Varenie

Náladový kvások

smejkad - fotkasmejkad, 26. mája 2016

Ahoj varecháči,
mám takú otázku, neviem, či ste sa s tým niekto stretli, lebo zatiaľ som podobnú debatu nepostrehla.
Kvások si odkladám do chladničky dosť suchý, takú tuhú hrčku. Pred použitím vyberiem z chladnice na 1 a viac hodín, potom rozrobím v odstátej vode, pridám múku a klasika, nechám kvasiť.
Obyčajne pekne narastie, ale niekedy proste iba pár bubliniek na hladine za celú noc a dosť. A keď potom po neúspešnom kvasení pridám znova múku, prípadne aj vodu, tak potom kvasí, akoby sa nechumelilo !
Stále neviem prísť na to, čo robím zle, pretože postupujem stále rovnako.
Ešte ma napadá, že mi to robí hlavne posledný pol rok.
Ďakujem za každú radu a pekný deň želám :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Môj kvások sa choval podobne, kým som neuhádla správnu hustotu, aby kysol ako má. Ak bolo cesto o niečo hustejšie ako na palacinky, kysol spoľahlivo, Ak bol redší, či tuhší, choval sa rovnako nezodpovedne ako ten tvoj.
veronikkka
@smejkad , mne to kvások nerobí, prvých 10 dní, kým dozrel bol deň noc vonku v kuchyni na pulte. už som ho dokrmovala iba raz za týždeň, v deň dokrmenia som ho mala vonku na pulte už ráno a večer dokŕmila, putoval znovu do chladničky. podstatné je ho veľmi dobre rozmiešať pred dokŕmením a taktiež po dokŕmení, nesmú v ňom byť žiadne hrudky, musí byť úplne hladký, než ho odložíš. krásne navinulo vonia - hovorím o ražnom kvásku z hladkej ražnej chlebovej múky, dnes zakladám nový z inej múky, lebo včera som ho celý minula do pečenia kváskového chleba.
riadim sa pri založení kvásku do bodky postupom od pekára Petra Reinhardta, používam sklenú nádobu, rozmiešavam výlučne drevenou vareškou, hustota je ako na husté liate cesto, niečo hustejšie cesto ako na palacinky, musí sa na tej vareške troška držať, nestekať voľne nadol, nie je také ako popisuješ ty.
ten recept pána Reinardta je tu na vareche, pridala ho @Tizian1cat.

 varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...
1x seanka
smejkad
ahoj @Veronikkka , ja kvások mam a pouzivam uz vari treti rok takze novy nie je dovod zakladat
vyzera, ze pravdu bude mat @Sovka62
tak na tom trosku popracujem, ze skor ako gramaze a mililite je dolezita hustota :-)
dakujem krasne :-)
veronikkka
ahoj @smejkad , ja som objavila včera to video a zostala som prekvapená, koľko chýb môže vzniknúť pri starom dlho založenom kvásku. koľko možných príčin "náladového kvásku" existuje. tam tie gramáže a ml ani tak dôležité nie sú, čo ma tiež prekvapilo.
trvá táto časť asi 20 minút, ale fakt stojí za pozretie!
longova
prikláňam sa k názoru @Sovka62 , pečiem už 5 rokov a hustota a teplota sú dôležité, ide teplo takže aj kysnutie už bude kratšie, niekedy aj o polovicu, ale to už asi vieš. Inak kvások odkladám ako Ty, zahustený do pohárika a do chladničky. K tým postupom, robiť kvások v sklenenej nádobe- dávno to už nerobím (odkedy som rozbila vrchnák), mám 1,5 l plastovú nádobu uzatvárateľnú vrchnákom a miešam veselo anikoro lyžicou :)
betka11
@smejkad nepoužila si inú múku ako si používala,lebo aj tie sú rôzne,pri oživovaní skús pridať zrnko cukru a fakt je dôležitá hustota ako píše @sovka ,zistila som to aj ja
hrusticka76
..veľa spraví typ múky a správna hustota ako bolo napísané vyššie..mne frčí jak blázon pri celozrnnej špaldovej a pri obyčajnej chlebovej je taký "lenivejší"..
siisa
Kváskový chleba pečiem už pekne dlho, kvások som si zakladala sama. Ak sa správne o kvások staráš, nemal by byť žiadny problém. Ja mám ražný kvások, teda prikrmujem vždy ražnou múkou, nikdy nie inou. Ak máš pšeničný, musíš prikrmovať len pšeničnou múkou. Nikdy nie kombinovať. Ďalšia zásada je, že prikrmujeme najneskôr po týždni. Aj keď nepečieme. Kvások sa musí uchovať po celú dobu v chladničke v sklenenej nádobe s viečkom, do ktorého urobíme aspoň dve malé dierky. Ďalšou zásadou je, aby sme potraviny v chladničke vždy uchovávali v uzavretých nádobách , aby kvások neabsorboval pachy z chladničky, lebo ako vieme, každý kvások sa živý baktériami z okolia. Teda chladničku treba držať v max. čistote. No a nakoniec, ja robím vždy to dokrmovanie rovnako....150g ražnej múky a 150g vlažnej odstátej vody. Neriešim či je to husté či riedke.