Reštaurácie

Nové hviezdy Michelinu.

tinca - fotkatinca, 29. apríla 2010

Dnes som sa dočítala, že francúzska dedinka Fotjon-couse so 133 obyvateľmi prenikla na francúzske gastronomické nebo. Populárny sprievodca po najlepších reštauráciách Michelin udelil tri hviezdičky domácemu " Hostincu pri starej studni." Šéfkuchár postavil miestnu kuchyňu na kvalitných surovinách a dáva si okrem iného záležať, aby v nej bolo cítiť jednotlivé ročné obdobia. /Toľko z článku/.
Takže ku kvalitnej gastronómii nemusia mať blízko len predražené 5* interhotely v hlavných mestách, ale aj hostinec v malej dedinke. Všetko je v ľuďoch a v tej láske k vareniu ako sa píše dnes v magazíne so šéfkuchárom Vincenzom. Verím, že aj u nás je mnoho dobrých kuchárov čo varí s láskou a potom môžu prísť aj tie hviezdičky.
Spomínam si na mnohé dobré miesta, kde sme sa skvele najedli pri dovolenkách /napr. v Terchovej,/ alebo počas služobiek, v Rusovciach. No a najlepšiu huspeninu robia tiež v jednej dedinke blízko PD, Na Brode,ktorú podávajú s domácim chrumkavým chlebíkom.
Škoda, že "varecháči" nemáme aspoň taký hostinec ako v tom Francúzsku, nemusel by to byť hotel a volal by sa "U varechy" a podávať tam tie všetky skvelé jedlá, ktorými sem prispievame. No neviem, neviem asi by Michelin nemal ani dosť hviezdičiek.
Prepáčte, že tak nahlas snívam, ale ak by sa ten sen splnil, bola by to krásna realita a tá najkrajšia vizitka tohoto portálu.

@zareaguj


Diskusia k téme

12 komentáre k článku
No ved prave, ze velakrat take male "zabudnute" restauracie, kde chodia len "skalni" si kde aky kritik nevsimne a pritom sa tam vari kolkokrat chutnejsie, domackejsie ako v mnohych predrazenych hoteloch. Neplati to len pre Europu, asi je to tak vsade na svete.
A ten zaver tvojho snivania @tinca nema chybu :)
Veru, veru, nikde v Nemecku som sa nenajedla tak dobre ako v dedinskom hostinci neďaleko Mníchova, okolo ktorého bolo zaparkovaných plno poľnohospodárskych strojov a chlapi z nich v hostinci obedovali. Bolo to pečené mäso s veľmi zaujímavou zemiakovou knedľou (jedna guľa,veľká ako dve päste, určite surové nastrúhané zemiaky, ale ako dosiahli, že bola krehká nechápem) a dusená hlávková kapusta, ale tá chuť.......
Sovka...tu je recept na tie knedle, čo spomínaš:  www.labuznik.com/recipe.php?ID=30196...

Tieto knedle v Bavorsku v hostincoch urobia dopredu a uchovávajú ich uvarené v chladničke ponorené v studenej vode. Pri podávaní sa vytiahnu a ohrejú. Zvyčajne sa dáva 1 ks na porciu. Keď ich budeš robiť, tak si vezmi do dlaní kus cesta a koľko dlaňami postláčaš, záleží len na veľkosti rúk...Ferri s labami medveďa by mal delové gule :-)
Podávajú sa zbyčajne k pečenej bravčovej pečienke s ich senzačnou kapustou.
Mám to odskúšané, ak mi výde čas, spravím kompletné jedlo a hodím ho sem :-)
Cistinka, ten knedlik som neskusala so struhankou, iba s grisikom, takze zmenim, vdaka za link.
=== A potom som si myslela, ze z nasho Ronyho vyrastie kuchar, ktory bude odchvany Varechou a urcite sa zablysne aj nejakou tou hviezdickou vo svojom posobeni...
zatial vsak nase restauracie radsej pracu odflakaju ako by si dali zalezat na dobrych nasich aj jednoduchych jedlach. na minulej navsteve manzel chcel vyskusat jedla o ktorych si tu myslime, ze sme nenasli tie spravne ingredience a tak v mysli mame, ze doma je to este lepsie. prekvapenie... skoda nie, sklamanie bolo velke az na to, ked bol pohosteny v sukromnych domacnostiach.
teraz uz ani kritiky necitam, este ze doma sa udrziavaju veci, ktore su take manmky.
@ čistinka ,vďaka za rady a link , v sobotu varím knedlu ... :))
cistinka - daka za recept, knedlík vyzerá výborne :)
tinca - pekné :) Ja som najlepšiu huspeninu jedla v Piešťanoch, v malej krčmičke - ale tá teda bola! Ani mne sa taká nepodarí....
Čistinka, ty si poklad, veľmi pekne ti ďakujem. Už som to vytlačila a pri najbližšej príležitosti vyskúšam. Vyzerá presne ako ten, čo ma tak očaril.
Táni, kamarátka pri Mníchove má reštauráciu,možno poznáš Eching pri letisku, tenisové kurty, keď sme od nej odchádzali nezabudla mi dať zemiakove knedlíky zo sebou,ale hotové v balíku , len ich bolo treba uvariť, keď som ich podávala ku kačici s červenou kapustou , veľmi som bola vychválená , pokiaľ sa deti nedozvedeli , že to bol polotovar,tak boli dobré ,že sa nedali rozoznať od čerstvých. Len neviem ako to dosiahli , že boli také chutné biele. :-))