Varenie

Odležane hovedzie

duval - fotkaduval, 23. februára 2011

Može my niekto poradiť.akym sposobom mam nechať odležať hovedzie-steak a ine kul
veci z mladeho byčka,
Teda teplota,vlhkosť-ladnička,či vetrana kamenna pivnica??
Za info dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

babanka
Dual a čo chceš robiť z toho mäsa ? Keď chceš robiť trvanlivé salámové výrobky,ktoré sa robia spolu s bravčovým mäsom,tak potom takto :pri príprave musí z mäsa odstrániť zvyšky kože,spojovacie tkanivo,tvrdé blany a chrupky.Tuky z mäsa sa neodstraňujú. Takto pripravené mäso sa nakrája na malé kúsky osolí sa soliacou zmesou /soľ,sanitra a cukor/,vloží sa do košíka a uloží sa do chladnej miestnosti / 8 až 10 stup.Celzia/ na 3-4 dni. Potom sa pomelie s otvormi 3-4mm ,ale je dôležité,aby sa mäso v mlynčeku nestláčalo.Pomlieté mäso sa zmieša s koreninami a nechá sa pevne natlačené v nehrdzavejúcej nádobe /povrch zarovnať/ ešte jeden deň odstáť.Môžeš potom robiť salámové výrobky.Ak máš recepty potom postupuj podľa nich,pretože takéto výrobky sa potom sušia až 3 mesiace.A po dôkladnom vysušení takýto výrobok sa dá uskladňovať aj rok.
sjuz
Hovädzie je dobré len odležané, nie čerstvé po zabíjačke - vtedy je tuhé. Keď odleží, vyzrie, zmäkne, a stáva sa ľahšie stráviteľným. Odporúča sa preto uskladniť ho v podchladenom mieste na 3—5 dní. V prostredí s vyššou teplotou a vlhkosťou sa mäso rýchlo kazí. Preto ho uskladňujeme v chlade a chránime pred muchami. Ak nemáme možnosť uschovať surové mäso v chlade (v chladničke alebo v mrazničke), zabalíme ho do utierky navlhčenej octom a čo najskôr ho použijeme (najmä v letných mesiacoch).
Mäso sa pred uskladnením nesmie opláchnuť vo vode.
Mäsové výrobky a údené mäsa uskladňujeme voľne zavesené vo vzdušnej a dobre vetrateľnej komore.
a potom tu je ešte o skladovaní potravín:

 translate.google.sk/translate?hl=sk&langpair=en%7Csk&am...

babidka
no , ale mna by skor zaujimalo ako nechat odlezat celu polovicu z mladeho bycka :-) Vsade citam , ze maso ma byt "dobre odlezane , asi 30 dni v chadiacom boxe" - ale pri akej teplote ? rozporcovane alebo nechat v celku ? musi visiet na haku ? ma s tym niekto prakticke skusenosti ?
babidka
ruky boli rychlejsie ako som stihla dokoncit otazku :-)))) @duval , aj mna to zaujima preto som sa zamiesala do tejto diskusie :-)
janger
Kuchari to odlezanie hovadzieho masa casto zdoraznuju. Ja som citala, ze pri 2°C, stala teplota, prudenie vzduchu. Par tyzdnov. Ako dlho, to zevraj zalezi od toho, kolko vody maso obsahuje. Ale inac sa v tom tiez nevyznam...
nbert
existuju 2 sposoby odlezavania hovadzieho masa.
prvy je na mokro, kedy sa kusy masa vakuovo zabalia a nechaju odlezat pri teplote 2-3 stupne, minimalne 18 dni. Vyhoda tohto sposobu je ze nie je potrebna ventilacia, maso nestrati tolko vlhkosti a trva to najkratsie. Druhy sposob je na sucho, kedy sa nechaju stvrtiny visiet na haku v chladiacom boxe pri, znova pri 2-3 stupnoch. Potrebna je vsak dobra ventilacia. Vyhoda tohto sposobu je, ze sa z masa vytrati viac vlhkosti, co masu dodava koncentrovanejsiu chut. Nevyhoda je ze by malo visiet 28 dni.
nbert
urcite by som ich dal do cistej chladnicky s dobrou cirkulaciou vzduchu, v pivnici asi nie je dostatocny chlad a hrozi kontaminacia plesnami a ich sporami.
palokuchki
My ked zabijeme byka, rozpilime ho na polovicky a nechame ho visiet v chlade 1-3 tyzdne. Zalezi od toho aky bol stary. Je dolezite, aby miestnost mala ventilaciu a pozadovanu teplotu. Nam bolo povedane, ze moze byt 5-6C.
babidka
dakujem @nbert aj @palokuchki ...Taku velku chladnicku nemam , asi to urobime iba na mokro ale trochu mam obavy :-) Bycek este beha , jatocnu velkost by mal mat niekedy koncom leta .Este stastie , ze ho nechovame my - ten by potom musel zit veeelmi dlho :-))))
enge149
výhoda je zabíjať v zime alebo v chladn.počasí,aj my sme chovali býka na mäso,po rozporcovaní mäsiarom uložili v chladnej vetranej pivnici nesmie byť na sebe najlepšie na drevenom stole alebo v koryte podľa teploty vzduchu potom rozporcovať na veľkosť použitia a uložiť do mrazničky.ja chlad.boxy poznám ale to sme využívali vo veľkej kuchyni,nie doma,pozor,škoda,aby sa neurobila chyba takéto mäsko je najlepšie aj najzdravšie a tá robota je tiež zaslúžená okolo toho aj je to ľúto ako píšeš,ja som sa nemohlapozerať,ale pri prasati som držala misku na krv iba ja..
evanaaa
No, mňa by tiež zaujímalo ako ho nechať odležať, ale v domácom prostredí, v malom množstve. Veď mnohokrát recept začína : Vezmeme si dobre odležané mäso.....Ale myslím si aj, že ak ho kúpim, asi už odležané bude, aj keď sa píše, že je čerstvé. Každý nechová a nekupuje vo veľkom.
duval
Dakujem všetkym,za typy a rady.Moj nazor je ak chceš zavarať
potrebuješ drevo a letnu kuchynu+konzervy+vička+stroj!Ak chceš
mraziť musiš ratať min. 1Kw a den-vynasob si to x mesiac?!?!?
Asi je najlepšie byvať v meste a v papučkach prejsť do super market a kupovať len čerstve!