Rôzne

Paradajková salsa

alena45 - fotkaalena45, 7. septembra 2011

Prosím, nemáte niekto dobrý recept na paradajkovú salsu, najlepšie hot salsu ?
Jeden recept som si už našla, ale ide tam dosť cuminu a ten nemám, zrejme nemajú na mysli kmín.

@zareaguj


Diskusia k téme

tornadolue
Cumin je rímska rasca a tú zoženieš v obchodoch so zdravou výživou alebo v hypermarkete v exotickom kútiku.
alena45
Tornadolue, nejde mi o cumin, viem, že to nie naša rasca, ale o iný recept. Ale ďakujem.
2010
Povodny recept je velmi jednoduchy vola sa - Pico de Gallo- , kazdy si to potom domota podla svojho alebo to strcia do mixeru.



2010
PS: Cilantro je koriander .
alena45
ďakujem, vedela som, že na Teba sa môžem spoľahnúť. Ale myslela som salsu, ktorú si môžem zasterilizovať. Skús ešte niečo pohľadať, prosím.
alena45
tak toto určite urobím, Mirko, ďakujem veľmi pekne.
Dorobím lečo a idem na to.
babi
@2010 pekné video, ale toto mi skôr pripomína tabbouleh, / nie je tam síce burghul a mäta/
marianna76
Alenka, ja mám takýto recept:
už som ju robila a chystám sa tento rok zas. Názov v knihe, ktorú mám je: Salsa pizzaiola - talianska rajčinovo - cesnaková omáčka

2 cibule a 2 strúčiky cesnaku, očistiť a nakrájať nadrobno. Opiecť cibuľu na 3 PL oleja olivového, do sklovita, potom cesnak pridať a ešte asi 2 minuty opekať.
Píšu tu , že 600 g lúpaných rajčín a 10 PL rajčinového pretlaku, ale dá sa prispôsobiť rajčiny, asi 650 - 700 g, najlepšie by som dala olúpaných. tieto rajčiny pridať k cibuli a cesnaku a tiež aj 1 čl sušeného oregána, 1 PL čerstvej posekanej bazalky, 1 bobkový list, 2 čl cukru, 1 čl soli, 2x na hrot noža čierne korenie, a ak chceš pikantné tak asi aj feferonku dajakú. Necháme zovrieť a za častého miešania , asi podľa hrnca, aké má dno, v otvorenom hrnci varíme asi 1 hodinu. po uvarení má mať pastovitú konzistenciu, Nakoniec bobkový list vyberieme a ochutíme si ešte.
Ja som takúto robila už dávno a hneď sme ju spotrebovali. Píšu tu , že v mrazáku vydrží aj 4 mesiace. Ale na sterilizáciu by som asi tých 20 min na 85.
Naozaj - bude chutiť.
alena45
ďakujem za skvelé recepty, dúfam, že poslúžia aj iným.
jerica
@alena45 to si píš že aj mne , včera som robila podľa Tvojich receptov paradajky dva plechy a dva plechy papriky , nevedela som sa vysomáriť akú chuť tomu spraviť , PC som nemala doma a tak som až teraz večer prešpírala recepty,z toho množstva mám šesť trojdecových pohárov.Skúsila som , z plechov som zliala olej , dala som do horúceho oleja tmavú bazalku , rozmarín , zellerovú vňať , čerstvé oregano , soľ , nechala som horúcim prejsť aby sa spojili chute,naliala na zmes papriky a rajčín, ešte ich nemám zavreté nech sa napijú a potom ich vysterilizujem. Za pokus to stálo , mám ešte na koreni rajčiny , baranie a kozie rohy a krásnu papriku ako do konzervárni:-))
alena45
Jerica, no dúfam, že si to nafotila a dáš aj recept na uloženie do KK, lebo budúci rok to budeme potrebovať. Ja som už dnes plech sušených rajčín vymenila za plech 20 kuracích krídelok, tak sme sa dve baby "naťopali" ako sa hovorí u nás. Už som bola zeleniny prejedená. Rajčiny mi tu prezrievajú, zajtra budem robiť šťavu, bude krásna červená a časť z nej použijem ako polotovar na salsu od Marianny.
jerica
@ alenka45 nafotila ale nechce sa mi to teraz , možno , zajtra ráno ich zaviečkujem , dnes som robila pochôdzku po záhrade , tiež sú ešte račiny na koreni , aj vinohradnícke jeden väčší obor ako druhý , a papriku tiež ešte dám do rúry , taká je výborná mäsitá , len som chodila dzobkať do nej keď chladla na plechu. Dala som olivový olej z AMWAY vynikajúci , cesnak ,posolila som , nechala som trochu upiecť , stiahla kožku , rajčiny s neolúpaným cesnakom
som tiež podliala olivovým olejom , večer som dávala do fliaš a nevedela som prísť na recept dochutiť , PC som nemala nemohla som sa dopátrať ako to dochutiť, no čo tak som išla si nastrihať čo mám , bazalku fialovú,zelenú,oregano,rozmarín , to čo som zliala olej z plechov dala som do hrnčeka a nechala tie byliny prerieť v tom oleji dochutila ešte korením na grilovanú zeleninu,uvidím akú to bude mať chuť po odležaní , ale zatiaľ máme dosť v záhrade rajčín aj paprík nebude problém si to znovu zopakovať. Ináč @ @ sjuz je v zeleninových dochucovadlách doma , určite aj ona by dala radu :-))
marianna76
Ešte k receptu, je dobré robiť salsu v širokom hrnci, alebo väčšej a vyššej panvici...
menga
doma sme v záhrade dopestovali habanero, hľadám nejaký recept na spracovanie
alena45
menga, obráť sa na Kimla, ten ich pestuje tiež. Mne sa nepodarilo...