Rôzne

Odšťavovač

ivocka5 - fotkaivocka5, 26. novembra 2012

Milé varecháčky a varecháci :-) Chcela by som Vás poprosiť o rady pri výbere odšťavovača, prípadne o Vaše osobné skúsenosti s konkretnými typmi :-) Už dlho uvažujem nad jeho kúpou, len neviem načo všetko si pri výbere mám dávať pozor :-) Vopred ďakujem za každý názor.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
@ivocka5 , kúpili sme si jeden asi pred dvadsiatimi rokmi, použili zo tri razy a odložili sme ho do komory. Tam ho po pár rokoch našla dcéra celá nadšená si ho odniesla domov, použila zo päť razy a kde skončil, to vôbec netuším.
Ovocie papáme v pôvodnom stave, aj so šupkou (veď aj vláknina z nej je dôležitá) a kým nám bude slúžiť chrup, nevidím dôvod niečo na tom meniť.
lacquer
Mam zakupeny pred 25 rokmi, znacka tefal, pouzivam kazde rano, nakolko zacinam rano cerstvou ovocnou stavou, odstavujem hlavne cviklu a mrkvu, dren ktora ostane pouzivam na polievky, privarky, fasirky a podobne, takze ja si to neviem vynachvalit, dokonca ked boli deti male, nosila som ho aj do hotela, aby sme mali cerstve stavy.
marianne
Ja mam 2 odstavovace a jeden lisovac.. Philips mam najradsej,mame od roku 2006 bol vyhlaseny ako best juicer.Ale u nas frci.Netvrdim,ze nonstop,ale maka ako gula.Minimalne 4-6 krat mesacne,v lete viac.Robim mrkvovo-jablkove stavy.Alebo cerstvu pomarancovu...aste mam aj na Artisane,dalsi,ale to je lisovac.
007saru
Koupili jsme před 3 roky Catler Je 4010. Byl drahý. Ovoce zpracuje tak rychle, že nestačíme. Šťáva po odšťavení musí chvíli stát, oddělí se šťáva / ta je dole/ nahoře je jemná pěna. Při nalévání víčko drží pěnu, takže teče jen šťáva zespodu. Šťáva je velmi čirá, možná je až zbytečné tak na jemno zpracovat ovoce. Zkuste se podívat na výrobek Rohnson, je levnější a myslím, že by měl stačit. Byl vyhodnocen s Catlerem jako srovnatelný výrobek /kromě ceny/. Hodnotil v Čechách časopis D Test.
abdul
Odšťavovač si leží v krabici a čaká. Spoločnosť mu robí ďalší " pomocník " fritéza. V našej domácnosti vyhodené peniaze, ale možno niekto to vie využiť.
sneica
pouzivam hlavne v lete a musim povedat ze ziadna znama znacka to nieje ALE ucel splna na 100 %.niekedy ked ostane nejake ovocie napr.pomarance tak odstavim a zmiesam s mineralkou...super svieze :)
007saru
Doplňuji můj komentář - Rohnson R 427. Někdo má výhrady k odšťavňovači, ale tímto způsobem zpracujeme úradu jablek ze zahrádky. Jablka moc nejíme a šťáva nám chutná. Od té doby, co odšťavňujeme, nehnijí nám jablka ve sklepě.
honestka
pouzivame v tyzdni aspon raz a robime miesane, ovocne ci zeleninove duzsy. vzdy len na porciu ktoru hned spotrebujeme a v kazdej je kus ginger root.
duzina sa da vyuzit pri peceni kolacov a tak ked je mix co da mi paci, vzdy si zmrazim a pouzijem dalej aj ked moj vyzmyka dobre.. /Na to pouzijem extra sacek, aby sa mi to vsetko nemixovalo a ostal cisty produkt, ktory chcem napr. mrkva, ananas/.
Vrelo odporucujem ozaj len ak sa bude pouzivat, to znamena, ze si obcas kupis viacej ovocia a zeleniny na tento ucel, inac bude stat ako spominaju hore v kabinete.
Na zeleninove vzdy pouzi cviklu aj s listami.
medulienka122
ivocka 5, keď chceš ešte ďalšie názory, klikni si na moje diskusie, túto dilemu s odšťavovačom som riešila ešte niekedy v lete
anina43
odšťavovač sa oplatí kúpiťlen tomu, kto má vlastnú záhradu s ovocím a zeleninou pretože kupovať na odšťavenie väčšie množstva ovocia a zeleniny je drahý špás. Ja mám odšťavovač ako súčasť fr. robota RONYC, nepoužívam ho- je to prplačka umývať, potom sa zaoberať mrazením drene, na ktorú časom zabudnem. Oplatí sa kúpiť vtedy, ak máme v rodine malé deti alebo chorých príbuzných, či st. seniorov, ktorí nevedia hrýzť.
marikafil
My sme mali od roku 1989 odšťavovať GIRMI, dovezený z Nemecka - je pravda, že nefičal denne, ale napríklad ťažké zahlienenie pridušiek, liečené neviem koľkými liekmi po čase vyliečila odšťavená cibuľa. A za jeden deň. Takže sme ho potom používali hlavne pri chorobách. Po dlhej dobe sme si vlani kúpili nový - Catler - je drahý, ale veľmi výkonný. A tiež ho nepoužívam denne, ale aj tak som rada, že ho mám.
mramar
Minulý rok som na Vianoce dostala Catler Je 4010 - boli naňho najlepšie recenzie. Stál cca 170 eur, ale dostali sme k nemu ešte nerezovú varnú kanvicu Catler, čo je tiež veľmi dobrá kvalita. So s nim veľmi spokojná (najmä preto, že vždy odšťavuje ovocie môj manžel) - má 5 rozsahov (rýchlostí) odšťavovania na rôzny druh ovocia. Zmestí sa do neho naraz celé jablko alebo celý pomaranč a nie je nutné robiť po niekoľkých sekundách prestávky, ako je to v mnohých odšťavovačoch, ktoré sa zvyknú prehrievať. Výdatnosť je veľmi dobrá. Keď použijem viac jabĺk a urobí sa navrchu hustá pena, urobím z tej peny výborný džem (s pridaním gelfixu alebo iného želírovacieho prípravku). Z odpadu som skúsila urobiť ovocnú kožu podľa receptu z tejto stránky - len som musela pridať vodu, cukor, škoricu, prípadne iné pochutiny, pretože ten "odpad " je dosť suchý a málo sladký.
martan
Stotožňujem sa s informáciou, že vysoké otáčky silno zohrievajúce šťavu+kovové sitko zničí väčšinu enzýmov i vitamínov. Riešením je kvalitný tlakový odšťavovač, ktorý má nekovové lisovacie ústrojenstvo. Typ treba zvoliť dľa toho, čo chceš odšťavovať - niektoré tipy sú vhodnejšie viac na zeleninu a bylinky ako na ovocie. Odšťavovač bez kvalitnej bezchemickej zeleniny je však dľa mňa nepotrebným luxusom.
ivocka5
@martan , ďakujem za radu :-) až dnes som si všimla tvoj komentár :-) odšťavovač som si už objednala, tento týždeň by mi mal prísť a vybrala som si nakoniec tento:
 odstavovace.heureka.sk/zelmer-jp-1500/?gclid=CMmbmOOC2bQCFYpY3...


má nižšie otáčky, šťava by nemala stratiť toľko enzýmov a vitamínov :-) tak uvidíme :-) verím že v mojom prípade na neho nebude sadať prach ako tu niektoré varecháčky spomínali :-)))
@honestka , a s tým zázvorom je to super nápad :-)))
ešte raz ďakujem všetkým za rady :-)
tornadolue
Nizkootackove su naj, nech ti dobre sluzi. Podla mna ti nan prach sadat nebude :) My sme nedavno kupili tento a nemozem si ho vynachvalit, uz si neviem predstavit den bez zeleninovej stavy
radox1
aj hrozno,ribezle a ine bobulovite ovocie bez toho,aby 30% stavy neodislo do odpadu?lebo na to pomoze iba pres.
1x radox1
mysikova
Caute všetci varechári :)

Odporúčam šnekový Kuvings!
tichý, pokrája aj vačšie ovocie a zeleninu, horizontálny čiže šetrí miesto. Majú ho aj vo viacerých farbách:)
My sme spokojní :)
terezabr
Ahoj, tak pozor si daj podľa mňa na druh, odstredivý, či šnekový, tie sú asi najbežnejšie, lepší je rozhodne šnekový, zvládne viac druhov ovocia, zeleniny, nielen tvrdšie ako cviklu či zeler, ale aj menšie ako ríbezle, či kiwi, tie väčšina odstredivých nezvláda, zvyčajne sa dobre umývajú a šťava sa nezohrieva vplyvom vysokých otáčok a tak sa aj menej pení, a "zabije" sa menej vitamínov vplyvom vznikajúceho tepla. Ja som vyberala veľmi staroslivo, lebo som chcela kúpiť raz a odšťavovať dlhé roky, myslím, že sa mi to podarilo, som veľmi spokojná s týmto odšťavovačom  www.eujuicers.sk/sana-juicer-euj-707-by-omega-chrom...
a môžem ho len doporučovať :)
9titinka5
tiez mam kunings, stava zo snekoveho je lepsia a ma viac zivin, ma siroke hrdlo, je tichy, dobre sa cisti.
patriciaz
my mame doma odstavovac OS-150 A od oravy, je lahko rozkladatelny preto sa aj lahko cisty, je dostatocne silny na odstavovanie ovoci ktore mame radi :) myslim ze nas vysiel do 100e takze financne to nebolo nejak narocne :)
maciatkokiki
orava je dobra znacka, mam od nich vela spotrebicov, ostavovac hladam tiez mozno rozmyslam aj nad mixerom neviem co sa mi viacej oplati
saraotal
tiez uvazujem nad kupov odstavovaca. kazdi teraz robi tie smoothie a podobne. a je to zdrave ako kupovat vody so samimi gebuzinami. chcem ich bez duziny preto rozmyslam nad tymto ako nad mixerom. terza je skor otazka aky je dobry aby to setrne odstavovalo
milotka63
snekovy kunings urcite, vykonny,maly, rozmixuje vsetko, aj zmrznute ovocie a zeleninu,dobra investicia.
saraotal
snekove odstavovace som pozerala, chcem sa spytat ci je takto setrny, nenechava vela zbytkov a podobne. pripadne aky mate doma ?
ruzenka65
@Saraotal (8.6.2016 13:29)

ja mam snekovy kuvings a vobec nenechava vela, drt ostava uplne cista, siroke hrdlo je super krajas na vacsie kusy je to rychlejsie
rozinaro
No áno :-) Mám doma ten istý. Nie som síce nejaká skúsená kuchárka, ale v kuchyni mi postačí a je to veľký pomocník :-)
telinka897
Ďakujem za názor. Čítala som aj iné recenzie a tento produkt mi príde ako najlepšia voľba.
rozinaro
Úprimne mne vždy išlo o tú značku, ja mám snáď všetky spotrebiče doma Orava, takže preto tento produkt :-)
polivcicka
A tak vidím, že môžem byť pokojná. Ten istý odšťavovač si chcem kúpiť :-)
slnko321
ja mam tiez snekovy ale znacku hurom H100, je tichucky, tiez sa daju vacsie kusky hadzat, drt je sucha a urobi aj smootie takze ak niekdo chce stavy a smothie nemusi kupovat mixer
vladorej
Vidim ze tato debata je stale aktivna, tak by som rad prispel. My sme mali dlho stary (asi 20 rocny) odstavovac, snad z tej prvej vlny popularnych odstavovacov z 90tych rokov. On akoze odstavoval ok, akurat ze bol zbytocne velky, brutalne hlucny, tazko sa cistil a podla mojho nazoru z neho ostavalo velke mnozstvo odpadu (ktory by sa dal lepsie odstavit). Kedze mame male deti, tak sme sa rozhodli kupit cosi nove, pri com nastravime polku dna obsluhou a cistenim. Rozhodovali sme sa medzi tymito:  www.dtest.sk/test/bosch-mes25a0/38391...
a  dodomacnosti.sk/test-najlepsich-odstavovacov/#product-r...
- oba povyhravali rozlicne testy a na internete maju kopec oceneni a odporucani, nakoniec sme kupili ten lacnejsi (predsalen skoro 200 € odstavovac je vela). Takze mozem sumarizovat - hlucnost mensia, cistenie mnohonasobne jednoduchsie, odpadu ostava cca rovnako (lepsie to asi nejde). V kazdom pripade Bosch MES25A0 z vlastnej skusenosti odporucam. Btw offtopic - pred mesiacom sme kupovali aj mixer, Nutribullet 900W od Delimana, zatial bezproblemov a spokojnost.