Varenie

Nahrada vina pri vareni

leja3 - fotkaleja3, 8. augusta 2011

Ahojte kucharky a kuchari,
kto by mi poradil,cim vhodne nahradit vino pri vareni, tak aby chut ostala priblizne rovnaka. Mam niekolko dobrych receptov, ale je v nich pouzite vino, a kedze sme rodina, v ktorej sa nekonzumuje alkohol, uvitala by som nejaku radu ako to nahradit. dakujem vopred za vsetky rady

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
Na to nie je jednoducha odpoved tak ako nie je vino ako vino.Biele ake ?, cervene ake ?, sampus aky ? dezertne ake ? Tolko variacii nahrady bude.Moze to byt vyvar na miesto vody, ale najcastejsie je to hroznovy juice zmiesany s vinnym octom , bielym alebo cervenym .( Nemyslim tu slovensku kyslu chemikaliu ale prirodny vinny ocot).
Ale ked clovek neskusil povodnu chut jedla ,ktoremu sa skusa priblizit tak je to o nicom lebo univerzalna nahrada nexistuje.
Inac alkohol sa vyvari pri teplotnej uprave , takze aj tak sa nikdo z toho neopije.
kimlo
Myslím, že taká náhrada neexistuje..ak by sa niekomu podarilo napodobniť chuť vína, neboli by vinice a oblasti známe len vďaka vínu.. Už aj použitie nekvalitného vína dokáže jedlo úplne zničiť, a ten alkohol sa naozaj vyvarí a odparí.
morenajea
súhlasím s @kimlo alkohol zmizne a ostane po ňom v jedle iba super aróma. Tie 2 deci nikomu neublížia. Nahradiť víno je ťažké.
rybarkuchar
Nedá sa v recepte nahradiť len vymeniť za niečo iné. To ako keby si sa pokúšala nahradiť flambovanie. Špecifická chuť, ktorú jedlu dodá víno je podľa mňa nenahraditeľná. Nie je to ani tak alkoholom - ten sa vyparí raz dva. Je to ostatnými zložkami. Neboj sa trochy vína – nebudeš ľutovať.
leja3
ahojte, dakujem za rady, vino vsak nemozem pouzit, takze skusim mix jice a ocot, aj ked viem, ze to nebude to iste
evusik
tiež súhlasím, že víno sa v jedle nedá ničím nahradiť
u nás doma sa tiež nepilo ale mama mala vzadu v kredenci pollitrovku rumu a keď som sa jej pýtala ako malá, že čo to tam v tej fľaške má, že či to nemôžem okoštovať, tak mi povedala: To je šiškové, to sa nepije, to sa dáva do šišiek :-)))) proste aj keď sa u nás nepilo tú trochu do varenia mama mala vždy a ja teraz tak isto....
samozrejme tak ako je niekto vegetarián tak je aj niekto abstinent a tam je potom každá rada dobrá
akeber
víno sa nedá ničím nahradiť......po prevarení alkohol vyprchá
leja3
ano, ja viem, ze vyprcha alkohol, ale z nabozenskych dovodov jednoducho nemozem a ani nechcem alkohol pouzivat, preto hladam mozno nieco pribuzne, co by pridalo urcitym druhom jedal chut hrozna.
evanaaa
Je naalkoholické pivo, nemohlo by byť aj víno, lebo u nás sa tiež alkohol nedrží a nepije, aj by som dala do jedla napriek tomu, ale neviem, či tá vínna chuť tam trochu nie je cítiť, aj keď alkoh. zložka vyprchá. Raz som použila pivo pri pečení kuraťa, ktoré sme nemohli jesť, lebo ho bolo cítiť.
2010
leja3, aby som to zhrnul ....zda sa ze evanaa ma pravdu . Pre vas abstinentov je v podstate nerealisticke spravit jedlo v ktorom by malo byt vino , lebo ho bude citit. Takze varenie s vinom nechajtne na nas opilcov.
katkat
@leja3 skus si hodit do googlu "nealkoholicke vino", vyhodilo mi to dost odkazov, snad ti to pomoze:)
celeblith
tak to musi byt pekne blee bezalkoholove vino, kedze tam alkohol vznika kvasenim a dava vinu prave tu "vinovu" chut...inak aj vo vinnom octe je alkohol mozno len nejakych 5% ale je, takze v podstate je to to iste (hrozno, must, etylalkohol) ako vino...
2010
@celeblith ty si to dobre napisala chacha.... vino posuva varenie do inej urovne v anglictine sa povie : from cook to chef. Vino je v podstate cudzia surovina v Slovenkej kucharke, ja nepoznam jediny klasicky Slovensky recept co by obsahoval vino.
No a co prezili .
Takze zpriznit dobry recept daakou nealko gebuzinou - nahradou, radsej na to zabudnut.
kuchticka
@2010 - presne tak! Ziadna nahrazka nenahradi original (neda spravny smak). Bolo by to ako ked by mal niekto platit falosnymi peniazmi.
celeblith
@2010 a čo také šodó? :) ved aj tam ide vino alebo moja mama spomina, ze ked ako decka uz nevedeli co od dobroty tak im babka vymiesala zltka s cukrom do peny a dala do toho trochu cerveneho vina :) vraj strasna mnamka (my sme z pezinka, takze obliznut z mustu/burciaka som dostala este nez som isla do skoly) :)
janaalizibolenova
Leni, ja tiez mam kopu receptov, kam ide vino, ale nic z toho, jednoducho vynechat... i ked sa alkohol odpari, nepouzivam aj tak, este rum sa da v pohode nahradit aromou, ale vino....a citron urcite nie, to je zas nieco uplne ine....
xenoclea
Tiež si myslím, že víno sa nedá niečím nahrádzať a jeho chuť je nezameniteľná, ale pokiaľ by sa to malo vyslovene priečiť náboženským zásadám, možno by sa dal použiť hroznový mušt. Obávam sa ale, že bude prisladký a tá pravá chuť sa ním nedosiahne. Ináč vo Švédsku bežne predávajú aj nealkoholické víno, ale ešte som ho neskúšala, lebo mi to príde rovnako úchylné ako nealkoholické pivo. Keď som smädná, najradšej si dám vodu, nie takéto náhrady.
reneek
ja som skusila ocot balsamico.netvrdim, ze je to rovnake, ale mohlo byt :)
feruliq
Ludia, majte rozum! Varit bez vina??? ...to je ako riadit auto bez volantu. Ked mas odpor k alkoholu (ktory sa aj tak pri vareni odpari), tak zabudni na taky recept, kde sa to pouziva. Ja osobne tiez alkohol nemusim, ale pokazit si dobre jedlo nejakou nahradou, ...to sa mi bridi viac.
mrnousik
Ja keď nemám doma víno, tak capnem do omáčky trochu horčice.... nie je to sice rovnaké, ale urobí to tam takú inakšejšiu chuť :)