Váhala som sa či pridám tie recepty na pretlak a papriku, preto
že som si aj myslela že vyvolajú rôzne nedorozumenia a
rozpaky. Konzervačné prostriedky sa u nás menujú tak ako
som napísala - konzervans a vinobran. Všetko robím tak ako som
napísala - na žltú papriku sa zalieva chladné, iba premiešané.
Paradajky si hlavne vypestujeme a potom dajú dosť práce kým
ich umyjem, pokrájam, pretlačím a povarím pretlak. Taký horúci
lievam do sklenených fliaš, npr. od vína.
Ten recept na ukladanie kápie je výborný. Kápiu aj opekám a
kladiem do zmrazáka, a ked chceme z nej šalát tak ked ju vyberiem
potom obielim a urobím s cesnakom. Niekedy ju aj zapekám zo
syrom alebo aj s tvarohom.
Možno je trochu divné že nič nesterilizujem, ale tak robím ako
som sa naučila od matky a od svokry.
V nakladači, deku alebo zelku je čo? Aj tam je nejaký konzervačný
prostriedok. A ak je reč o tom čo je zdraviu prospešné...ani vzduch
ktorý dýchame už nie je celkom zdraví...
Ani údeniny a klobásky nie sú celkom zdravé, a predsa ich jeme...
U nás je taký vtip: cigáň koňa odúčal jesť, až kým kôň neuhynul.
Vari sa aj my máme pomaly odúčať jesť?
V nakladači, deku alebo zelku je čo? Aj tam je nejaký konzervačný
prostriedok. A ak je reč o tom čo je zdraviu prospešné...ani vzduch
ktorý dýchame už nie je celkom zdraví...
Ani údeniny a klobásky nie sú celkom zdravé, a predsa ich jeme...
U nás je taký vtip: cigáň koňa odúčal jesť, až kým kôň neuhynul.
Vari sa aj my máme pomaly odúčať jesť?
iních nápojoch ktoré sú čistá chémia, po nich tiež čipsi, a všetko to
naše decká konzumujú.
dávam do zmrazáka.
a ako uhorky, papriku.
Bude ma tešiť ak nemusím používať konz. a vinob.
Pekne dˇakujem.
Mraziť je síce najzdravšie, ale nie ekonomické. Vlastne najesť by sa mal človek sezónnej zeleniny a ovocia vtedy keď je aktuálna v záhrade a len zvyšok zmraziť či už v celku alebo ako ľadové kocky, dreň alebo v celku len vykôstkovať. Je to však náročné na elektrickú energiu. Oplatí sa iba tá ktorú si dopestuješ v záhrade sama. Konzervačné prostriedky ako u nás Deko som nepoužívala ale som si robila nálevy sama: cukor, soľ, ocot, gulôčky korenia, bobkový list, kôpor. Ide ti teda o tie éčka asi v konzervačných prostriedkoch.
Zeleninu ako mrkvu, zemiaky, kaleráb, chren, červená cvikla, jablká. topinambury sa dajú krásne odložiť do dobrej pivnice alebo do jamy so slamou. Dá sa to dobre aj do piesku, len sa to horšie kontroluje.
Bude tak - do mrazáku, koľko sa vmestí, jablká sú celú zimu dostupné,
a ostatné hlavne jesť kedˇ je sezona.
málo priestoru, takže nemam miesta pre jamu. Vždy vyhľadávam
spôsob ako zachovám zemiaky a mrkvu s petržľanom a paštrnákom,
tiež cibuľu a cesnak. Tento rok si zima ukiazala zubiská ako dávno
nebolo a minulú noc bolo -24 v noci, a predminulú bolo - 29. Táto noc je trochu jemnejšia,zateraz je -19. Dávno, dávno nebola taká
strašná zima.