Rôzne

Palmový olej

teresa21 - fotkateresa21, 29. novembra 2011

Rada by som sa vás tentokrát opýtala na používanie palmového
oleja pri snahe o zdravšie stravovanie. V TESCU je naň teraz akcia 1
l za 1,59 EUR a na fľaši je napísané, že neobsahuje cholesterol,
naopak má veľa antioxidantov a obsahuje aj prírodný vitamín E, tak
som si ho kúpila a tešila sa z neho, až kým som si neprečítala na nete
článok "Palmový a kokosový olej sú horšie ako bravčová masť"...
tak teda naozaj neviem doteraz som naň počula len chvály typu, že
sa najmenej prepaľuje zo všetkých olejov atď... a ešte jeden detail,
doteraz som si stále myslela, že palmový olej je veľmi drahý, tak má
ta akciová cena dosť prekvapila, myslíte, že to je ok?

@zareaguj


Diskusia k téme

hubarka35
ja som si ho kúpila tiež-odporučila mi ho jedna pani-kôli tomu vitamínu E.ale viac som o nom nečítala-používam ako obyčajný olej....
majo51
za socíku predávali iba taký, volal sa palmol a vraj je to najmenej zdravý olej.
2010
Je to taka polopravda lebo ten olej o ktorom pisu sa nepredava bezne mimo tropickych krajin , cize nerafinovany prirodny palmovy olej , ktory je cervenej farby od karotenu atd.
ale ten cisty olej to sa uz chemikom uspesne podarilo vycistit olej od vsetkeho dobreho.


teresa21
Ak tomu dobre rozumiem, je teda na vyprážanie lepší obyčajný slnečnicový olej ako palmový olej, ktorý sa u nás predáva? A čo ten stupeň prepaľovania, je skutočne vyšší u palmového oleja?
celeblith
na vyprazanie je najlepsia bravcova mast, prepaluje sa az pri 240°C u olejov je to 180°C :)
kimlo
Akciové lacné palmové alebo olivové oleje z Tesca či iných obchodných reťazcov nie sú vhodné ani do motorov, možno na pomastenie vŕzgajúcich pántov..cena kvalitného olivového oleja nejde pod 6-7€ za liter.
yana
Ja som palmovy kupila u nas u libanoncov tusim za $6 flasku. Na vyprazanie by to bol trosku drahy sport. Ale bolo mi poradene vyrobit si z neho, kokosoveho a olivoveho oleja opalovaci krem a vyborneeee.
janger
Veru, dobry panensky palmovy olej, nerafinovany, je aj poriadne drahy. Tu je dostat, liter stoji okolo €30. Tie rafinovane oleje za moc nestoja...
celeblith
@2010 dakujem, zasa som sa nieco naucila, minimalne termin "smoke point" :) a tiez si myslim, ze s tym cholesterolom v bravcovej masti to nebude take tragicke, ved dobra mast nie je zla :) ale diskusia je o palmovol oleji tak uz nebudem spamovat ;)
este pridam, ze u nas v Terne maju za studena lisovany slnecnicovy olej, vyrobeny na Slovensku a musim ho pochvalit, lebo to je asi prvy olej, ktory aj naozaj voni ako slnecnicove semienka
evanaaa
Ešte by som chcela podotknúť, že olej s dobrými vlastnosťami je aj Oliol, len teraz neviem, kto ho vyrába a z čoho. Ale mala som ho.
2010
Ja ho zo zasady nekupujem , zil som dlhe roky v chudobnejsich tropickych krajinach a je jeden z hlavnych dovodov nicenia tropickych pralesov ....



teresa21
ďakujem všetkým za rady...už som o kúsok múdrejšia :)
tinca
kvalitný palmový a kokosový olej v predaj.zdravej výživy začína od 7 eur hore
evanaaa
Dnes som si listovala v Diabetiku a tam som sa dočítala presne o týchto dvoch olejoch - palmový a kokosový olej patria medzi Nasýtené mastné kyseliny, čiže málo vhodné pre zdravie - zvyšujú hladinu cholesterolu.
2010
@01pralinka , tento prispevok som si nevsimol, zaujmave ,dik. Prikladam ako vyzera naozajstny palmovy olej pred tym ako debili chemicky odstrania z neho karoten , je krasny cerveny.Take daco ako panensky olivovy...



jankajanulka
Presne tak...z tesca a inych retazcov kupite asi len odpad a bordel ak chcete ozaj siahnut po kvalite treba si doplatit , ja kupujem v renomovanych zdravienkach alebk v eshopoch...naposledy skm skusil www.biokamo.sk a spokojnost zarucena tolko len moj postreh.