Zdravá výživa

Oreganový olej alebo tinktúra

kolky - bez fotkykolky, 22. apríla 2014

Ahojte, nikde neviem nájsť recepty na využitie oregana a preto sa obraciam na Vás. Oregano je prefektná rastlinka či už na využitie vonkajšie alebo vnútorné, všade sa o tom píše, ale nikde nie je k tomu nejaký domáci receptík, len ponúkajú hotové drahé oleje alebo tinktúry. Ja doma pestujem veľa byliniek, ale ku oreganu nepoznám žiaden recept. Nepoznáte nejaký?

@zareaguj


Diskusia k téme

mijaita
Je tu tolik receptu na tinktury, pesta ze vsech bylinek, udelala bych ho uplne stejne. @elixir udelala pesto z polnicku, stejne udelej z oregana. Nebo zahrej olej a pridej posekane, cerstve.nebo usus.
nadia56
a k tomu tinktura




daj vediet, ci si z tomu nieco spravila a aky bol vysledok:-)
luciak
ja mam s oreganovym olejom vyborne vysledky, hlavne pri liecbe mykotickych a vyrusovych ohoreni. Ak mas tu moznost, urcite si ho urob, v ramci domacej lekarne sa zide.
kolky
ďakujem vám moc, pomohli ste mi :) ja som naozaj veľa toho prehladala a nič nenašla :D ďakujem :)
tiginko
@nadia56 ten článok v jednom bode trochu zavádza: nejedná sa o za studena lisovaný olej z oregana (z oregana sa olej nelisuje), ale je naložené v takom oleji. Dobrý nápad si ho urobiť doma, ja zatiaľ kupujem vraj najsilnejší na trhu (a podľa chuti je to teda riadny ďábel), tento  eshop.finclub.sk/vyzivove-doplnky/fin-candimis...

Je síce drahý, ale stačia z neho 4 kvapky za deň a veľmi úspešne s ním zaháňame začínajúci kašeľ, pálenie dýchacích ciest alebo bolesti hrdla (2 kvapky na lyžičku vody, hodiť do hrdla a vydržať nezapiť. Tá príšerne aromatická chuť trvá len krátko). Tie nižšie koncentrácie, ktoré sa zrejme dajú vyrobiť doma, sa užívajú po polievkových lyžiciach tuším...
nadia56
@tiginko , poslala som clanok, ktory som nasla, pre autorku diskusie ked hladala info o domacej priprave oreganoveho oleja, za publikovanie zavadzajucej informacie v clanku - ako upozornujes- ja nemozem, nie som autorkou clanku a ani odbornikom na lisovane oleje, v kazdom pripade ti dakujem za doplnenie info a zelam pekny den:-)
nadia56
@tiginko , ja som to pochopila, vsetko je a bolo v poriadku, nebrala som nic ako vycitku, len ako vysvetlenie, nech sa ti dari:-)
vrbovcjanka
Ja som oreganový olej kupovala už 2 krát, konrétne tento:  www.oliveland.sk/oliveland/eshop/50-1-Oreganovy-olej-Ore...

Kúpa prebehla úplne bez problémov k objednávke mi pribalili aj vzorku kvalitného čaju :-). Tento olej je 100% koncentrát. Riedim ho s hroznovým olejom (ale môžte i so slnečnicovým, alebo olivovým) 1:3, užívam každé ráno a každý večer nalačno, pol čajovej lyžičky. Je to strašne silné a aj po takej malej dávke Vás bude v ústach všetko páliť. No musela som vydržať, lebo už som nevedela čo mám robiť aby som sa zbavila kandidózy. Ku koncu som zistila že keď ho hneď zapijem vodou, tak sa tie pálivé účinky poriadne utlmia. Vydržala som a vyplatilo sa, vysadila som však aj všetko sladké, i zemiaky, ryžu a všetky múčne výrobky. Teraz ho pijem znova, preventívne :-) Za seba ho môžem len odporúčať.
danatn
Tiež užívam oreganový olej, odporúčam každému. Mne pomohol na plesne ale aj príjemne povzbudí. Ten 100% je dosť silný na vnútorné použitie. Aj po zriedení. Vypila som potm asi liter vody :D Vymenila som za miernejší a tiež sa vyplatil. 20% zmiešaný s olivovým olejom na www.gaeapharmacy.com
radox1
jedina ucinna latka v oreganovom oleji je carvacrol,toho sa treba drzat.najlepsie v enterickych kapsuliach a 100mg v jednej.nie oleja,ale carvanolu.