Varenie

Nepoznáte recept?

aroooo - fotkaaroooo, 13. decembra 2011

Doma mama zvykla piecť závin, nie som si istá, ale tuším sa to
volalo maslový závin, do cesta išlo maslo aj trochu droždia, plnilo
sa to makovou alebo orechovou plnkou, to cesto-závin bol po
upečení taký fajn chrumkavý /kysnuté cesto hocijako
nadýchané,mäkké veľmi nemusím/, hlavne ten vrch až sa
lámal.Recept sa niekde stratil, pozerala som aj na Vareche, no
nenašla som, niečo podobné bolo dnes ale tam sa mi to cesto
zdá dosť hrubé a nakysnuté.

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
jarmilka, hľadaj si recept na bejgli alebo bajgle, kde je mramorovanie, tzn. že potieraš hotový závin niekoľkokrát vajcom, necháš vonku celú noc, ráno znova potrieš vajcom a potom dáš piecť. Možno to je on, nie klasické kysnuté cesto. Alebo potom z pľundrového cesta, kedy si pripravíš kysnuté cesto a tuk do neho zavaľkávaš. Tak robieva moja svokra a tiež je chrumkavý. Niekde mám aj recepty na oba záviny, len som ich ešte nenašla.
aroooo
@alenka 45, vidíš a to ma nenapadlo, lebo viem, že tam mama určite nedávala olej ale palmarín a určite to ani neroztápala a stačilo to len obyčajne potrieť rozšľahaným vajcom - pre farbu po upečení a výsledok bol krehký závin.Ďakujem za typ, budem pátrať ďalej týmto smerom.
sovka62
Myslím, že ani jeden z receptov nie je ten, ktorý arooo hľadá. Ja viem aké záviny chce, aj naša mama ich piekla, boli skôr z krehkého ako kysnutého cesta a netvrdli, dlho vydržali rovnaké. Recept nemám a už som tie hľadala kde-kade a nenašla.
aroooo
@viera1 ,,, ani to cesto nie je ono. Je to také ako píše @sovka62 a viem, že tam išlo aj trochu kvasníc a aj tuším vtedy smetol,rez zo závinu bol krehký,chrumkavý a závin ak sa nezjedol ozaj dlho vydržal . O plnky sa mi nejedná, to boli zaparené mleté orechy alebo mletý mak v mlieku, len to cesto...najviac sa podľa mňa zatiaľ tomu cestu podobajú tie bajgle
hubata
Ak chcete aby bol vrch taký mramorovaný (robí sa to aj ba bratislavských rožtekoch) tak večer potriete závin vajíčkom, necháte do rána kysnúť a troška s ním pohýbete, aby popraskalo to vajíčko. Znovu pretriete vajíčkom a už závin šupnete do rúry.
Ja myslím že to je kysnuté cesto, ale také že pomer plnky a cesta je vždy 1:1. Robilo sa veľmi natenko vyvaľkané a preto sa zdá akoby bolo inej kvality napr. z krehkého cesta @sovka62. Aspoň naša babka tak robila. No a tá spodná kôrka - tá nemela chybu !
aroooo
@hubat á, nejde tu ani o to mramorovanie /skoro som napísala murovanie/ to sa len potrelo vajcom, aby sa upieklo do zlatohneda ale to cesto.... a nebolo tam veľa droždia.
baculata
Aj ja som spomínala na mamin zosit receptov a hladala som presne to čo Ty aroooo, tiež som skusila bajgle a velmi mi to pripomínalo mamin recept, čiže koláč makový, orechový, ktorý bol bohatý na plmku a chrumkavý a tej smotany sa neboj, piekla som tie isté bajgle, čo linkla Alena 45, doporučujem, výborné. Neodhadla som množstvo plnky, takže posledný som natrela sl.lekvarom,orechy,mak-bol najchutnejsí ten zo zbytkov plnky.
babinka
robievali sme doma, a mam to zapisane ako Hneteny zavin:
60 dg hl.muky, tuk spolu 25 dg (tuk+margarin), 3 dg drozdie, 1 vajce, trosku soli, cukru a 2 dl mlieko. Muku osiat, urobit jamku, do nej vlazne mlieko, drozdie a cukor, nechat 10 minut kvasit. Potom pridat vajce, tuky a dobre zahniest. Rozdelit na 3 casti a nechat stat 3 az 4 hodiny. Ostatne je klasika, rozvalkat, potriet plnkou, zabalit, popichat vidlickou, natriet vajcom. Piect v rozohriatej rure, potom ubrat teplotu - pecie sa 20-30 minut a rura sa nesmie otvarat. Povrch je krasne tvrdy, praska a mali sme ho radi, vnutro je tenucke, cesto ledva vidiet a je tam veeeela plnky. Jaaaj, mamka to vedela :))
aroooo
Ako v tej rozprávke, keď hľadali princeznú a starý kráľ sa pýtal:našli moji rádcové? nenašli! našli? nenašli! Ale tu asi našli, @babinka tento tvoj rcp mi to najviac pripomína,no ono to asi toľko nestálo, robilo sa to tuším bez kysnutia a babinka ten tuk=masť alebo stužený Cera a v akom pomere do tých 25 dg, mne sa zdá, že mama tam dávala len margarín.No rozhodne toto vyskúšam.Ďakujem všetkým za ochotu pomôcť.
babinka
mam to napisane ako tuk a v poznamke, ze pol na pol s margarinom, cize to vyzera na pokrmovy tuk a smetol (za onych cias). A to statie - mas pravdu !! 3/4 hodiny a nie tri az styri, ma to len podkysnut. Davno som to nerobila, ale recept priamo od mamky som si stihla zobrat.
frezia68
@aroooo skús moje recepty(neviem preniesť sem) "prekladané kysnuté cesto-makovník" a tam pridala recept v komentároch @lolkaO4-mysl ím,že to hľadáš...kysne 20 min. a je krehký.Ak nie,aspoň porovnáš ?
aroooo
@frezia ďakujem za typ, opísala som si ho, no mne sa zdá, že to bude ten, čo sem dala @babinka o 6,28 hod. s dodatkom.Iné neostáva len vyskúšať, cez víkend skúsim babidkin a ak nie tak lolkyn04.
sovka62
@babinka , ďakujem, kopírujem a vyskúšam. Zdá sa mi, že to bude on a už sa naň teším.
verus49
@aroooo-dnes som dala recept na maslové koláče, myslím že by to mohol
byť ten na ktorý zháňaš recept.Ja ho pečiem už veľmi dlho pre mojich
blízkych.
Srdečne Vás všetky pozdravujem a hlásim sa k rodinke varecháčov.
babinka
@sovka62 - skoda, ze ho tuna nepeciem, ale to bol jediny zavin, ktory nam celej rodine chutil - skutocne tam bolo neviditelne cesto, a ked uz sme ho nasli, tak sme chytili jeden koniec a on sa nam pekne rozmotaval ako slimak (samozrejme, najprv sme zjedli chrumkavu korku), makove viac isli na odbyt, ale orechove boli tiez dobre. A ine sa z toho cesta nerobili. Ako dlho vydrzia normalne uskladnene neviem, ale ked ma vzali do porodnice, prave som ich dopiekla a ked som sa z nej vratila domov, stale boli v rure, ale uz nechutili - tusim, ze pliesen v tom uzatvorenom priestore - to som bola v porodnici 5 dni :), ale u mamky v spajzi, ked sa jej to podarilo skryt - mam pocit, ze trosku obschli - ale na silvestra sme ich este jedli.
babinka
@aroooo - tak ako to dopadlo? vyskusala si? ako chutilo? bolo to ono? som zvedava :)))))))))))0
aroooo
@babinka ,ten tvoj recept to bude určite on, je v KK, našla som však ešte jeden, čo som si dávnejšie odfotila z knihy a predvčerom som ten závin upiekla,nafotila a čakám na suseda, medzi sviatkami sľúbil, že mi ukáže ako sa vkladajú fotky, mám nový foťák ešte nepreštudovaný návod a v živote som sem fotopostup nevkladala.Suroviny sú síce v iných množstvách ako tvoje, ale chutí zo dňa na deň viac.Tu je recept v skratke:Makovník/orechovník.500g hl.múky,50gpráš.cukor,1,5dl
mlieko,1/2kocky droždie,špic noža soľ,250g stuž.tukPlnka:300g ml.orechy,320g kr.cukor,1 dl horúcej vody-ja som dala mlieka.Cesto vypracovať,rozdeliť na 4časti,každé vyvaľkať,naplniť plnkou/spariť mleté orechy zmiešané s cukrom-ja som mala 400 orechy a 200g cukor+1vanil.c./zavinúť,dať na vymastený plech,30 min.dať do chladu,30 min.v teple,natrieť vajcom,popichať vidličkou a dať piecť-to som ako si písala ty,najprv viac,potom stiahnuť teplotu,neotvárať rúru,nepopraskali.Ak sa podarí, dám to ako fotorecet,je fajn a chrumkavý s tenučkým cestom.Najbližšie je na rade tvoj recept.Ahoj.
babinka
velmi sa to podoba - nemusis moj skusat, ak ti tvoj chuti a pripomina mamkin.. Ja neviem, kedy volaco take tu upeciem, snad az v januari, prekvapim seba na svoje narodeniny :) - nebude torta, budu zaviny
aroooo
@babinka ale musím vyskúšať, aby som vedela porovnať.Prajem príjemné sviatky.