Kuchyňa a vybavenie

Nakoľko sú keramické panvice naozaj green alebo pravda o teflone

sjuz - fotkasjuz, 11. februára 2015

Diskusia k téme

viera1
Náročný článok,ale poučný pre zákazníkov.Nedávno som sa pristavila v obchode pri regáli s taniermi a vzala som do ruky jeden,ktorý ma zaujal.Otočím a čítam:nie je určený na potraviny - len ako dekoračný ! Ale prečo je medzi taniermi ? Mnohí ľudia nečítajú nálepky,inštrukcie,návody na použitie (pozrú až vtedy,keď to nefunguje).Náročná doba,treba byť v strehu.
evusik
ťažké čítanie, ale keďže si momentálne chcem kúpiť novú panvicu prelúskala som aj tento článok... a keď to tak čítam, kladiem si otázku na čom mám preboha variť? najprv všetko ospevujú a potom zatracujú a my sme ako pokusné králiky...
mám vybratú túto panvicu, nemáte ju niekto náhodou?



 www.delimano.sk/zdrave_varenie/panvice/wok_ceramica_del...
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
V Bille mali raz panvicu bola pekná farebná keramický povrch a na priloženom letáčiku bol text približne tohto znenia "nepoužívať pri vysokých teplotách", tak sme sa s jednou pani zasmiali a vrátili panvice do regála.
methi
Mne to uz pride ako moda dnesnej doby. Napisat clanky o tom, co vsetko je ake strasne zle a nezdrave. No mozno je, ale tak to bolo aj kedysi a bude to aj nadalej. A stale o tom citat a skumat to, tak to je tak na slak trafenie z tych nervov z precitaneho. Nejedzte, nekupte sa, neperte, nevarte a najlepsie - nedychajte. A bude klud :) Nejak bolo, nejak bude, aj tak to nie je v rukach nas malych ludi.
eraserhead
keď som žil v Neapole tak som zažil že v mnohých rodinách a mnoho jedál sa ešte aj dnes pripravuje takto:



hlinený hrniec a krb
methi
Ja som si kupila par kuskov z tychto a jedlo v nich uvarene je super

bubaya
Ja som si kúpila pred rokom v kauflande železnú panvicu, stála na začiatku vyše 30 a nakoniec bola za 4 eurá. Na tom je všetko tak strašne dobré, od palaciniek po bifteky, nelepí sa, opečie sa, zelenina sa skutočne opeká, konečne mám opäť do zlatista opečenú cibuľku k mäsu. Našla som výrobcu a ešte si objednám hlbokú, lebo táto je plytká a široká a prská z nej po sporáku. A čo sa materiálu týka, môže jedine zhrdzavieť, vločky hrdze sú pre telo zdrojom železa, nič sa neodlupuje, vekom len naberá na kvalite, lebo železo je porézne a nasaje tuk, takže treba čoraz menej mastiť. Môžem vrelo doporučiť každému, kto chce variť dobre, chutne, a hlavne bez nebezpečia, že bude s každým jedlom konzumovať nechtiac časť panvice.
rulik
@evusik podľa toho článku by možno bolo asi najlepšie variť na starom osvedčenom nerezovom riade(18/10), ešte ma zaujali v rôznych reláciách tie medené nádoby, možno toto či by nebola cesta, ak by aj boli drahšie veď nekupujeme každý týždeň
marcel83
Mno asi tolko: Teflon, teda resp. polytetrafluorethylen je toto:



Vyrabaju sa z toho klzne loziska /da sa vyborne sustruzit/, ale aj puzdra na pakove vodovodne baterie, tzv. srdce /alebo kartusa/.

Dokonca sa teflonovou paskou tesnia vodovodne potrubia:




Takze clanku o zdravotnej skodlivosti moc neverim, resp. co dnes a dakedy nebolo skodlive?

Pamatate si hlinikove polievkove lyzice alebo esus. Hlinik je tiez vraj svina a sme tu....






radox1
ked sa pozriete do podnikovych profi kuchyn,vidite zavesene dobre vypalene nerezove-ocelove panvice.
1x radox1
bubaya
je to nemecká firma TURK, robia celé železné, potom s drevenou rúčkou, alebo také s dvomi uchami, akože servírovacie. Majú aj dobré hodnotenia v testoch a nie sú prehnane ťažké. Mali ich niekde v ponuke aj na Slovensku, ale just to neviem nájsť.
bubaya
To je ono. Ja už som sa zaprisahala, že nekúpim žiadne nepriľnavé povrchy, všetky sa nakoniec vždy poškriabali, aj panvice, aj plechy, aj hrnce. Niet nad železo.
afataga
zaujimavy clanok, ale keby sa mal clovek riadit podla vsetkeho co si precita, tak si neda ani vodu, bohuzial
ja mam liatinovy wok, je strasne tazky a uplne super na plyn, ale teraz uz nemam plyn, tak uvazujem o kupe oceloveho woku, alebo aj liatinoveho, len aby nebol taky hruby ako ten moj, preto som pozerala ten TURK, ale wok som tam nenasla, ak niekto najde, dajte prosim link
bubaya
Ak nemáš plyn, tak je jedno, aký wok si kúpiš. Najlepšie lacný plechový za 12 euro. Na elektrine nedosiahneš nikdy takú teplotu ako na plyne - takže sa neoplatí kupovať ťažký a drahý. Vlastná draho zaplatená skúsenosť. Turk nemá wok, ale ako wok by sa dala použiť panvica na paellu, má podobný tvar, alebo servírovacia panvica.
bubaya
Ale som to domotala, a polovička mi vypadla, takže ruším to hore a ešte raz. Na elektrine sa zle wokuje, nikdy tam nie je teplota ako na plyne - preto treba wok ťažký, ktorý akumuluje dobre teplo - teda z liatiny, alebo nerezu. Ale vlastná skúsenosť - treba ho strašne dlho zohrievať, a distribúcia tepla nikdy nie je aj tak optimálna. Ak máš sklokeramickú alebo indukčnú, tak to už vôbec nejde, akonáhle s ním pohneš, vypne sa vyhrievanie. Takže nekupovať nič nové, ale skúsiť na maximálny výkon rozpáliť ten pôvodný na maximum, to je asi najlepšia varianta-
tiginko
vďaka tomuto výbornému článku a náhodnej návšteve Metra som hneď dnes akčne vymenila panvicový park v mojej a dcérinej domácnosti. Panvice Lamart, ako jedny z odporúčaných, majú práve v akcii za neuveriteľne nízke ceny (až je mi to divnô) Neviem čo stáli úplne maličké panvičky, ja som kúpila 22 + 24 + 28cm(tá je hlboká s pokrievkou) v cenách od cca 10 do 17EUR vrátane DPH. A keramický palacinkár Banquet, ktorý sa tiež hrdí, že je PTFE a PFOA friendly, za cca 9EUR. Ak máte záujem a možnosť tak neváhajte ..
viera1
Ja mám 40-ročné liatinové panvice,hrnce a pekáč a zatiaľ som sa nestretla s lepším riadom.A vždy ma pred nejakou novinkou zadrží "ikona" mojej kuchyne - smaltovaný hrniec (!) na spodku je nápis C.A.SCHOLTZ SIRIUS Matejovce 1/4L.Otec ju nazýval "šerpenka" a robil si v nej praženicu z jedného vajíčka (skromný to človek). Ten hrniec má výšku 4,5cm a Ø 9cm :) a je z r. 1938. Žiaľbohu,výroba kvalitného smaltovaného riadu skončila v 90. rokoch vo Fiľakove.
longova
ďakujem za upozornenie na článok, výborné čítanie
motyka
Práve sa chystám vymeniť panvice. Ďakujem za výborný a poučný odkaz na link.