Varenie

Nakladane zelene rajciny

1andy - fotka1andy, 4. októbra 2010

Volakedy davno som jedla nakladane zelene rajciny v sladkokyslom naleve, viem ze mi strasne chutili, teraz mam strasne vela rajcin ktore mi uz Bohuzial nedozru a tak by som si ich chcela nalozit tymto sposobom. Je tu niekto, kto by mi vedel poradit ako na to? Viem ze niekedy sa siryli aj myty o tom ze to nie je zdrave a mozno preto sa vytratily z nasich kuchyn ale ak je tu niekto kto to robi a ma na to iny nazor tak sa so mnou podelte. dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

verka1
Ja som celý život nakladala zelené paradajky, ako uhorky, čiže som ich rozštvrtila, rozpolila alebo celé napichala / podľa veľkosti / a zlaiala klasickým dekom podľa návodu. Už som nesterilizovala, ale nie je to na škodu, aby neprekvasili. Sterilizovať len chvíľu, aby sa neuvarili. A podľa chuti aj feferónku pridať.
1x trogar
vcelka
Vraj je to skodlive - nezrele nakladane paradajky. Viete o tom niekto nieco?
zdezda
:-)redakcia poslala 3 link, a už je iba na vašom rozhodnutí, čo s nedozretými paradajkami, kliknite si :-)
2010
vcelka, mas pravdu zelena cast rastliny hlavne listy obsahuju (glycoalkaloid tomatine) aj plody ked su zelene vo velmi malom mnozstve.Su tu odbornici ako Sovka co vedia o tom ovela viac.Mozno je to zaujmava tema aj pre redakciu lebo sme obklopeny rastlinami ( nemyslim na hriby )a vela z nich je jedovata a daktore su smrtelne jedovate. Napriklad v Taliansku popri cestach rastie vsade oleander a na nom je absolutne vsetko velmi jedovate.Su pripady kde ludia miesali oleandrovymi palickami v kotliku a sa priotravili tak isto ked dali suche oleandrove drevo dym ich priotravil.Preto to pisem lebo vela domactnosti na Slovensku ma oleandre a ma aj male deti a kvety a listy su smrtelne jedovate.
 en.wikipedia.org/wiki/Nerium_oleander...
sovka62
Keď ma už 2010 menoval, pripomeniem, že jedným z alkaloidov, ktoré obsahujú zelené rajčiny je solanín. Ten istý obsahujú aj zemiaky, keď sú nesprávne skladované na svetle a ozelenejú. Solanín je v tých zelených častiach, ktoré určite vykrajujete a možno ani neviete prečo. Takže zo zemiakov ho vykrojíte a v zelených rajčinách pokojne zjete. A je naozaj jedovatý. V Trnave asi pred piatimi rokmi zomreli dve deti na otravu týmto jedom. Matka nachystala cesto na zemiakové placky, z mne nepochopiteľných príčin ho vyložila na balkón a po niekoľkých hodinách piekla. Deti odviedla na prázdniny k starej mame, kde im ostalo zle, ale kým sa zistila príčina chlapček aj dievčatko zomreli. Nakoniec sa potvrdilo, že to bola otrava solanínom. Takže aj tie rajčiny by som si radšej rozmyslela.
bumbajka5
Pozor!
Nikdy nejedzte zelenkasté alebo naklíčené zemiaky a zelené či nedostatočne zrelé rajčiny. Obsahujú jedovaté alkaloidy solanín a chaconín, ktoré sa nedajú zničiť ani varením. Smrteľná dávka solanínu je 400 miligramov. V 80-gramovej zelenej rajčine je 25 miligramov tohto prudkého jedu. Priotráviť sa môžete aj zo zaváraných zelených rajčín. Našla som to v tomto článku,, www.pluska.sk/bajecna-zena/clanky/domacnost/surova-al...
...tak som si pre istotu zaváranie rozmyslela,,,radšej ich nechám dozrieť niekde v komore
paces
No, všetci tu splietate škodlivosť solaminu a tomatinu, ale vsetci ste o tom len niekde okrajovo citali alebo poculi formou "jedna babka povedala..."! Tak si to podme trosku osvetlit. Ani solamin, ani tomatin NIE SU pre cloveka zivotunebezpecne alkaloidy. Zelene plody rajcin obsahuju oba, dozrete plody uz len tomatin. Avsak ani zelene plody ho nemaju tolko, aby nejako cloveku ublizili. Sluzia len ako prirodny insekticid proti skodcom. Ak by sme sa chceli priotravit, museli by sme zelenych rajcin skosnovat fakt velke mnozstvo, radovo 2kg dieta a 4-5kg dospely. Lenze tolko nezjeme na supu ani zrelych. Okrem toho, pred zavaranim zelene rajciny obvykle prevarime, vodu vylejeme a znovu prevarime v novej vode, ktoru lotom zasa vylejeme. Eliminujeme tym alkaloidy az o 70%, takze spekulacie o tom, ake su zavarane oaradajky extremne nebezpecne su cisto konspirativne. Solanin spomenuty, tu v diskusii, v zemiakoch NIE JE ten isty ako v paradajkach! Zemiakovy solanin kooperuje s jodom v zemiakoch. Info o tom, ze nazelenale casti zemiakov obsahuju solanin je takisto ciry nezmysel, vacsina z nas robila v skole na chemii pokus, ked na prerezany zemiak kvapla jod - zemiak ozelenel. Dokaz toho, ze zelena farba v zemiaku je vyzrazany jod. Solanin sa v zemiaku nachadza v klickoch. Preto je pitrebne z naklicenych zemiakov klicky idstranit. A nielen tie. Aky dlhy je klicok, taky hlboky je jeho "koren". Takze taku istu dlzku treba pod klickom zo zemiaku vyrezat.
Takze ak matka otravila svoje deti solaminom, jedine tak, ze odstranila len klicky, ale nevyrezala ich korene.
Ovela viac sa pri rajcinach treba obavat lycopersicinu, ktiry obsahuje cela stonka, listy a kvety. Je 15x silnejsi nez tomatin alebo solaninb a neeliminuje sa varenim. Takze ak pridate do salatu aj listy, mate do 3 hodin istu zastavu srdca...