Varenie

Omáčka

severka - bez fotkyseverka, 19. mája 2013

koľko múky treba na zásmažku do omáčky v 3litrovom hrnci?pokaždé čo ju robím musím dohusťovať na viac krát....chcem to vedieť hneď na prvý.

@zareaguj


Diskusia k téme

smajliqa
prosim vas... nie je zaco... dakujem...
kolko ludi sa registruje len kvoli jednej jedinej otazke...
a viac sa neukazu...
rulik
veľkosť hrnca nie je rozhodujúca, v 10 litrovom sa dá urobiť len liter omáčky alebo čo chceš zahusťovať, mne spravidla stačia 1-2 polievkové lyžice múky, niekedy sa dá zahustiť aj škrobom, pri každom jedle býva veľkosť výsledného efektu a k tomu úmerné množstvo múky na zápražku
arasidka
severka, počúvaj, zahusťovať omáčky robí problémy každej mladej gazdinke. Teda aspoň mne to josakra robilo veľký problém. Dnes, keď robím napríklad šošovicovú omáčku, tak idem na to tak, že šošovicu aj s nadrobno nakrájanými zemiakmi varíme v hrnci - a to len v toľkej vode, že by bola zmes zakrytá, možno raz prilejem trošku vody, keď sa vyparí. Medzitým si pripravím zásmažku - tak asi ako píše rulík - 1 - 2 lyžice hladkej múky, trošku oleja a za stáleho miešania nechám zásmažku "chytiť farbu". Potom ju dám bokom, jemne zalejem asi 2-3 dcl studenej vody, dobre zamiešam a pomaličky lejem do šošovice a miešam. Nechám zovrieť, a až nakoniec dodám ostatnú tekutinu. Jasné, že do šošovice, ako do väčšine takýchto omáčok ide smotana, alebo niekto robí aj s mliekom. Tak si do väčšej nádoby nalejem smotanu / alebo mlieko /, a podľa toho, ako sa mi omáčka javí hustá, pridám ešte trošku múky do smotany , ktorú ešte trošku zriedim s vodou, dobre rozhabarkujem a prilievam do hrnca a miešam a miešam, až omáčka začne vrieť. A bol by v tom čert o kríž uderený, keby si nevystihla presnú hustotu. Je veľmi zlé, keď niektoré gazdinky dajú do 3 litrového hrnca materiál na omáčku a veľa vody. NAČO? Omáčku dorábame, myslím objemovo - nakoniec a aj dochucujeme nakoniec, lebo pridaním smotany,zásmažky a vody omáčka bude málo slaná, jednoducho potom treba zapojiť chuťové kanáliky nášho jazyka a dochucovať nakoniec.
arasidka
P.S. Ak dáš do hrnca veľa tekutiny a varíš to, potom sa môže práve že stať, že keď nevystihneš hustotu, môžeš mať z toho hustý kalkýš, alebo riedku polievku a potom pridávaním múky môže byť omáčka planá, lebo je tam múky a vody viac ako surovín, z ktorých je omáčka uvarená.
evanaaa
Ja napríklad robím zásmažku dopredu na paradajkovú omáčku ( plnená paprika), tej omáčky musí byť veľa, nie na jedenkrát, vtedy dávam aj 5 PL múky a nie je mi to veľa. Pri smotanových omáčkach zásmažky nerobím, spravím len zátrepku....odhad mám už v očiach, za tie roky, ale na začiatku som ho taký nemala a keď somto mala redšie, pridala som len zátrepku zo škrobu-maizeny a tým som to dohustila. A ako radí aj , @arasidka , nie veľa vody, radšej potom doliať podľa potreby mlieko a smotanu. A zásmažku z múky treba variť aspoň 10 min., najmenej, aby sa stratila chuť múky, aj viac.