O Varecha.sk

Nevykysnute cesto

murka23 - bez fotkymurka23, 10. marca 2012

Spravila som ,,kysnute´´ cesto ktore mi nevykyslo robila som ho podla navodu ked ze nemam umelu mysku tak som ho dala do hrnca moze to byt tym ze nevykyslo?Chcela som spravit sisky s dzemom no neviem co teraz bude sa to dat spravit aj bez vykysnuteho cesta?poradte mi prosim ....dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

pacik
Cesto by malo vykysnúť, veď kedysi boli len plechové misy, skôr bude chyba v kvasniciach, neboli náhodou už staré? Alebo nedala si kvasnice do horúceho mlieka?
afataga
no ja isto nie som odbronik, ked sme byvali v byte na sidlisku, tiez mi nikdy nevykyslo a po troch pokusoch som to vzdala, teraz davam vymiesit a vykysnut do pekarnicky a vzdy sa podari a @pacik nesuhlasim co sa misky tyka, moja babka robievala v drevenej a kyslo az utekalo z misy :-)
evanaaa
@murka , všetky suroviny by mali mať približne rovnakú ( izbovú) teplotu, ja si niekedy aj múku trošku prehrejem ( aj v mikrov.), to značí aj vajcia, treba dobre premiesiť. Aj pomer droždia a múky by mal byť dodržaný. Iste ti poradia tu skúsenejšie gazdinky, tak sa k tejto diskusii vráť aj po nedeli. Alebo nebol recept najlepší(?). Ináč, podívaj sa sem, je tu veľa receptov na kysnuté, či už chlieb, pečivo, koláče.
ancicka
ked je všetko ako má byť,tak cesto vykysne v každej miske,či je plechová drevená,alebo z úmelej hmoty.
@pacik má spravdepodobne pravdu,alebo si zabudla dať droždie,alebo si robila so sušeného a to sa aj mne raz stalo a od tedy túto značku sušeného droždia vôbec nepoužívam.
pacik
@afataga mojej mame utekalo aj z plechovej, občas sme mali doma poplach, keď nestíhala a cesto bolo väčšie ako misa :-)))
celeblith
@murka23 nuz bez kysnuteho cesta neviem co by z toho bolo, ale ak mas moznost zarob na novo kvasok a skus primiesit k cestu, mozno by to pomohlo a tiez aj to, ze nie velmi teple mlieko, take na ruku a miska na to urcite vplyv nema a ak sa bojis, ze nemas dostatocne teplo, tak podla mna by si kludne mohla zapnut trubu cca 50°C vypnut, nechat vychladnut tak aby si tam udrzala ruku a supnut misku/hrniec tam a nechat odpocivat
pivonka
Bolo v recepte aspoň trochu cukru? Podporuje kysnutie.
hubata
Alebo si pridávala aj štipku soli a dala si ju na kvások. Všetky tieto muchy kysnutého cesta nenájdeš pri receptoch i keď sú veľmi dôležité. A sama si ich vychytáš tým, že sa nevzdáš a nepleskneš ho hneď na prvý krát do koša.
Ak sa mi cesto nepodarí, nikomu nepoviem: neplesknem ho do koša, ale ho upečiem, ochutnám a premýšľam čo s ním (tak aj s ostanými nepodarkami napr. fašírkou, omáčkou).
A tu sú možnosti:
a/ upečené pokrájam na kocky a prelejem vanilkovým pudingom = dukátové buchtičky
b/ upečené prekrojím, naplním nejakým krémom alebo potriem lekvárom, uťapkám do misy, môže sa pridať aj nejaké ovocie, kompót, obtiahnem krémom, čokoládou, ozdobím a po stuhnutí nakrájam = rezy alebo kocky = napr. ananásové rezy (kocky)
c/ rozmrvím, spojím herou, rumom, pridám cukor, orechy príp. mlieko a naaranžujem do košíčkov. Tiež môžem obaliť v kokose, kakau, orechoch. Aj do vnútra guliek ak sa mi chce ešte s nimi babrať môžem dať napr. rumovú višňu, vaječný koňačik alebo nejakú maslovú plnku s kakaom alebo rozpustenou čokoládou.

Hlavné je nič nevyhodiť a to čo platí o nevere, platí aj o varení: zatĺkať, zatĺkať a zatĺkať.........
isabel1
Ked som začínala piecť ako dievča,bol to závin asi makový,tiež mi nevykyslo a po upečení bol veľmi tvrdý.Skryla som ho ,aby doma nezistili.Potom som sa naučila piecť a o recepty sa teraz delim s nevestou,ktorá je mimo našej republiky.Nám osvedčený recept,ide tam droždie aj prášok do pečiva,pečiem z neho všetko kysnuté aj vianočné bobaľky,ktoré sa nám stále vydaria. Ak by si chcela,napíšem Ti ho,veľmi rada.
isabel1
Ešte som chcela dodať,hned sa s nim robí a kysne až po urobení.Pridávam recept:1 kg polohr.muky,10 dkg droždia,3 celé vajíčka z bielkov sneh,1 praš.do pečiva,3 lyžice cukru,1 lyžička soli,3 dcl.oleja,1/2 l.mlieka.Vymiesiť spraviť napr.buchty alebo záviny a potom dať vykysnúť asi pol hodiny.Iste sa Ti vydari-verím.
siskam
Keď som mala asi 22 rokov, už som bola vydatá, chcela som spraviť na obed parené buchty. Všetko podľa receptu, cesto som dala kysnúť a ani po hodine sa nič nezmenilo, ani sa nepohlo, slovom nevykyslo. Nazlostená som ho zabalila do novín a hodila do koša. Asi po dvoch hodinách som chcela niečo odhodiť do koša a ten mi nešiel otvoriť. Moje cesto v tých novinách v koši krááásne vykyslo a prilepilo sa na vrchnák koša z vnútornej strany, pretrhlo aj noviny. Samozrejme som ho už nepoužila. Moja prvá skúsenosť s kysnutým, ale potom to už šlo. Ináč na chalupe dávam cesto kysnúť do plechového vandlíku, v tom problém nie je. Ale máš tu kopu rád, tak len hlavu hore a iste sa Ti to nebudúce podarí.
1x vera29
klaura
@isabel1 10 dkg droždia nemáš tam chybu ? ja mám k tomuto istému receptu kocku ... čiže 42 g droždia ...
afataga
aj mne sa zdalo malo toho drozdia, rcp je podobny ako tu ma sovka62 na univerzalne kysnute cesto, pohladaj si ho tu
murka23
Prisla som na to ze je tu zima cize mi nema ako vykysnut vsetko som spravila ale neda sa posledny pokus zapnuta rura a pri nej cesto ina iny sposob neviem a pekarnicku nemam cize ak sa toto nepodari tak uz kysnute cesto robit nebudem tu to je zbytocne...a dakujem vam vsetkym za radu