Varenie

Múka T650 a 00 :-o

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 24. februára 2012

Ahojte kuchárky a kuchári!
Tak mi behá po rozume, aký je rozdiel medzi hladkou múkou T650 a 00? Viem, stačí použiť google ale mňa by zaujímalo ako ich používate vy a aké máte skúsenosti. Ďakujem za všetky reakcie.

@zareaguj


Diskusia k téme

marikafil
Ja používam prednostne T650 na chlieb - nie je taká biela, ako 00 špeciál. Ale všelikde sa dá dočítať, že biela múka patrí medzi "biele jedy" - rafinovaný cukor, soľ a lúpaná ryža, takže v podstate tú T 650 možno použiť na každé bežné domáce pečivo. Ja sama torty nepečiem, u nás sa krémové takmer nejedia, takže na koláče, rožky, buchty...tam všade používam T 650. A aby tie koláče neboli také svetlé, ešte zvyknem nahradiť tak cca 1/3 špaldovou múkou.
marianne69
nie som odbornik,ale neviem ci sa T650 nepouziva hlavne na pecenie chlebika,ale to si len moje domienky.Inac mam ju celkom problem kupit.
aroooo
T650-chlebová múka sa podľa mňa používa na pečenie chleba a kysnutých vecí, 00 extra je kvalitnejšia-na zákusky a jemné pečivo,na rozdiel v ich kvalite by som sa musela spýtať sestry, bývalej laborantky v mlyne.
irenaw
väčšinou mám doma T650, tak ju používam všade. už sa mi stalo, že som večer zistila, že mám málo 00, tak do tortového korpusu išla prevažná časť T650. nikto si vo výsledku nič nevšimol. z 00 by malo byť jemnejšie pečivo, ale ja som našich naučila skôr na také natur, tmavšie, so špaldou alebo ražou či už koláče, alebo chlieb. kto má rád jemné a biele, tomu takéto pečenie chutiť nebude :)
viera1
00 Extra je biela múka (zákusky,rožky),T 650 je hladká polosvetlá (na chlieb).
marcy
bez T650 sa nepúšťam do medovníkových receptov,aj zemiakový chlebík robím z celého kila,najnovšie miešam 500g T650 a 500 g pšenično -ražnú zmes z kauflandu ( pri preosievaní som našla aj plevy :) má úžasnú chuť
nazarboncuk
no super konecne som mudrejšia
@marianne69 to fakt? ja na nu narazam skoro v každom obchode a nikdy neviem ktorú kupiť :D
takze nulka fajnofka na koláčiky a téčkova na buchty :) dakujem vam všetkým za reakcie
rybarkuchar
Ak chlieb tak určite T 650, prípadne v kombinácii s ražnou múkou. Skúšal som aj 00 a dopadlo to nem dobre. Cesto nedržalo tvar a upečený clhlieb sa mrvil.
evanaaa
Śpeciálna 00 je dobrá na jemné pečenie, aj na záviny, lístkové - štrudlové cesto, ap. T 650 sa používa všeobecne. Ináč, ako sa spomínalo, hladká múka je svetlá, polosvetlá , odkedy mám diabetes, ani ju nejak nepoužívam, ak, tak ju miešam s inou hladkou ( celozrnnou, tých je viac druhov).
marianna76
ja používam t650 aj do medovníkov, je to lepšíe ako 00 a samozrejme na chleba.
@marianne69 u nás v Tescu ju nemajú, ale v kauflande alebo v jednote ano. a zdá sa mi tá z jednoty lepšia
marianne69
@marianna76 mozno som zle pozerala,ale v lidli nieto,v jednotetiez nie(mozno som zle pozrela) ani v bille som tiez nenasla a tesco nemam po ruke...ale v Bille som nasla fantasticku muku: Razna tmava chlebova-hladka muka,chlebik je z nej bozsky,lepsiu muku som nemala,takze mi ta T650 ani uz nechyba.:-)ale dakujem vam
babidka
@mariane69 , ja ju tez pouzivam /teda tu raznu chlebovu hladku/ ale uz sa mi stalo , ze cesto mi zle kyslo a vobec nebolo pruzne . Takze obcas kvalita pokrivkava ...
viera1
Ja mám pri jednom recepte,kde ide 00Extra napísané Penam - nie !!!Takže asi ide o kvalitu.Ono je to v potravinárstve takto so všetkým,odskúšam a píšem si + alebo -.Ušetrí to peniaze a sklamanie.
irenaw
tiež používam tú ražnú tmavú chlebovú, dokonca som pozrela a je to český výrobca Penam, kombinujem ju s celozrnnou ražnou, som spokojná, ešte som s ňou nemala problém, ale je pravda, že nepečiem s droždím. @babidka čistá ražná múka s droždím zle kysne. je to spôsobené zložením ražného zrna :)
marienka44
@Nazarboncuk ,najlepsie by to vysvetlila @Sovka62 !
Ja nemam doma T 650, volakedy som z nej robila len zaprazky, bola lacnejsia ako 00 special. Do medovnikov davam 1:1 psenicnu s raznou mukou. Chlieb je tiez najlepsi zo zmesi tychto dvoch muk.
janger
T650 ma podla mna vacsi obsah lepku, preto je lepsia na pecenie chleba.
zuzik01
@janger to vystihla presne... t650 je chlebova muka, t.j. vsetky muky s oznacenim chlebove maju vacsi obsah lepku, co znamena, ze cesto je elasticke, pruzne a akoby drzi pokope... znamy je test, ked si das do jednej misky hladku muku, do druhej t650 a pridas vodu. Potom pochopis, aky je medzi nimi rozdiel. Z hladkej muky 00 bude cesto akoby viac kasovite, z t650 bude cesto pruznejsie a elastickejsie.
elian44
Ako bývalá laborantka v mlyne môžem zodpovedne prehlásiť, že rozdiel je minimálny:)Ako povedala zuzik01, 650 má vyšší obsah lepku a vyšší obsah popola. T.z. že má v sebe kúsok viac obalových častí ale naozaj len o kúsok. A používa sa viac na pečenie chleba. Čo viem tak 00extra sa na pečenie chleba v priemysle ani nepoužíva.
mariaklara
Keby existoval len jeden druh múky, všetko by bolo, ako sa hovorí, na jedno kopyto. Preto každý druh múky má svoj význam, presne tak, ako to písali všetci predo mnou. Takže ja to už nemusím písať.
rejzorblejd
Muka T650 v ziadnom pripade nie je chlebova muka, ale obycajna biela hladka muka na mucniky. Chlebove muky su od T950 az do cca T1300. Neviem kto rozsiril taky nezmysel po nete, ale majitel mlyna, od ktoreho pravidelne kupujem muky sa chytal za hlavu od tych bludov. O mukach studoval na vysokej skole.
rejzorblejd
A co sa tyka muky 00, tak ta je urcena ako uz bolo spravne napisane, hlavne na zakusky a este pre mucniky, ktore nekysnu. Ma mensi obsah lepku ako T650, ktora je na kysnutie vhodnejsia. Zaroven mucniky z kysnuteho cesta zarobene z muky 00 schnu a tvrdnu o nieco rychlejsie ako z T650.
radox1
T 800 bol terminator 1.
T1000 terminator 2.
T1300 žial iba v USA.
bubaya
@Axo (8.2.2018 15:43)

Napríklad v DM drogérii majú aj iné, pšeničné múky, ako 550, 630 a 1050. V LIDL aj v Kauflande majú zas špaldovú 630 a 1050. Dobrý výber múk je aj v Tescu. Dá sa aj objednať, mlyny zasielajú na dobierku.