Varenie

Nová fritéza-viete poradiť?

tinca - fotkatinca, 10. júna 2010

V poslednej dobe sa stále viac propagujú "light" jedlá a čítala som včera v jednom časopise, kde propagujú novú fritézu Tefal FZ Actifry, kde stačí použiť len lyžicu oleja. Viac-menej by mala slúžiť na prípravu hranoliek, ktoré ja robím obmedzene, ale vraj je v prístroji možné pripravovať aj mäso, zeleninu, omáčky a.p. Na nete som si ju našla cez link hej.sk, kde je o nej aj širšia diskusia. Názory používateľov sa rôznia, niektorí tvrdia,že je dobrá ale len na hranolky iní zasa, že majú o jednu nepotrebnú vec v dome viac /a týchto názorov je tam najviac/. Rezne sa tam vraj robiť nedajú. Dávam do diskusie túto tému a rada by som zdieľala aj názory varecháčov, ktorí isto s ňou majú skúsenosti. Ak sa nemýlim, tak písala o nej pri nejakom jedle aj @bozulka. Čakám na vaše názory a hodnotenia tohto čuda.

@zareaguj


Diskusia k téme

enerrgizer
...ako píšeš, hranolky nerobíš často. Podľa mňa je to určené hlavne na hranolky. Zeleninu, omáčky a mäso vieš pripraviť aj iným a asi lepším spôsobom. Je to len môj názor, tú fritézu nemám, len som ju videl...
tinca
@enerrgizer máš pravdu hranolky predpražené mám za 9 minút v rúre 2-3x do roka čo robím a na zeleninku , zemiaky mám nový parák
gittka
asi iba na hranolky by som ju nekupovala,ved zemiaky sa dajú robiť hociako a ked nie je na rezne tak neviem.ja som kupovala nedávno fritézu, tiež mám tefal.
babidka
@tinca , ja tu fritezu mam a som spokojna . ale je pravda , ze som hranolkovy "maniak" . kupila som ju az vtedy , ked som citala , ze @bozulka ju tiez ma a je s nou spokojna . Da sa v nej robit vselico ale ...to sa da aj inde . Je to v podstate taka mensia horucovzdusna rura , v ktorej sa jedlo pecie a nie vypraza vo vrstve oleja .Takze je to urcite zdravsia priprava ako klasicka friteza . Pohyblive rameno jedlo zaroven aj miesa a preto je rovnomerne opecene . Je pomerne velka a pokial nemas dost miesta na kuchynskej linke a musela by si ju zakazdym odkladat , tak nakoniec upadne do zabudnutia . Tak ako vseliake sendvicovace , kontaktne grily , parne hrnce ....a co ja viem co este :-) Rezen klasicky - to zabudni . Ale uzasne su pikantne kridelka ,vraj aj morske fritto misto ,hranolky a opekane zemiaky na x-sposobov , opekane marinovane kusky masa , pecena zelenina ako priloha , ovocie ...V prvotnom nadseni som vsetko odskusala / okrem plodov mora / a mozem pochvalit - oplatilo sa mi to kupit . Ale ...mam dost miesta v kuchyni a hranolky a zeleninu robievam v tejto friteze casto . maso robievam viac vo woku . Kupovala som ju cez internet a poviem ti - rozdiel v cenach bol poriadny : stala od 135 az po 186 eura / aj s dopravou/ a dodacie lehoty tiez: od 2 do 10 dni ...za tu istu vec :-)
tothka
Ja by som si fritézu iba na hranolky nekupovala, tiež mám Tefalku, ale Versalio a s tou som veľmi spokojná, hranolky z nej sú výborné a rezníky dobré chrumkavé.Smažím v nej všetko od rezňov cez fašírky a šišky. Tiež uvažujem o kúpe novej, pretože táto slúži už 10 rokov, ale plánujem si kúpiť tento istý typ, možno už trošku modernejšiu. Viem že vyprážané jedlá nie sú také zdravé, ale čo keď nám tak veľmi chutia.
frezia68
@tinka :dnes mi prišla reklama z ELECTRO WORLD platná od 9.6.-22.6. a na poslednej strane je Tefal (čo Ťa zaujíma) v akcii zo 189.-eur na 159.-eur.Ja ho nemám,neviem posúdiť,ale v lete radšej rúru nezapínam(je teplo)tak snáď by som využila,ale nemám miesto...myslím,že sa zaobídem.Veď zdravo sa dá variť aj vo woku,na titánovej panvici ( mám len jednu už 15 r. a často užívam),aj na teflonke....tak neporadím.
tinca
@babidka takže rovno môžem zabudnúť, lebo mám malú linku a zakaždým ju vykrámovať a schovať by ma nebavilo a fakt by upadla do zabudnutia. Díky vám všetkým za rady.
tinca
@frezia ešťe nie, ale mám za chvíľu narodky, tak chcem urobiť tie mini roládky od @evusik. Potom dám vedieť.
sovka62
Aj ja som nad ňou uvažovala, len som váhala, zdala sa mi pridrahá. Dúfala som, že keď bude chvíľu na trhu bude lacnejšia. Ale potom ma Miška napašmala na tú minipiecku a to sa mi zdá lepším riešením. V tej ľahko pripravím aj tie dve porcie hranolkov pre vnučky, my to nejeme a nakoniec tam môžem spraviť j tie rezne bez vyprážania.
honestka
ako novu vec pouzivala ju kamoska dost casto, ale prestalo ju to bavit a cakat na hranolky tak dlho, aj mi ho ponukala, ale nemam on zaujem; Suhlasim so sovkou na male veci pouzivam tiez male piecky a to sa mi paci. v lete sa na zapade pouziva velmi BBQ. Mala som pred rokmi ako novinku iny typ "telovzdusnu" piecku -podobny ako tieto okruhle-ale maso z nej vyslo ako varene vo vode a nie pecene, takze som sa jej zbavila. uz som zabudla aj meno toho zazraku Tento typ sa predava hlavne kvoli tomu, ze sa pouziva iba lyzicka oleja. Z diskusii si pamatam tiez, ze bozulka je s nim velmi spokojna.
bozulka
Máte pravdu,ja som sňou veľmi spokojná a dá sa povedať,že pre nás dvoch je aj idealná.Čo sa týka oleja nedávam ani lyžičku a úplne stačí keď sa dá pár kvapiek na zemiaky.Ja robím väčšinou pečené na osminky,hranolky robím iba málo.Aby boli upečené do rúžova trvá to asi 20 min.Keď robím rezne,trošku pokapem olejom a pečiem 10 min z jednej strany 10 min, z druhej strany.Je pravda,že sa nedajú robiť rezne ako tanier,tie sa tam nezmestia.Omáčky som neskúšala,ale podľa mňa to asi nepôjde.Je pravda,že to chce aby bola fritéza na linke,ja ju tak mám a je využitá skoro každý deň.Tiež je pravda že je trošku drahá,ale ja som ju kupovala ako novinku v akcii za 6450.-vtedy bežná cena bola 7500.- takže už je dosť lacnejšia.Ešte k tým rezňom,ja som spokojná mám ich krásne do červena ale bez mastnoty.Tento týždeň už robíme aj tousty a sú tiež dobré.Len sa musí vybrať miešať,ktorý sa používa na zamiaky.Neviem odhadnúť koľko oleja som ušetrila,ale za ti 2 roky asi dosť.
@tinca musíš si zvážiť opravdu či sa ti vyplatí kúpiť lebo opravdu niečo kúpiť a zastrčiť niekam...to nemá význam.Je to dosť veľké,keď som videla obrázok tak sa mi to páčilo,ale keď som fritézu vybalila...musela som odstaviť odšťavovač lebo na jednej strane linky mám microvlnku,túto fritézu,parný hrniec,a ručný odšťavovač a ešte opekač,ten asi tiež odstavím keď sa dajú topeničky na sucho robiť v tejto fritéze.Zvužuj a premýšlaj zo všetkých strán.Držím palce - na správne rozhodnutie !!!
babidka
@bozulka , som ja ale truba ! ved mna ani nenapadlo , ze by som vybrala to rameno co miesa aby sa dali piect rezne :-))))))))))))
tinca
@bozulka si zlatá už len na tvoj comment /aj na tvoj/ som čakala,ďakujem som sa rozhodla,že NIE. Kúpila som si parák, vysmážané, robím v rúre bez vysmážania aj hranolky a dnes som si kúpila nový tlakový hrniec 6 l Clipso, je to supéééér vecička, bol v zľave v Euronicse zo 154 E zlacnel na 119 eur. Mám kuchtu ešte po mamine z čias totáča /hiníkovú/, hoci jej nič ešte neni, ale túžila som po tomto type hrnca. Má aj košíček na parenie 3 st. regul.podľa toho čo varíš. a zavrieš ho jedným dotykom na pokrievke. A ešte má aj sklápateľné ušká pre lepšiu skladnosť. Teším sa z neho. Díky.
tinca
@babidka ,ale si sa pokrstila?? Vidíš čo všetko sa tu pri jednej téme dozvieme.
babidka
teraz sa smejem sama zo seba pre ten miesac vo friteze, ktory samozrejme vyberam po kazdom pouziti a umyvam :-)) @honestka , neviem aky si to mala pristroj , ale z tejto fritezy jedlo krasne chrumka aj napriek tomu , ze tam ide minimum oleja . Ako so vsetkym , aj s tymto sa treba naucit robit a pouzivat aj zdravy rozum/ to ako ja / :-)@bozulka , dakujem ti za "postrcenie " - uz rozmyslam , co este v tej friteze upeciem ....:-)
babidka
@tinca , skor som sa prekrstila :-))) Ale aj tlakovy hrniec je fajn , usetri vela casu a aj niektore jedla su z neho ovela chutnejsie ako pri klasickom vareni .Ten hlinikovy papinak vyhod , v hliniku sa uz nevari . Pred niekolkymi rokmi WHO / Svetova zdravotnicka organizacia/ odporucila nepouzivat hlinikove hrnce pre ich dokazanu zdravotnu zavadnost . hrnce ktore maju napriklad zvnutra silikonovu vrstvu alebo su inak upravovane a nie je priamy kontakt jedla s hlinikom su v poriadku . Aspon ti nebude zavadzat v kredenci :-)
tinca
@babidka OK, jasné variť sa bude len v novom de-luxe. Ale chce ho sesternica ona na drahý nemá a čo ona 3x do roka uvarí, hádam jej neublíži /tiež je sama/.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Cholesterolové klamstvo. Dwight Lundell MD priznal, že roky zavádzali pacientov, že onemocnenie srdca je jednoduchým dôsledkom zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi. Jedinou prijateľnou liečbou bolo predpisovanie liekov na znižovanie cholesterolu v krvi a diety s veľmi nízkym obsahom tukov. Trvali na tom, že takáto dieta zníži hladinu cholesterolu a výskyt ochorení srdca.
Nefunguje to!
Tieto tvrdenia už nie sú vedecky ani morálne obhájiteľné. Pred niekoľkými rokmi bolo zistené, že skutočným dôvodom ochorenia srdca sú zápaly stien tepien. Toto zistenie vedie pomali k zmene spôsobu akým budú choroby srdca a ďalšie chronické choroby liečené.
Jednoducho povedané, pokial by neboli v tele prítomné zápaly, nie je možné aby sa na stenách tepien usadzoval cholesterol a spôsoboval ochorenie srdca a mrtvicu.
Držali sme sa doporučenej stravy, ktorá doporučuje nízké množstvo tukov a vysoké množstvo polynesaturovaných olejov a sacharidov, a pritom sme nevedeli, že neustále poškodzujeme svoje tepny. Toto opakované poškodzovanie vedie k vzniku chronických zápalov, ktoré vedú k ochoreniu srdca, mrtvici, cukrovke a obezite. Ešte raz zopakujem: Poranenie a zápaly naších tepien sú spôsobované nízkotučnou dietou, ktorá nám bola po celé roky zdravotnou vedou.
Čo je najväčším vinníkom chronických zápalov? Je ním prebytok jednoduchých vysoko zpracovaných sacharidou (cukor, múka a všetky produkty z ních vyrobené) a nadmerná konzumácia omega-6 rastlinných olejov ako sú sójový, kukuričný a slnečnicový.
Je to výňatok z článku horeuvedeného autora.
tinca
@dry a čo tak dať si toho tvojho dobrého moku čo dorábaš, to hádam tiež nezvyšuje cholesterol?:-))
honestka
@babidka : neviem ho uz pomenovat (bolo to pred 20 rokmi a boli v kazdej reklame ako uplny zazrak varenia v 20 storoci) to boli zaciatky tychto dnes uz vylepsenych hrncov a stalo to za deravy gros. tieto nove poznam tiez a zo stareho ostal iba princip. ak ho najdem niekde na webe, pridam linku, pytala som sa aj syna, ani on uz nevie znacku. Jedlo z neho vyslo ako z parneho kupela a nemalo ziadnu chut, nech si tam dala cokolvek. potom mi kamarat, ktory fotil aj pre kucharske knihy obrazky hovoril, ze jedla ked ich fotia pre reklamu natieraju farbami a vela zeleniny pouzivaju v surovom stave. Vsade je nejaky klam, zalezi kto co pretlaca a teraz uz len tak lahko vsetkemu neuverim. Naviac teraz sa nanovo preferuje pouzivanie bravcovej masti nad olejmi...
hannah22
@honestka : máš pravdu v jednom českom časopise popisovali ako fotia jedlo pre ich kuchárku a tiež je tam použitá pre farbu želatina,olej vraj potravinárske farby a surová zelenina a pdobné grífy, takže si musíme dávať veľký pozor na reklamu a jej finty ... :))
bozulka
Dievčence máte pravdu-reklama je potvora,ale my sme už /väčšina/ dosť zdatné a skúsené gazdinky a dokážeme poznať či nám niekto hovorí pravdu alebo nám predvádza "Potemkinove dediny".Je veľmi dobré,že tu máme našu varechu na ktorej si môžeme povedať naše skúsenosti,ktoré sú pravdivé/aspoň dúfam/.
A to,že sa do kucharských kníh na fotenie používajú rôzne grify ja si myslím,že je to vporiadku.Veď všetci sa radi pozrieme na pekné fotografie.
kvitku
mame ju doma a sme maxi spokojní, hranolky bez mnozstva oleja, opekane zemiaky suprove, piekla som v nej kuracie stehna a priatel mi povedal, ze uz ine nechce iba pripravene takto, vyprazala som v nej zajaca potrela som masko olejom a tzv.vyprazila, masko stavnate, obal ziadna mastnota, fasirky bombasticke, myslim ze velmi dobra kupa
dirgni
Ahojte, chcem sa podeliť so skúsenosťou s frietézou Tefal Actifry. Tomu, kto hovorí, že sa nedajú robiť rezne, chcem povedať, že sme si práve dnes večer pochutnali na kuracích vyprážaných rezňoch. Prečítala som si tu odporúčanie a postup je nasledovný:
kuracie prsia rozrežem napolovicu, nevyklepávam! osolím, dám do trojobalu a potom potriem jemne olejom. Vyberiem stredovú lopatku z prístroja, rozložím rezne - zmestili sa mi 4 ks - zatvorím, nastavím 10 min. a spustím, potom otočím rezne a opäť nastavím 10 min. a potom podávam. Boli super.