Rôzne

Opäť habanero

baka123 - fotkabaka123, 27. februára 2013

Nevie mi niekto poradiť, či bude rodiť habanero, keď som ho
nechala v truhlíku z minulého roku? Je pekne rozrastené, vyháňa
nové listy a má puky




@zareaguj


Diskusia k téme

baka123
takto vyzerá teraz, mám ho na medziposchodí v paneláku
angast
tak to je paráda . nevedel som že je to viacročná rastlina. Ja som to
po zbere úrody likvidoval.
afataga
myslim ze ti poradi @kimlo , ja som raz takto nechala chilli do dalsieho roku, ale nahodilo puky a tie potom opadali, mozno budes mat vacsie stastie, drzim palce, ja mam zasadene semienka, este nevysli, aj im spievam, ze vstavaj semienko bum bim bam a nic, asi uz nebudem :-)
aroooo
ja mám chilli už asi 3 roky v kvetináči na okne a mala každý rok, no samozrejme už nie toľko čo na začiatku.Ak sa ti udrží ten puk na kvet, po rozkvitnutí ho štetcom opeľ a bude z toho niečo. No najlepšie sú nové rastliny,hoci ty ju máš krásnu.@afataga zasadené mám asi týždeň aj ja, že by som im začala spievať,a čo ak sa toho spevu zľaknú a radšej nevzídu?
kimlo
Ja mám niektoré druhy už 6 rok v kvetináčoch, najmä Chinense, medzi ktoré patria aj Habanera. Na zimu ich ostrihám, zmenším zálievku, a už teraz zase začínajú kvitnúť. Prvé kvety vždy opadajú, ešte je málo svetla, ale keď sa rastlina zobudí, zarodí... sú aj pekne dekoratívne ak sa vytvorí koruna. Takto vyzerajú moje 3-ročné Habanera v práci v labáku:
 www.chilliweb.cz/fotogalerie-detaily/kimlo/?idfota=7707_...
baka123
@kimlo potešil si ma, jeden člen rodiny bude banovať, že mi to dal, ja som zobrala úrodu a nechala som to, on teraz nemá nič, ale v mrazáku má určite. Máš to krásne spracované v tej galérii, musíš mať radosť, keď to tak rastie, ale aj sa okolo toho narobíš. Len škoda, že som to neostrihala...
kimlo
@baka123 viem ktorého člena rodiny myslíš, som s ním v kontakte... ostrihať môžeš aj teraz, je to hlavne kvôli tvarovaniu, aby bol z toho taký stromček. Ostrihaj všetky bočné konáriky aby si vytvorila kmeň, a tie ktoré smerujú dovnútra koruny, ostatné skráť o 1/3. Teraz na jar vyženie nové výhonky a zakvitne.
afataga
@kimlo ty si teda riadny manik :-) klobuk dolu pred urodou, chudak foliovnik to moc nevychytal, zas budes mat co robit, nezavidim. Prosim ta, ked ich nakladas, pouzivas sladko-kysly nalev alebo nejaky specialny?
Mne sa vlani urodilo dost takych dlhych tenkych cervenych chilli, neviem ako sa volaju, len som ich nasusila.
baka123
@kimlo je mi to ľúto teraz strihať, je tam kopu mladých lístočkov, to nevadí?
kimlo
@baka123 len ich pekne ošvácaj, výhonkov ony ešte vyženú až-až... a ešte sa Ti aj odvďačia bohatou úrodou, je to ako s ovocnými stromkami. Uvidíš, budú aj krajšie, a odporúčam presadiť každú rastlinu zvlášť do kvetináča, teraz na jar.
baka123
@kimlo neviem, či sa mi to podarí oddeliť, nebude to poprerastané? V jednom truhlíku mám spolu chilli papričky s habanerom, ale vyskúšam, nechám si poradiť od odborníka
kimlo
@afataga zo začiatku som používal normálny sladkokyslý nálev ako na uhorky, s nakladačom.. až potom som objavil niekde na webe super nálev do ktorého ich nakladám. Mám ho v recepte na závárané baranie rohy, viď moje recepty.. možno tam bude vadiť to umelé sladidlo, ale bez neho som to ešte neskúšal..
irenaw
pri tých fotkách som aj zabudla, že je vonku ešte zima :-) krása
spetkasoli
@bakal 123, to je ale pekná rostlinka, velmi ma zaujala, možeš mi prosím poradiť, kde sa dá zohnať semienko? Díky a pekný deň:)
baka123
@spetkasoli ja som ju dostala už hotovú minulý rok, už boli na nej aj plody,tak neviem, kde sa dá kúpiť semeno, ale skús dať do vyhľadávača
hannah22
@kimlo máš to pekne zdokumentované, bez diskusie odborník, tak nech sa aj toho roku darí ... tiež čakám na jar jak na zmilovanie..... :))
janazjarku
Ďakujem za užitočné rady :-) habanero a voľáku dúhovku už mám 14 dní v parenisku a nič tak im teda idem spievať dáku veselúúúú ak sa podaria tak ich budem pestovať ako @kimlo .-)
2010
Zaujmava diskusia ale bosorky zda sa ze neviete o com hovorite ,
ktora z vas je schopna zjest madarsku feferonku ? asi ani jedna no a habanero je tak 50x stiplavejsie :-) tak si skuste na kalkulacke preratat kolko potrebujete do stiplaveho gulasu ktory vas bude stipat 2 x ?
radox1
asi tak,pred par rokmi som si ich zopar dopestoval,a nakoniec som prisiel nato,ze je to v podstate nepouzitelne.davam prednost chilli a zavaranym feferonkam.
afataga
ja si myslim, ze viem o com hovorim, tie habanero, co som sem dala nedavno do diskusie som pokrajane na male kusky ususila, v nedelu som varila gulas vo velkom hrnci, dala som do maziara len na spicku noza habanero, podrvila a dala do gulasu, skoro vobec nestipal, zopakovala som to este dva krat a nakoniec som som este pridala tri moje chilli papricky, aby to malo grady take, aby stipal 2x :-) tak asi mame plechove huby :-)
radox1
no ja som dal pol mensej papricky (bez zrniecok)do velkeho kastrolu s viedenskou rostenkou a bolo to neskutocne pálivé,a ta palivost znicila chut celeho jedla.
afataga
@radox ja neviem, kolko by to bolo cerstvej, nemoze to byt tak, ze susenim straca trochu na sile?
radox1
tak to ti neviem povedat,ale mne hlavne ide o tu chut papriciek,a ked pridam len stipku habanera,tak budem citit len stiplavost.
afataga
no ale zas ked pridas moc, neda sa to jest, tak bud mudry :-)
radox1
a preto pouzivam chilli alebo feferonky,a nie habanero.
marianna76
@2010 ano, nevyužijeme ich všetky, ale keď sú dozreté, sú pekné aj nasušené a na ozdoby... je ich veľa na kríčku a deti majú z nich radosť...
@afataga to tie moje... riadne štipľavé, aj mini, tie dlhé tenké, tiež ich suším a krájam na šikmo ... len ich menej používam, asi aj aby to deti jedli...
nám feferónky tak nechutia, je to iná chuť štipľavého ako chilli...
kimlo
Habanero má svoju špecifickú vôňu a chuť na rozdiel od ostaných chilli papričiek, patrí do skupiny Capsicum Chinense, zatiaľ čo bežné papričky a feferóny patria do Capsicum Annuum. Je to veľký rozdiel čo sa týka chute a pálivosti.
irenaw
nezáleží pálivosť aj od toho, ako vyrastie a dozrie, koľko mala slnka a tepla? moje sú parapetné, určite nedosiahnu na vrchol svojich možností :-))). dávam asi 1 cm2 čerstvej do veľkého hrnca, je to mierne pikantné, určite to nepáli tak, že by sme necítili nič iné. prášok zo sušených mám na varenie najradšej, dobre sa dávkuje. feferónky nejem, nechutia mi a ich štipľavosť mi vadí.
kimlo
@irenaw áno, pálivosť ovplyvňuje viacero faktorov, dokonca platí pravidlo že čím viac trpia stresom zo sucha, teda keď sa občas obmedzí zálievka v čase vegetácie a nechajú sa takmer zvädnúť, pálivosť plodov je vyššia. Tie rekordne pálivé ktoré majú nad milión SHU boli vypestované v laboratórnych podmienkach ( napr.Trinidad Scorpion Moruga).
irenaw
aha, tak to ja mám určite len také "baby habanero" a ešte ich aj polievam, koľko sa im žiada, načase trošku presušiť :-)