Milý varecháči, prosím poraďte, budem oslavovať doma 60 ku a
potrebovala by som nejaké menu s predjedlom, ja viem, že je tých
receptov veľmi veľa, ale chcela by som niečo odskúšané Vami.
Ďakujem.
Milý varecháči, prosím poraďte, budem oslavovať doma 60 ku a
potrebovala by som nejaké menu s predjedlom, ja viem, že je tých
receptov veľmi veľa, ale chcela by som niečo odskúšané Vami.
Ďakujem.
1. Krátka alebo kyslá polievka, slepačia
2.Rolované kuriatka a prasiatko, tiež rolované
3.šaláty - zemiakový s porom, ruský a kapustový
4.sárma - to sú plnené kapustové listy z kyslej kapusty a plnia sa s mletým mäsom
5.koláče a TORTA
Všetko teda jedlá ktoré sa dajú predpripraviť aby som potom nebola uštvaná a v deň osláv sa mala čas venovať len hosťom. Inak ak nás bolo viac ako 10 (čo pri šesťdesiatke predpokladám) nerobila som to doma, ale na chalupe alebo chate a požiadala susedu, aby mi pomohla s obsluhou a s dokončovaním slávnostného obeda v deň oslavy, aby som ja nebehala v zástere a od stola, ale len organizovala a aj dobre vyzerala. Ak bývate v rodinnom dome, tak máte samozrejme miesto aj na voľný pohyb hostí (hlavne detí) a nemusíš si objednať chatu. Nezabudnúť na starších a malé deti vytvoriť im kútik aj na oddych alebo na hranie a ostatným na odloženie kabátov, kabeliek.
Inak na moju vlastnú 50. sa mi osvedčilo aj to že na slávnostný obed sme išli do reštaurácie a potom sme si u nás doma posedeli už len pri obloženej mise, chlebíčkoch, zákuskoch, káve a samozrejme aj alkohole. Ale ešte aj tu treba pamätať na väčších jedlíkov a uvariť niečo teplé: segedínsky alebo kapustnicu, fazuľovicu, guláš a podobne k večeri a k tancu. V reštaurácii je to také neosobné, nedá sa dobre porozprávať. Zákusky niekde aj nedovolia doniesť a tie kupované nie sú dobré a pritom si myslím že väčšina ľudí ocení kvalitné domáce zákusky a slané pečivo. Pri množstve treba pamätať aj na malé výslužky domov a na tých ktorí sa nemohli zúčastniť s malými krabičkami.
Tu napriklad klasicke Slovenske jedlo , pecena hus, lokse a cervena kapusta , zmenene na teple predjedlo, takze aj ty co dietuju si mozu dat takuto tradicnu pochutku.
Ja by som nerobila vela druhov zakuskov, podla mna stacia tak tri druhy, zasa vies, kto ma rad kremove, kto suche a pod. ak bude teplo, dezert moze byt aj zmrzlina s ovocim. Tak neviem, ci som ti pomohla, tiez nie je zly napad ist na obed de restiky a potom posediet doma pri kave, zakuskoch a nejakej flasticke, mala by si omnoho menej starosti a roboty.
Slimáky s mrkvovým šalátom
•3 lístkové cestá
•paradajková omáčka s olivami a bazalkou
•100 g eidamu
•100 g šunky
•bazalka
•100 g mozarelly
•2 čerstvé paradajky
•100 g syru s modrou plesňou Avin
•150 g špenátu
•cesnak
•1 PL Dobroty
•1 vajce na potretie
•2 PL masla
Na prílohu:
•2 mrkvy
•1 kyslá smotana
•3 strúčiky cesnaku
•citrón
•soľ
•korenie
Postup: Prvé lístkové cesto potrieme paradajkovou omáčkou, posypeme strúhaným eidamom, uložíme lístky čerstvej bazalky, šunku, zvinieme, zabalíme do alobalu a uložíme do chladu.
Na druhé lístkové cesto uložíme plátky šunky, na tenké plátky paradajky, mozarellu a lístky bazalky, zvinieme, zabalíme a uložíme do chladu. Na tretie cesto dáme špenát, ktorý sme udusili na masle s cesnakom a dochutili Dobrotou, posypeme nastrúhaným Avinom, zvinieme, zabalíme a tiež uložíme do chladu. Potom všetky tri rolky nakrájame na kolieska, uložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút.
Mrkvu nastrúhame, pridáme pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme, dochutíme citrónom a pridáme kyslú smotanu.