Doma mama zvykla piecť závin, nie som si istá, ale tuším sa to
volalo maslový závin, do cesta išlo maslo aj trochu droždia, plnilo
sa to makovou alebo orechovou plnkou, to cesto-závin bol po
upečení taký fajn chrumkavý /kysnuté cesto hocijako
nadýchané,mäkké veľmi nemusím/, hlavne ten vrch až sa
lámal.Recept sa niekde stratil, pozerala som aj na Vareche, no
nenašla som, niečo podobné bolo dnes ale tam sa mi to cesto
zdá dosť hrubé a nakysnuté.
skús tento a cesto si môžeš vyvaľkať na tenšie. Je chrumkavý a kysnutý...
Je to podobné, nešla tam smotana ale len mlieko, no ešte popozerám, dík za úspešný typ.
varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy-zavin-s-makom-a-hrozie...
Ja myslím že to je kysnuté cesto, ale také že pomer plnky a cesta je vždy 1:1. Robilo sa veľmi natenko vyvaľkané a preto sa zdá akoby bolo inej kvality napr. z krehkého cesta @sovka62. Aspoň naša babka tak robila. No a tá spodná kôrka - tá nemela chybu !
60 dg hl.muky, tuk spolu 25 dg (tuk+margarin), 3 dg drozdie, 1 vajce, trosku soli, cukru a 2 dl mlieko. Muku osiat, urobit jamku, do nej vlazne mlieko, drozdie a cukor, nechat 10 minut kvasit. Potom pridat vajce, tuky a dobre zahniest. Rozdelit na 3 casti a nechat stat 3 az 4 hodiny. Ostatne je klasika, rozvalkat, potriet plnkou, zabalit, popichat vidlickou, natriet vajcom. Piect v rozohriatej rure, potom ubrat teplotu - pecie sa 20-30 minut a rura sa nesmie otvarat. Povrch je krasne tvrdy, praska a mali sme ho radi, vnutro je tenucke, cesto ledva vidiet a je tam veeeela plnky. Jaaaj, mamka to vedela :))
byť ten na ktorý zháňaš recept.Ja ho pečiem už veľmi dlho pre mojich
blízkych.
Srdečne Vás všetky pozdravujem a hlásim sa k rodinke varecháčov.
mlieko,1/2kocky droždie,špic noža soľ,250g stuž.tukPlnka:300g ml.orechy,320g kr.cukor,1 dl horúcej vody-ja som dala mlieka.Cesto vypracovať,rozdeliť na 4časti,každé vyvaľkať,naplniť plnkou/spariť mleté orechy zmiešané s cukrom-ja som mala 400 orechy a 200g cukor+1vanil.c./zavinúť,dať na vymastený plech,30 min.dať do chladu,30 min.v teple,natrieť vajcom,popichať vidličkou a dať piecť-to som ako si písala ty,najprv viac,potom stiahnuť teplotu,neotvárať rúru,nepopraskali.Ak sa podarí, dám to ako fotorecet,je fajn a chrumkavý s tenučkým cestom.Najbližšie je na rade tvoj recept.Ahoj.