Rôzne

Otázka ohľadom zasterilizovania kapustnice

dankas63 - bez fotkydankas63, 15. mája 2021

Dobrý večer, chcem sa opýtať má niekto skúsenosti so zasterilizovaním hustej polievky kapustnice s klobásou a bravčovým mäsom? A keď, ako dlho to sterlizujete? Ďakujem veľmi pekne.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Raz som robila, keď nám ostala od Vianoc, asi 3-4 poháre, ale presne, ako dlho, neviem, možno hodinu? ale na druhý deň som ešte raz zopakovala pe istotu.
radost
@dankas63

varím väčšinou poslednú kapustu zo súdka
bravčové rebrá najradšej
klobásu..údené nie
horúcu - vriacu dám do pohárov-otočím hore dnom
a
nesterilizujem
vydrží aj viac ako rok
sovka62
Mäso, klobásy, paštéty, hotové jedlá a pod. treba sterilizovať na dva razy. Prvý raz hodinu, nechať vychladnúť a na druhý deň opäť hodinu. Toto je bezpečný spôsob. Väčšina baktérií sa síce zničí pri prvej sterilizácii, ale sporulujúce baktérie odolajú. Sú totiž uzavreté v spórach, ktoré teplota 100 stupňov nezničí. Postupne, keď sterilizovaná potravina chladne, dosiahne teplotu cca 40 stupňov. Vtedy sa spóry otvoria a baktérie sa začnú rozmnožovať. Druhou sterilizáciou sa zničia, skôr ako stihnú potravinu kontaminovať.
Druhou možnosťou je sterilizácia v autoklávoch, pod tlakom a pri teplote 120 stupňov. V priemysle bežná vec, doma by sa takéto podmienky dal dosiahnuť napr. sterilizáciou v tlakovom hrnci.
Viem, že nie všetci takúto sterilizáciu považujú za potrebnú, ale treba si uvedomiť, že botulizmus
býva smrteľný.
tomeska
Mne po neuskutočnenej brigáde zostal velký plech masa a plný 4 litrový hrnec kyslej uvarenej kapusty. Maso šlo do mrazáku ale kapusta tam nepatrí. Tak som za dva dny doniesla zavaracie flaše, poriadne umyla ,vysterilizovala . Maso som zmiešala(rozmrazené) s kapustou , spolu prevarila a horúce som dala fliaš. Do širokej rajnice dala do spodu utierku, poukladala flaše a prikryla viečkami. Viečka som nezatiahla, len tak boli na flašiach. Ak začala kapusta vo vnútri varit', tak som začala vyberat' flaše von a zatiahla viečko. O brátila hore dnom a nechala vychladnút'. ( vrch flaše dobre utríet' ,aby nebolo mastné). Asi po 2-3 hod,. som obrátila naspat'. Až boly úplne studené , poklepom som skúsila či viečko drží, a uložila do chladu. Robila som v decembri a ešte pár fliaš čaká v špajze.
Toto nie je moj nápad, ale nejakej ruskej baby. (youtube) Robila som takto i bravčové maso, alebo strilovala cuketu na kyslo. Zatial sa mi nič nepokazilo a ušetrilo vela času. Surové bravč. maso som varila asi 1,5 -2 hodky.
sovka62
Verím, že to takto vydrží. Zrada je v tom, že nie vždy sa prítomnosť botulotoxínu prejaví napr. nafúknutím konzervy, vydutím viečka, vytekaním obsahu spod viečka. Potravina sa javí v poriadku, problémy nastanú až po konzumácii. Je preukázané, že u nás sa otravy botulotoxínom vyskytujú skoro výlučne z domácky spracovaných potravín. Keďže súčasťou mojej prípravy na povolanie bola aj skúška z mikrobiológie, za seba napíšem, že by som určite neriskovala a ani na to nevidím dôvod. Ak je dáááávno známy správny spôsob, prečo ho nepoužiť?
tomeska
@sovka62 (17.5.2021 08:20)
Tak už viem prečo sterilizovat' 2x. Vždy bolo písané varit' na 2x,ale prečo, to nie. Takže vd'aka za vysvetlenie. A teraz ešte porad', ako s (upečené, uvarené ... ) masom, ak mi zostane od obeda, a je na použite na druhý deň. Nie vždy sa uvarí len tolko, čo sa zje naraz. To by sa malo tiež ešte raz zpracovat' ??? Podla toho, ako píšeš, ako sa "chovajú" baktérie, by to bolo logické. A neber to ako nejakú výtku alebo niečo podobné. Ale nasadila si mi ""brouka do hlavy "" . Človek sa učí celý život.
dankas63
@sovka62 (16.5.2021 07:20) ešte sa opýtam , keď to dva krát sterlizujete, tak to mäsko nie je take rozidene, rozvarene? Vďaka

sovka62
@tomeska , v prvom rade sa hotové potraviny skladujú v chlade a spóry sa otvárajú pri teplote cca 40 stupňov. akže v chlade šancu nemajú a ani pri ohrievaní jedál. Jednak sa ohrieva na vyššiu teplotu, jednak sa ohriate hneď zje, taakže takto je to bezpečné.
sovka62
@dankas63 , nie, nebude rozvarené. Pri sterilizácii sa obsah nezohreje nad 100 stupňov, takže sa nevarí.