Rôzne

Ochrana jedla počas dlhšej cesty autom

marienka44 - fotkamarienka44, 8. augusta 2012

Prosím o Vašu radu:
Chystám sa cestovať autom do Nemcka. Cesta trvá asi 5 hodín.
Beriem sebou aj uvarené jedlo, napr. vysmážane kuracie nohy
vykostené, živánsku ap. Ako toto jedlo ochraniť, aby sa v tejto
horúčave nepokazilo? Jedlo sa chystám tepelne upravovať deň
dopredu pred cestou. Mám po vychladnutí jednotlivé porcie dať
krátko zamraziť?
Vopred ďakujem za radu. Vy iste viac cestujete ako ja a máte s tým
skúsenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

margaretka28
Ak máš v aute zásuvku na chladničku,oplatí sa ju kúpiť a máš po probléme,my sme kúpili v DATARTE V PN a stála 40 éčiek.Inak ti poradiť neviem,ale asi by som sa v tomto teple bála viezť to len tak....
sovka62
@marienka , na cesty si brávame prenosnú plastovú chladničku, do ktorej sa vkladajú mrazené vložky. Tie vložky máme dve, čo sa mi zdá málo, tak zvyknem dať do mrazničky jednu poldruha litrovú fľašu vody bez bublín a do chladničky vložím aj tú.
Ale ak chladničku nemáš, deň vopred uvarené jedlo nechaj vychladnúť, pobaľ napr,. do plastových nádob a vlož do chladničky. Ráno vyber zabaľ do hrubšej vrstvy, napr, veľká osuška, vlož to tašky a do kufra auta. Tú cestu to určite vydrží.
marianne69
Tiez nosime prenosnu plastovu chladnicku ako @sovka.Naplne na zmrazenie mame styri a celkom stacia.Na 5 hodin cesty vydrzi v pohode si myslim.Uz som videla aj take termo tasky @marienka ,kde das jedlo zmrazene a v pohode Ti tam vydrzi.Dostat to kupit v marketoch bud pri pokladni alebo pri mraziacich boxoch.Skus pozriet v Lidli,tescu,bille,kauflande....nestoji to vela a ucel to splni vyborne.Ja som ich kupila v lidli...
tothka
Používam termo tašku ako @marianne69 a dávam do nej aj plastové mrazené vložky. Jedlo vydržalo aj cestu autobusom do Chorvátska a tiež rôzne iné dlhšie trasy. Doporučujem, obstaraj si ich, nie je to taká veľká investícia a je na opakované použitie.
medulienka122
tá termotaška s kombináciou gélových vložiek si pochvaľovala aj moja dcéra, ja mám autochladničku, a pre istotu tam mám aj tri gélové vložky. Tých 5 hodín by sa tomu jedlu nemalo nič stať,ak nechceš investovať do chladničky,tak to urob, ako ti poradili naše žienky - šťastnú cestu
marienka44
Vsetkym srdecne dakujem za rady,urobim, ako napisala miilá @Sovka62.
Dcera si spomenula, ze aj ona ma tu termotašku.
Necestujem vlastnym autom /nemam ziadne/, ale pravidelnym spojom najdenym na internete. To sú šoferi, ktorí jazdia urcite trasy , napr. stredu, piatok, nedelu a hned sa otacaju naspat s novymi ludmi. Toho nasho Roba uz doverne pozname, pochadza dokonca z Hlohovca, ma tu pochovanu aj mamicku. Uz mam telefonicky dojednane miesto v jeho mikrobuse. Je ochotny mi odviest aj bicykel, ktory nesiem po generalke dcere do Mnichova. Teraz, ked sa prestahovala, ma blizko do prace a bude chodit na bicykli. Aspon bude mat pohyb. Usetri na MHD. Tam aj jej kolegovia tak chodia a v meste su cyklotrasy, kde nemoze ani chodec. Uz sa tesim, skolaudujem nový byt. :-)
nadia56
@marienka44 , ak nemas termotasku a chladiace gelove boxy-co je najlepsia alternativa na prenos jedla, jednoducho uskladni uvarene jedlo do plastovych krabic, daj dobre cez noc v chladnicke vychladit, na druhy den zabal plastove krabice do 2 vrstiev novin, uloz do pevnej cestovnej tasky do ktorej este daj tri-styri plastove pollitrove flasky/rsp. dve jeden a pollitrove/ so zmrazenou vodou, teda vodovodnu vodu nalej nie do plna do plastikovej flasky - napr.od coly,fanty,rajeckej...- nechaj trosku miesta aby ju lad neroztrhol a daj do mraznicky, mrazena voda bude ochladzovat potraviny a ked sa ti roztopi mate v aute vybornu chladnu vodu na umyvanie ruk, rsp. na osviezenie sa, ale nie na pitie,
mam to odskusane aj na dlhsie cesty, zelam ti krasne leto:-)
evanaaa
Ja by som radila ešte v deň cesty, ak sa vyberie jedlo už ochladené, pred vložením do termotašky, alebo inde, zabaliť aj do dvoch vrstiev alobalu, ten tiež udržuje chlad. My sme raz cestovali asi 14 hodín na dovolenku v autobuse a mali sme vyprážané stehná len v alobale a nič sa, napriek veľkej teplote nestalo. A mám dojem, že v najbližšie dni už tak horúco nebude.
sovka62
Tak šťastnú cestu, Marienka a uži si Mníchov, je to krásne mesto, rada by som sa ešte aspoň raz poprechádzala uličkami v centre (a ak ti ostane čas, skús navštíviť múzeum, v jednej časti sú vystavené klenoty bavorských kráľov, v druhej sklo, porcelán a mobiliár, ak si tam ešte nebola, budeš mať úžasný zážitok).
evas13
Presne ako to robí @sovka62 a vyslovene do písmenka, ešte chladničku zvyknem zabaliť do plachty a osušky.
2010
@marienka44 , tak stastlivu cestu a je to kusok dalej ako si myslis aj keby si mala Ferrari tak tam za 5 hodin neprides tak skor za 10. Taka poznamka odo mna kde je stale teplo a vsade daleko . Da sa aj bez minania penazi , zozen dakde polystyrenovu krabicu z dacoho ,snaz sa ju naplnit plnu aby v nej neprudil vzduch daj daaku zmrazenu flasu od koly a este daj do vnutra zmrazeny uterak . A hlavne presvedci sofera aby si to mala v aute nie dakde v kufri auta. Good luck
marika9
Všetky rady doteraz sú tie správne, keď ide jedlu v teple o život, používam ešte jednu fintu: každú krabičku s jedlom ešte zabalím do fólie. ktorá sa dá kúpiť v lekárni do autolekárničky a používa sa ako podložka pod ranených. Nezaberá veľa miesta, dá sa znovu použiťa myslím, že nestojí viac ako 2€. Ideálne je zabaliť každú krabičku a všetko dať do termotašky alebo cest. chladničky spolu s mrazenými vrecúškami, resp. s fľašami so zmrazenou vodou.
hubata
Mňa do toho nič, je to mimo tému, ale sa trocha divím že prečo vezieš až do Mníchova varené jedlo ...... kvôli cenám?
marienka44
Tak uz som tu,cesta trvala s jednou prestvkou necelych 6 hodin.
Kuchynka je tu velmi mala, len taky kutik dlhy menej ako 2 m., slabo vybavena. Sklokeramicka dvojdielna doska a el. rura,
Chcela som dcere doniest kusok domova v podobe domacej stravy. Velmi jej chuti pite. Vecerali sme vysmazane kuracie stehna /aj horne,aj dollne som vykostila a tak som ich vysmazala doma), basmati ryzu, uhorkovy salat (ten som robila rano o 5 hod. v den odchodu).
Boli sme na vecer na nakupe v Kauflande, maslo 250 g stoji 0,75 €.
Zivanska nas este caka v chladnicke.
Pozdravujem Vas vsetky, prajem pekny den ako tu. Marienka
astheart
Ty jsi jela z Hlohovce? To ten Robo musel jet jako ďábel nedbaje předpisů! :) GPS mi ukazuje něco kolem 6,5 h jízdy (bez přestávky) a podle mých zkušeností cesta vždycky trvá déle. Jezdím často dlouhé trasy, naposledy jsem byla v Dánsku a i když mi GPS ukázal 12 hodin, jela jsem to s přestávkama a dopravní špičkou v Berlíně, kdy jsem se jen pomalu sunula, od 9 ráno do půl jedné v noci. Ale to je jedno. Hlavně si to tam užij! :) Zdravím z Karviné.
tatty
Marienka, tak si uži pobyt a hlavne sa šťastne vráť :-)..že maslo 0.75 € :-(