Varenie

Oslava

evulines - bez fotkyevulines, 21. apríla 2012

Milý varecháči, prosím poraďte, budem oslavovať doma 60 ku a
potrebovala by som nejaké menu s predjedlom, ja viem, že je tých
receptov veľmi veľa, ale chcela by som niečo odskúšané Vami.
Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

afataga
no na 60 vyzeras vyborne :-))) napis aj kolko ludi tam bude, potom Ti hadam lepsie poradime
an3da
U nás by to bola klasika:
1. Krátka alebo kyslá polievka, slepačia
2.Rolované kuriatka a prasiatko, tiež rolované
3.šaláty - zemiakový s porom, ruský a kapustový
4.sárma - to sú plnené kapustové listy z kyslej kapusty a plnia sa s mletým mäsom
5.koláče a TORTA

1x sladdy
nadia56
@evulines ja by som vychadzal z toho, co maju hostia najradsej, neexperimentovala by som, pripravila by som oblubene jedla, tak aby boli vsetci spokojni a dobre sa najedli,preto je tazko poradit:-)
hubata
Aj u nás víťazí vždy klasika (a bez predjedla): dobrý mäsový vývar s pečeňovými knedličkami, pre zdravých: vyprážané kurča, rezne, pre diétarov a deti: pečené plnené kurča. Ako príloha tiež klasika: opekané zemiaky, ryža s hráškom, šampiňónmi. Zo šalátov: kapustový s kôprom, pikantný uhorkový, cviklový, mrkvový pre deti a pod. Ale urobím ešte na výber aj sviečkovú s knedľou, alebo teľacie na dubákoch, knedlo-vepřo-zelo. Zo zákuskov som dopredu napiekla suché do krabíc, potom 2-3 dni dopredu šuhajdy a až predvečer napr. štrúdle alebo plnila tortu a rezy. Nezabudnúť na slané pečivo (na vareche ich nájdeš neúrekom).

Všetko teda jedlá ktoré sa dajú predpripraviť aby som potom nebola uštvaná a v deň osláv sa mala čas venovať len hosťom. Inak ak nás bolo viac ako 10 (čo pri šesťdesiatke predpokladám) nerobila som to doma, ale na chalupe alebo chate a požiadala susedu, aby mi pomohla s obsluhou a s dokončovaním slávnostného obeda v deň oslavy, aby som ja nebehala v zástere a od stola, ale len organizovala a aj dobre vyzerala. Ak bývate v rodinnom dome, tak máte samozrejme miesto aj na voľný pohyb hostí (hlavne detí) a nemusíš si objednať chatu. Nezabudnúť na starších a malé deti vytvoriť im kútik aj na oddych alebo na hranie a ostatným na odloženie kabátov, kabeliek.

Inak na moju vlastnú 50. sa mi osvedčilo aj to že na slávnostný obed sme išli do reštaurácie a potom sme si u nás doma posedeli už len pri obloženej mise, chlebíčkoch, zákuskoch, káve a samozrejme aj alkohole. Ale ešte aj tu treba pamätať na väčších jedlíkov a uvariť niečo teplé: segedínsky alebo kapustnicu, fazuľovicu, guláš a podobne k večeri a k tancu. V reštaurácii je to také neosobné, nedá sa dobre porozprávať. Zákusky niekde aj nedovolia doniesť a tie kupované nie sú dobré a pritom si myslím že väčšina ľudí ocení kvalitné domáce zákusky a slané pečivo. Pri množstve treba pamätať aj na malé výslužky domov a na tých ktorí sa nemohli zúčastniť s malými krabičkami.


evulines
Ďakujem za rady aj ja som skor za tú klasiku a bude nás asi 10 v úzkom rodinnom kruhu, ste zlatí, ďakujem za ochotu.
2010
@hubata uplne suhlasim, jedine co by som dodal , je zaujimave sa pohrat s prezentaciou a je to potom aj dobra diskusna tema a kazdy ma pekne spomienky ( ale stare klasicke chute a recepty ostavaju ako maju byt).
Tu napriklad klasicke Slovenske jedlo , pecena hus, lokse a cervena kapusta , zmenene na teple predjedlo, takze aj ty co dietuju si mozu dat takuto tradicnu pochutku.



hubata
@2010 - máš úplnú pravdu a túto úpravu pečenej husi, lokší a kapusty si mi sem šupol ako na zavolanie: vo Svätom Juri sú hody a na obed budú tieto zbytky od včera. Aj tak si dá každý ešte niečo vonku, takže takéto kapustové kornútky by mali na rozlúčku stačiť. Ešte mám aj celú kapustu, takže ju idem rozobratú na listy podusiť s kmínom a baliť do nej dobroty. Akurát že mám bielu, ale to je len malá chybička krásy. Vďaka @2010 , si veľmi šikovný!
afataga
v niecom suhlasim s @hubata , isto vies kto ma co rad, tak by som sa riadila ja podla toho, ked uz chces predkrm, dala by som na stol zo tri druhy natierok a pecivo nakrajane na male kusky, nech si kazdy da co chce a kolko chce, s polievkou ti ja neporadim lebo ja nie som polievkova a co sa tyka hlavneho jedla, nerobila by som rezne, skor nieco zapecene, lebo to supnes do rury a mas pokoj, mozes posediet s hostami a potom len naservisrujes s nejakou prilohou, salat si tiez mozes nachystat kym pridu, nebudes musiet stale stat pri sporaku a tiez by asi bolo fajn, keby ti trochu niekto pomohol so servirovanim.
Ja by som nerobila vela druhov zakuskov, podla mna stacia tak tri druhy, zasa vies, kto ma rad kremove, kto suche a pod. ak bude teplo, dezert moze byt aj zmrzlina s ovocim. Tak neviem, ci som ti pomohla, tiez nie je zly napad ist na obed de restiky a potom posediet doma pri kave, zakuskoch a nejakej flasticke, mala by si omnoho menej starosti a roboty.
evulines
afataga, dakujem už som si to premyslela, s tými nátierkami to je celkom dobrý nápad,, ešte porozmýšlam
afataga
a isto sme zvedave co si nakoniec vymyslela tak daj vediet :-) a k tym natierkam nejaku zeleninu
sovka62
@2010 , že si to sem nedal skôr! Dnes sme mali hostí a okrem iného sa podávala kačica, červená kapusta a knedľa. Keby som toto bola videla prv mohla som si odkukať a byť za hviezdu.
hanka111
.....mne sa pozdava ako dobry napad na predjedlo recet z relacie Tajomstvo mojej kuchyne. P. Magalova hovorila, ze si to vzdy pripravi do predu a da do mraznicky a ked pride necakana navsteva tak je to rychlo hotove na posedenie pri vine.
Slimáky s mrkvovým šalátom
•3 lístkové cestá
•paradajková omáčka s olivami a bazalkou
•100 g eidamu
•100 g šunky
•bazalka
•100 g mozarelly
•2 čerstvé paradajky
•100 g syru s modrou plesňou Avin
•150 g špenátu
•cesnak
•1 PL Dobroty
•1 vajce na potretie
•2 PL masla
Na prílohu:
•2 mrkvy
•1 kyslá smotana
•3 strúčiky cesnaku
•citrón
•soľ
•korenie
Postup: Prvé lístkové cesto potrieme paradajkovou omáčkou, posypeme strúhaným eidamom, uložíme lístky čerstvej bazalky, šunku, zvinieme, zabalíme do alobalu a uložíme do chladu.
Na druhé lístkové cesto uložíme plátky šunky, na tenké plátky paradajky, mozarellu a lístky bazalky, zvinieme, zabalíme a uložíme do chladu. Na tretie cesto dáme špenát, ktorý sme udusili na masle s cesnakom a dochutili Dobrotou, posypeme nastrúhaným Avinom, zvinieme, zabalíme a tiež uložíme do chladu. Potom všetky tri rolky nakrájame na kolieska, uložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút.
Mrkvu nastrúhame, pridáme pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme, dochutíme citrónom a pridáme kyslú smotanu.
sjuz
2010 - presne ako Svoka píše:), super nápad, my sme mali kačku v sobotu, ale zostala kapusta aj lokše, tak dnes pečiem ďaľšiu....:))