Varenie

Oleje v kuchyni

skrupinka55 - bez fotkyskrupinka55, 5. novembra 2016

Ahojte, zaujímalo by ma, či používate pri príprave jedál aj iné oleje ako klasické (slnečnicový, repkový, olivový, kokosový). Ak ano, aké a na čo ? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
to mal byť vtip, inak aj ja používam bravčovú masť občas repkový olej a na pečenie Smetol
camembert
tak na ázijské jedlá používam arašidový olej a ako ochucovadlo olej z pražených sezamových semien, skúšal som ale veľa olejov na rôzne kuchyne (teplé aj studené) napr. olej z vlašských orechov, mandlí, horčičných semien, bavlníkových semien, kakaovych bôbov, palmový, ľanový, konopný, ryžový, z hroznových semien, no doma mám pravidelne len niekoľko: slnečnicový, olivový, arašidový, sezamový, kokosový.
bubaya
Ja si robím vlastné krémy a kozmetiku, takže mám olejov a olejov. Okrem horemenovaných je výborný olej makadamiový, na šaláty, aj na sladké veci, avokádový a jojobový takisto, štajerský tekvicový olej na šaláty, alebo na vanilkovú zmrzlinu - kombinácia znie podivne, ale je to skveléééééé, a olivový na ražný chleba s cesnakom a paradajkou. Na tepelnú úpravu používam bravčovú masť, prepustené maslo, a z Nemecka si vozím rafinovanýu bodliakový Distelől, ten je dobrý na vyprážanie. Nepoužívam vôbec racioly, palmoly a iné....oly. Treba dať pozor na nerafinované oleje, niektoré sa rýchlo rozkladajú, napr. ľanový, vlašský, lieskovoorechový, všetko do chladničky.
kimlo
Bravčovú masť vlastnej výroby. Olivový a rastlinný olej len na šaláty a nakladaný hermelín.
radox1
a ja okrem masti,prepusteneho masla a dynoveho oleja na salaty aj olej teflonový.
2x elef a radox1
muska33
U nás sme tiež verní klasike. Popri masti sa nájde aj kokosový či olivový. Práve nedávno som kúpila na skúšku aj tento  www.notino.sk/biopurus/bio-olej-z-cierneho-sezamu/...
, lebo je super na kosti, a PMS u žien, čo teraz momentáne testujem. A asi skúsim aj iné, ktoré hore píšu dievčatá. Ten tekvicový, arašidový a iné sú lákavé.
skrupinka55
Ďakujem, za odpovede. Ak mám povedať pravdu, k tejto otázke ma motivovala návšteva jedného obchodu, kde ponúkajú rozne druhy olejov. Tak som bola zvedavá, čo mi napíšete, lebo je tiež používam len to naše staré zaužívané. Určite niečo z vašich typov skúsim.