Milý varecháči, prosím poraďte, budem oslavovať doma 60 ku a
potrebovala by som nejaké menu s predjedlom, ja viem, že je tých
receptov veľmi veľa, ale chcela by som niečo odskúšané Vami.
Ďakujem.
Diskusie
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 254 najnovší komentár dnes 20:39
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 0 zatiaľ bez komentárov
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 254 najnovší komentár dnes 20:39
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
- Nyja: Dubčekove rožky 34 najnovší komentár 5. mája 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 354 najnovší komentár 1. mája 2025
- Valeri: Ako na zvýšený cholesterol ? 42 najnovší komentár 29. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 254 najnovší komentár dnes 20:39
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 16 najnovší komentár 1. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Varený karfiol so zemiakovou kašou a s hlávkovým šalátom s medovo-citrónovou zálievkou
-
Pečené vylepšené zemiakové fašírky
-
Tvarohové poháre
-
Tekvicové fašírky bez lepku s listovým šalátom
-
Domáca pistáciová zmrzlina +video
-
Brokolicová polievka s batatmi +fotopostup
-
Krehké koláčiky s citrónovou smotanou a údeným lososom
-
Zábavný spôsob, ako farbiť vajíčka. Skúste túto metódu s kypriacim práškom a octom VIDEO
-
Nepečený cheesecake à la dubajská čokoláda VIDEO
-
Vafle z varených zemiakov, jednoduchý nápad na chutnú chrumkavú chuťovku VIDEO
-
Tvarohová vianočka bez kysnutia VIDEO
-
Rýchly likér bez vajec? Skúste tento s vanilkovým jogurtom VIDEO
-
Vajíčkové kvetinky VIDEO
-
Chrumkavé čokoládové veľkonočné hniezda VIDEO
-
Recepty od srdca: 15 jedál, ktoré nás naučili variť naše mamy a robíme ich dodnes
-
Pre chutnejší výsledok: Mrazíte si pečivo? S týmto trikom bude po rozmrazení chrumkavé ako od pekára
-
Strúhaný, sypaný aj linecký: 11 receptov na tvarohové koláče, ktorými sa zavďačíte celej rodine
-
13x špagety: Od úplne jednoduchých až po nadupané kombinácie skvelých chutí
-
TOP rebríčky: Pečenie na sviatky, sezónne bylinky aj vajíčka. Pozrite si tie najlepšie recepty uplynulého mesiaca
-
Jemné mäsko: 12x bravčová panenka. Vyskúšajte ju aj podľa receptu moderátorky Karin Majtánovej a rovno s dvoma plnkami
-
K mäsu, cestovinám aj fazuli: Marry Me, omáčka, ktorú si zamilujete. Hodí sa takmer ku všetkému!
1. Krátka alebo kyslá polievka, slepačia
2.Rolované kuriatka a prasiatko, tiež rolované
3.šaláty - zemiakový s porom, ruský a kapustový
4.sárma - to sú plnené kapustové listy z kyslej kapusty a plnia sa s mletým mäsom
5.koláče a TORTA
Všetko teda jedlá ktoré sa dajú predpripraviť aby som potom nebola uštvaná a v deň osláv sa mala čas venovať len hosťom. Inak ak nás bolo viac ako 10 (čo pri šesťdesiatke predpokladám) nerobila som to doma, ale na chalupe alebo chate a požiadala susedu, aby mi pomohla s obsluhou a s dokončovaním slávnostného obeda v deň oslavy, aby som ja nebehala v zástere a od stola, ale len organizovala a aj dobre vyzerala. Ak bývate v rodinnom dome, tak máte samozrejme miesto aj na voľný pohyb hostí (hlavne detí) a nemusíš si objednať chatu. Nezabudnúť na starších a malé deti vytvoriť im kútik aj na oddych alebo na hranie a ostatným na odloženie kabátov, kabeliek.
Inak na moju vlastnú 50. sa mi osvedčilo aj to že na slávnostný obed sme išli do reštaurácie a potom sme si u nás doma posedeli už len pri obloženej mise, chlebíčkoch, zákuskoch, káve a samozrejme aj alkohole. Ale ešte aj tu treba pamätať na väčších jedlíkov a uvariť niečo teplé: segedínsky alebo kapustnicu, fazuľovicu, guláš a podobne k večeri a k tancu. V reštaurácii je to také neosobné, nedá sa dobre porozprávať. Zákusky niekde aj nedovolia doniesť a tie kupované nie sú dobré a pritom si myslím že väčšina ľudí ocení kvalitné domáce zákusky a slané pečivo. Pri množstve treba pamätať aj na malé výslužky domov a na tých ktorí sa nemohli zúčastniť s malými krabičkami.
Tu napriklad klasicke Slovenske jedlo , pecena hus, lokse a cervena kapusta , zmenene na teple predjedlo, takze aj ty co dietuju si mozu dat takuto tradicnu pochutku.
Ja by som nerobila vela druhov zakuskov, podla mna stacia tak tri druhy, zasa vies, kto ma rad kremove, kto suche a pod. ak bude teplo, dezert moze byt aj zmrzlina s ovocim. Tak neviem, ci som ti pomohla, tiez nie je zly napad ist na obed de restiky a potom posediet doma pri kave, zakuskoch a nejakej flasticke, mala by si omnoho menej starosti a roboty.
Slimáky s mrkvovým šalátom
•3 lístkové cestá
•paradajková omáčka s olivami a bazalkou
•100 g eidamu
•100 g šunky
•bazalka
•100 g mozarelly
•2 čerstvé paradajky
•100 g syru s modrou plesňou Avin
•150 g špenátu
•cesnak
•1 PL Dobroty
•1 vajce na potretie
•2 PL masla
Na prílohu:
•2 mrkvy
•1 kyslá smotana
•3 strúčiky cesnaku
•citrón
•soľ
•korenie
Postup: Prvé lístkové cesto potrieme paradajkovou omáčkou, posypeme strúhaným eidamom, uložíme lístky čerstvej bazalky, šunku, zvinieme, zabalíme do alobalu a uložíme do chladu.
Na druhé lístkové cesto uložíme plátky šunky, na tenké plátky paradajky, mozarellu a lístky bazalky, zvinieme, zabalíme a uložíme do chladu. Na tretie cesto dáme špenát, ktorý sme udusili na masle s cesnakom a dochutili Dobrotou, posypeme nastrúhaným Avinom, zvinieme, zabalíme a tiež uložíme do chladu. Potom všetky tri rolky nakrájame na kolieska, uložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút.
Mrkvu nastrúhame, pridáme pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme, dochutíme citrónom a pridáme kyslú smotanu.