (vyhovárate) na škodlivosť všetkého okolo, prečo to robíte aj doma a dávate jesť svojim najbližsím? Lebo hamburger?
Prosím, kto mi napíše ako mám zavárať ovocie:višne, marhule, broskyne
a ako uhorky, papriku.
Bude ma tešiť ak nemusím používať konz. a vinob.
Pekne dˇakujem.
Ešte raz, lebo sa mi to nepodarilo:
Mraziť je síce najzdravšie, ale nie ekonomické. Vlastne najesť by sa mal človek sezónnej zeleniny a ovocia vtedy keď je aktuálna v záhrade a len zvyšok zmraziť či už v celku alebo ako ľadové kocky, dreň alebo v celku len vykôstkovať. Je to však náročné na elektrickú energiu. Oplatí sa iba tá ktorú si dopestuješ v záhrade sama. Konzervačné prostriedky ako u nás Deko som nepoužívala ale som si robila nálevy sama: cukor, soľ, ocot, gulôčky korenia, bobkový list, kôpor. Ide ti teda o tie éčka asi v konzervačných prostriedkoch.
Zeleninu ako mrkvu, zemiaky, kaleráb, chren, červená cvikla, jablká. topinambury sa dajú krásne odložiť do dobrej pivnice alebo do jamy so slamou. Dá sa to dobre aj do piesku, len sa to horšie kontroluje.
Nemam pivnicu ani jamu, a ani slamu.
Bude tak - do mrazáku, koľko sa vmestí, jablká sú celú zimu dostupné,
a ostatné hlavne jesť kedˇ je sezona.
Záhradu - mám, ale mimo domu, ako polečko, a okolo domu mám
málo priestoru, takže nemam miesta pre jamu. Vždy vyhľadávam
spôsob ako zachovám zemiaky a mrkvu s petržľanom a paštrnákom,
tiež cibuľu a cesnak. Tento rok si zima ukiazala zubiská ako dávno
nebolo a minulú noc bolo -24 v noci, a predminulú bolo - 29. Táto noc je trochu jemnejšia,zateraz je -19. Dávno, dávno nebola taká
strašná zima.

Pridaj komentár do diskusie: