Rôzne

Názov receptu.

stefanm - fotkastefanm, 14. septembra 2011

Vzhľadom na to,že mnou pridané dva recepty z minulého týždňa sú momentálne v tabuľke "klikania" na prvých dvoch miestach chcem upriamiť vašu pozornosť na zamyslenie sa nad "názvom" receptu.Spolu s úvodnou fotografiou jedla je to jeden z najdôležitejších prvkov v recepte.Foto a názov musia zaujať a vlastne "donútiť" vás aby ste na recept pozreli.Keby som namiesto názvu "Syrové krokety za päť minút" napísal len Syrové krokety,väčšina by si povedala : "to poznám,to neotváram,to ma len zdržuje".Ale keď je tam pridané ...za päť minút" , už to upúta , lebo kto by nechcel mať jedlo rýchlo hotové???Tak isto recept "Naše SLOVENSKÉ" ... sú to vlastne obyčajné zemiaky s kyslým mliekom ale názov rozprúdil diskusiu do rôznych kútov sveta a dozvedeli sme sa ako sa to volá v škandinávii aj na balkane!Takže vymýšľajte originálne názvy receptov!!

@zareaguj


Diskusia k téme

jody
@stefanm , o toto sa v drvivej väčšine prípadov snažím :-))) Vymýšľam strelené názvy...
rybarkuchar
Možno by mala Varecha vypísať súťaž o najoriginálnejší názov. Zaujímavé sú aj ľudové názvy. Len tak pre srandu kto z vás vie ako sa varí Štiarc?
evusik
@stefanm máš 100% pravdu.... ja som mala v klikacej tabuľke dlho, predlho recept Zemiaky môjho otca ale keby som ich nazvala Zemiaky na cibuľke tak neviem, neviem... každý povie veď to poznám.... ale také otcove zemiaky vyvolajú úsmev na tvári, spomienky, trochu nostalgie... začneme spomínať a strávime nejakú tú peknú chvíľu čítaním milých komentárov...
julica
A mňa také odrádza, recepty typu "špagety po našom" ani neotváram, odhliadnuc od toho, ž eväčšinou obsahujú suroviny, čo mi nechutia, hlavne názvom nič neprezrádzajú a ja nechcem otvárať mačku vo vreci, toľko času nemám. Väčšinou otváram jasné recepty podľa surovín či typu. Keď chcem recept na celozrnné rožky, neotvorím recep s názvom pečivo podľa mňa. no čo už so mnou :)
evusik
štiarc sú také halušky zo zemiakového cesta s oškvarenou slaninkou
alena45
Aj mňa to odrádza. Keď hľadám naozaj nejaký recept, tak takýto po čase ani nenájdem. A práve takto prívlastkami označené recepty ani neotváram.
stefanm
@julica ale tieto dva recepty si predsa len otvorila a dokonca aj okomentovala!!!takže???? ... ale súhlasím s tebou aby z názvu receptu bolo hneď jasné o čo ide.lenže to by potom bolo všetko "jednotvárne" a možno aj nudné . to by boli samé : bravčové plátky na hubách alebo tvarohové zákusky a pod.ale v reštauráciach by už tie "tajomstvá" šéfkuchara alebo "špeciality" jedálne mohli zaniknúť . tam by fakt malo byť jasné čo jedlo obsahuje . no tu sa predsa bavíme a tak si myslím , že treba mať fantáziu nie len pri vymýšľaní receptu ale aj pri jeho názve.
jerica
@stefanm píšem môj názor,aj názov musí vystihovať rsp.mal by vystihovať podstatu receptu aj keď dáš pridanú hodnotu k názvu receptu aby upútal , ja si konkrétne otvorím ten recept o ktorom viem kto ho pridal a aké má uverejnené recepty , resp ma upúta foto alebo už to mám odskúšané toho pridaného receptu.
Možno máte iný názor , ale aj opakujúce sa recepty s malými obmenami tiež nie sú za odvrhnutie , vždy sa dá niečo vylepšiť ale aj "pokaziť" od toho sú vaše & naše komenty:-))
2010
@stefanm , hmm , bol som jeden z tych co tu bojoval spolu s @Nberton aby meno ked sa pouziva , hlavne tradicne bolo aspon blizko tomu co to ma byt original .Ospravedlnujem sa vsetkym co som sa tu hadal,( sorry Tomas ), skoncil som s tym dovod co mi otvoril oci , bola jedna Americka velka stranka ktora mala recept na Tradicny Gulas , kazdy si vari gulas podla svojho ale su urcite kriteria .Pointa toho je ze 250 ludi si to ulozila a hadala sa ze to je tradicny gulas.Takze ked dakdo robi kapustnicu z kreviet a bryndzove halusky zo spagiet, Good luck..
Tu je ten recept z Ameriky :
"Tradičny Guláš".
Tú je Zoznam surovín:
2 libry chudého mletého hovädzieho mäsa
2 veľké žlté cibule
3 strúčiky cesnaku, nasekanej
3 šálky vody
2 (15 unca) plechovky paradajkovej omáčky
2 (14,5 unce) plechovky kocky paradajok
3 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice sušenej talianskej bylinkové korenie
3 bobkové listy
1 polievková lyžica soli, alebo podľa chuti
2 šálky makaróny
evusik
dobre, recepty typu "Špagety po mojom" ani ja väčšinou neotváram, ale máme tu zopár jedincov, ktorý vymýšľajú neuveriteľné názvy, vedia recept vtipne popísať, takže v podstate ani nezáleží na recepte, človek si ho jednoducho musí prečítať, (napr.@krasomil..... )
alebo taký názov "Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli" no nekuknite :-)
evanaaa
Záleží aj, z akej krajiny je to tradícia, od nás asi nie, nazvala by som to makaróny s mäsom na paradajkách, ale zasa na druhej strane ani u nás nie je rovnaký recept na guláš Jeho základ - hovädzie mäso, cesnak, veľa cibule ( ml. paprika a majoránka) sa obmieňa, dopĺňa a tak je každý iný. Len s makarónmi som ešte nejedla, to "zaváňa" taliančinou.
babidka
@2010 :-))))))))))))))--- este som ten gulas "brala " - az som prisla po talianske bylinkove korenie a makarony ....nuz , aj tak sa da :-)
Niekedy ma nezvycajny nazov uputa - niekedy vsak skor odradi . Trosku som alergicka na nazov jedla v ktorom je "co dom dal" a pod . Prvy dojem je taky , ako keby autor bezhlavo pozhadzoval do hrnca vsetko co nasiel a uvaril nejaku prapodivnu zlataninu ako "Ako Psicek a Macicka piekli tortu " v Capkovej rozpravke . samozrejme , ze aj ja varievam jedla casto podla toho , co najdem doma a snazim sa nevyhadzovat kvalitne suroviny . Ale preco preboha "zabit " jedlo nazvom "cestovinky a la co dom dal" a nevymysliet lepsi nazov nazov ktory by sice bol originalny ale by zaroven vystihol samotne jedlo . Niektori autori maju svoj originalny "rukopis" a zvacsa uz podla fotky alebo nazvu uhadnem kto to uverejnil :-) A veruze sa malokedy zmylim....
2010
@babidka , daj si znova okulare a precitaj prvu polozku do gulasu ... chude mlete maso. Cheers
stefanm
... asi si treba uvedomiť kde sa nachádzame.Ja túto stránku (Varecha.sk) považujem za oddychovú,relaxačnú kde sa každý kto chce môže zabaviť (ale aj veľa priučiť)!!!Nie je to predsa žiadna "profesionálna" stránka o varení!!!Väčšinou sú to naše "kucháramatérske" práce ktoré tu pridávame . A potom sa tešíme na reakcie a ohlasy na našu prácu . Ja som si dovolil obohatiť chod tejto stránky aj o rôzne (podľa mňa vtipné) fotomontáže a dokonca aj o fotohudobné klipy!!!A preto ak to niekomu vadí tak nech sa cez to prenesie .
julica
@stefan , niekedy otvorím, no nie vtedy, keď niečo hľadám, len keď vypĺňam čas. Nuž, neviem ako ty, ale ja si v zásade tajomstvá kuchára neobjednávam, zdá sa mi, že tajomné názvy používajú nie veľmi dobré reštaurácie. Priznané jedlo, to je to, čo ma upúta.
jerica
@babidka , moje dúfam že nehádaš,už dávnooooo pradávno som navrhovala aby si kto pridá recept dal svoj nick alebo stálu šifru do foto receptu , myslím že niečo navrhovala aj @evusik , potom som si istá kto pridal recept pre otvorením.
Niektoré(ý) čo sme na vareche.sk rok a viac a sme stále prispievateľky receptov tak sa v tých pridaných receptov zorientuješ , ale keď máš jednorazovky atď... tak to ti ujde a otvoríš aj "šit" si povieš že "zdržuje"
Nechcem nikoho uraziť ani sa dotknúť,len mne to niekedy tak príde a poviem si že keby som nemala dať niečo čo neosloví tak radšej nepridám nič ale ostanem len pri komentoch "komentátor". .
2010
@stefanm presne ako hovoris :Nie je to predsa žiadna "profesionálna" stránka o varení! odo mna ziadna kritika ani negativne komentare, kazdemu ako chuti ,super ..Cheers
jerica
@stefanm aj rádio si vieš vypnúť a tak je to aj tu ako píšeš oddychová varecha.sk čo s Tebou môžem len súhlasiť. :-)) Teším sa na ďaľšie v Tvojej réžii fotofilmárske pokušenia:-))Vedia naladiť na pozitívnu vlnu dobitia energie,hneď je život krajší:-))
stefanm
@jerica ďakujem ... ale chcem poukázať ešte na jednu "drobnosť" . a to je práca na PC . Predsa len väčšina je tu z generácie ktorej nebolo dopriate naučiť sa "základný" cudzí jazyk a tak sme sa museli učiť pracovať na tomto zariadení sami.Ja som mal síce to "šťastie" , že po 25 rokoch práce s ťažkým železom som na inzerát nastúpil do práce kde som osem hodín denne pracoval na počítači (kreslil som geodetické plány v programe microstacione) ale myš som prvý krát do ruky chytil sám a učil som sa tiež sám.Všetko.Od základov.A pýtal som sa mladých kolegov a robil si poznámky . Takže , spomeňte si koľko roboty vám dalo pridať prvý recept , prvú fotku , prvý fotopostup a porovnajte to s tým ako vám to ide dnes . Preto som tu rád a budem aj naďalej vymýšľať netradičné názvy receptov aby to bolo zaujímave. ...@2010 Cheers!!! :)
jerica
@stefanm jáj to si udrel na strunu,spomínam si , v práci písal sa rok 1995 keď som prosila syna aby mi ukázal len na krátko ako treba vkladať príjmy a výdaje , zásoby atď... sadol k PC a len tak mihotal z rukami , nestačila som si ani zapisovať , došlo to až tak - ja sa vykašlem na Tvoje zaučenie , zobrala som študentku a tá ma posadila k PC , nerobila ona , len hovorila čo si môžem a nemôžem pokaziť alebo nedaj bože zrušiť , bola u mňa dva dni aj s cestou , keď odchádzala povedala "veď Vy to viete mňa tu nepotrebujete" no a tak som dokázala sebe aj synovi že ja sa dokážem prekonať a aj presadiť ako bolo dnes v rannom vysielaní v téme "ako sa vieš presadiť" len nie ako rastlinu:-)) chacha..
evusik
jáj, prečo my musíme všetko brať tak prukrutne vážne.....
andys
@stefanm , ja otváram recepty náhodne, alebo idem "po menách" - cez obľúbených a potom je úplne jedno, ako sa recept volá :) Ale keď mám čas posedieť si len tak pri počítači a posurfovať po vareche, tak to, čo naozaj zaváži, sú obrázky, v tom máš 100%-nú pravdu.
babav
@stefanm , suhlasim ...pokracuj tak ako doteraz ,lebo tvoje recepty su nie len zaujimave,ale aj zabavne... o tom by vlastne Varecha mala byt..;-)
kuchticka
@stefanm. , uz tu bolo povedane - Varecha je na poucenie i pobavenie. Tvoje reepty a najma "doprovod" k nim ma vzdy uputali. Nemam cas citat vsetky recepty, iba namatkou si sem tam nejaky vyberiem, najcastejsie zeleninove jedla a "exotika". Ked vidim zvlastny nazov, vzdy sa chytim ako ryba na udicu. Pis a posielaj svoje exotiky i nadalej, mas vo mne najlepsiu citatelku.
45678
Páčia sa mi vaše komentáre a som rada, že som sa mohla pridať do Vašej rodiny Varecháčov, tak ako píše @stefanm naša generácia veľa skúseností s počítačmi nemala a mnohí sa k práci na ňom predierajú ako samoukovia, pretože naše chytré deti nemajú trpezlivosť niečo nám vysvetľovať :-)