Ahoj varecháči,
mám takú otázku, neviem, či ste sa s tým niekto stretli, lebo zatiaľ som podobnú debatu nepostrehla.
Kvások si odkladám do chladničky dosť suchý, takú tuhú hrčku. Pred použitím vyberiem z chladnice na 1 a viac hodín, potom rozrobím v odstátej vode, pridám múku a klasika, nechám kvasiť.
Obyčajne pekne narastie, ale niekedy proste iba pár bubliniek na hladine za celú noc a dosť. A keď potom po neúspešnom kvasení pridám znova múku, prípadne aj vodu, tak potom kvasí, akoby sa nechumelilo !
Stále neviem prísť na to, čo robím zle, pretože postupujem stále rovnako.
Ešte ma napadá, že mi to robí hlavne posledný pol rok.
Ďakujem za každú radu a pekný deň želám :-)
riadim sa pri založení kvásku do bodky postupom od pekára Petra Reinhardta, používam sklenú nádobu, rozmiešavam výlučne drevenou vareškou, hustota je ako na husté liate cesto, niečo hustejšie cesto ako na palacinky, musí sa na tej vareške troška držať, nestekať voľne nadol, nie je také ako popisuješ ty.
ten recept pána Reinardta je tu na vareche, pridala ho @Tizian1cat.
varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...
www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/zalozeni-kvas...
vyzera, ze pravdu bude mat @Sovka62
tak na tom trosku popracujem, ze skor ako gramaze a mililite je dolezita hustota :-)
dakujem krasne :-)
trvá táto časť asi 20 minút, ale fakt stojí za pozretie!