Rôzne

Moja prvá A-štyrka do diskusie

sracz - fotkasracz, 14. októbra 2018

Vážení a milí, všetci tu na našej Varecha.sk! Už dlhšiu dobu sa hotujem zverejniť svoje dojmy z mojeho, pomaly už končiaceho prvého desaťročia, aktívneho pobytu medzi Vami, ale akosi som sa nevedel rozbehnúť. Všimli ste si, poniektorí, že od istého času prestalo do našich radov chodiť veľké množstvo stálych prispievateľov? Vám nechýbajú? Mne áno a veľmi! Pomyslel som si, že pred Vami „otvorím“ svoju dušu a v mojej rubrike, ktorú pracovne nazvem „Na jednu A-štyrku“, vyložím otvorene karty na stôl. Teraz však pôvodný impulz o nenávrativších sa mojich priateľov mením na milý podnet priateľky @45678 v komente k mojemu rcp „Fazuľkový prívarok à la lady Ann”. Odpoveď naň mám pripravenú už dávnejšie, ale nemám istotu, či sa ešte k nemu vráti a keď som sa snažil informáciu vložiť pod niektorý z jej receptov, zistil som, že ani v tomto smere neprerazím, lebo žiaľ nie je aktívna. Tak preto táto forma, ktorá dúfam, že ju uspokojí!
Samozrejme že sa mi za domovom cnie a veľmi! Slovák si vraj zvykne aj na šibenicu, ale keď ste odkazaní na „tunajších, vraj domorodcov“, to musíte prežiť na vlastnej koži. Zabudnite na slovanskú pohostinnosť, otvorenosť a aj keď sa to nezdá, i na úprimnosť. Že vraj Američania privítajú nového suseda s koláčom! He-He! Sťahoval som sa za vyše tucet rokov pobytu už štyri razy, ale máš ho vidieť. Ja sám som si susedov uctil našou várou i koláčikmi, či tortami, ktoré oni s radosťou, ale iba pred vstupom do ich domu, či bytu prijali, no často zabudli aj riad vrátiť. Pozdrav a aj fráza „how are you“ sú naprogramované a navyše neúprimné. Ak potrebujete bársakú pomoc, obráťte sa na niektorého z tunajších Afroameričanov. Doma je predsa len doma. Rád sa pozriem, ako žijú ľudia v ostatných kútoch našej spoločnej Matičky Zeme, ale aj „poddžubnutie“ lepšie padne od našinca, či už v mojej rodnej „vihodňarčiňe, … ta ňe?“, v ľubozvučnej reči regiónov okolo Banskej Bystrice, či v „tvrdšom západniarskom dialekte“. Aj košeľu som si nechal kúpiť v tzv. ÚĽUV-e a poslať sem. Jóóój a vôňa našich lesov, hôr, lúk a strání! To už je na dlhý román.
Zo Slovenska si určite donesiem, alebo nechám poslať ovčí syr, kravskú hrudku, oštiepky, parenice, či korbáčiky z Liptova a výrobky zo Zvolenskej Slatiny. Bez liptovskej plnotučnej horčice a sušených húb z okolia majich rodných Košíc, si svoju kuchyňu nedokážem ani predstaviť. Pozorne a veľmi opatrne „pašujem“ aj domáce klobásy a údenú slaninu. Pamätám sa na máj roku 2006, kedy som si vo svojej batožine „nenápadne“ niesol päť kilový pôlt vlastnoručne pripravenej a na slivkovom dreve vyúdenej slaniny a 5÷6 kg vlastnoručne pripravenej štvormäsovej klobásy. Infarktový stav nastal na O´Hare letisku v Chicago, kedy na otázku colníka, „sausage, bacon, kielbasa?“ som pokrútil hlavou a rozhodným hlasom „zameldoval“ NO! Máš ho vidieť. Obrovitý officier hravo zodvihol môj „napechovaný“ vyše 30 kg vážiaci kufor, otvoril ho a hrabol doň. Za chrbátom mal skoro dvojmetrový kontajner (a to viem „na betón“, pretože ja sám mám výšku 189 cm) s hrubogumennou oponou, do ktorého „per partes“ putoval aj môj „kontraband“. Mohlo ma tešiť iba to, že nebol som sám, ktorý takto dopadol. Inak pamätníkov odkazujem na film „Mortadela“ so Sofiou Loren a nováčikov alias greenhorn-ov snáď aj takáto ukážka poučí. Ale Vaši priatelia aj rodinní príslušnici pobývajúci tu v „krajine zázrakov a amerických snov” milú @45678 a Vás všetkých určite radi poinformujú o svojich potrebách, ktorými ich môžete obdarovať, aj keď uznám nie prekvapiť.
Tak majte krásne dni plné úsmevov dobroprajných ľudí a niekedy zas „do čítania“!

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Tak toto bolo zajímavé a pekné čítanie, milý @Sracz , a pravdou je, že aj mne sa cnie za niektorými varecháčmi, kedysi sme tu boli celkom dobrá pospolitosť, no časom pribudli takí, ktorí tejto stránke dobré meno nerobily, tie hádky ma vedeli znechutiť a potom aj pár takých "rýpalov" a posmeškárov, ktorých som zažila na vlastnej koži, až mi niekedy bolo do plaču ( veď čo som im urobila?).....teraz je kľud síce ale už to nie je čo bývalo. Jedine ma utešuje, že niektorí odtiaľto sme sa spojili a uzavreli priateľstvá cez FB. Inak, čo píšeš o tej americkej pohostinnosti ( akú vidíme vo filmoch), som prekvapená, že to nie je tak, ale zas si myslím - Amerika je veľká, možno nie všade je to tak, niekde sa nájdu aj príjemní a pohostinní ľudia, aj podľa vyprávania mojich blízkych žijúcich tam za morom. V Kanade mám sestru, z jej vyprávania viem, že sa aj tam nájdu dobrosrdeční ľudia, tiež z vyprávania mojej mamy, ktorá tam bola párkrát na návšteve a teraz aj druhá sestra. Nuž - ľudia sú rôzni, tak je to aj u nás......Pobavila ale aj nahnevala ma tvoja skúsenosť s colníkmi, tebe vzali, oni mali, teda iste si z toho možno vzali domov na ochutnávku a len masť si z tváre utierali :-) A zistili, aké dobroty sa u nás jedia. Mne by to bolo veľmi ľúto, vlastne, myslím, že ani tebe to nebolo jedno - všetka tá námaha, práca, suroviny prišla nazmar a ty si vyšiel naprázdno. Ale od tých čias si si to hádam už aj vynahradil. Takže - vďaka za článok a čakáme ďalšie pokračovania!
motyka
@Srasz - keď čítam tvoje komentáre pri receptoch a teraz aj toto, som presvedčená, že tvoje zážitky by vyšli na výbornú knihu. Nechystáš sa ich napísať? Porozmýšľaj. Bolo by to krásne čítanie. A v starej vychodňarčine by určite išla "na dračku". Či ňe?
klukodvody
Kamaráde a příteli vzdálený. Krásně jsi to napsal. Nám po těžkých chvílích, které jsme prožívali a na jejich základě se přestěhovali v novém domově byli dáni sousedé k nezaplacení a to je velké životní štěstí. Vesnice je to těsně na hranicích a vzhledem k tomu, že jsou to vesměs starousedlíci, tak to byli většinou celníci a policajti a tak podobně. Ale neptáme se a nezajímá nás to. Ale jsou to lidé, kteří mají cit a soudržnost. Tak to je to, co dělá sousedy sousedama. Prostě Moraváci a tam je důležité mít dobré jídlo, aby šel vinohrad a co máš nasázené aby rostlo. Přejeme Ti hodně zdraví a alespoň radost z Tvých receptů které nám dáváš a moc zdravíme Tvoji drahou a lepší polovičku, která Ti určitě dává radost a chuť do života. Srdečné a krásné pozdravy z naší milované Moravy Ti přeje Saša a Josef.
45678
@Sracz

Milý Feri,reagovala som v komentároch pod tvojim fazulkovym receptom,no náhodou som nakukla aj tu a celkom ma prekvapilo,že na môj popud si sa zdôveril o svojich pocitoch ,života za morom.Nuz,veru,ako aj už iní tu píšu,všade sú takí aj onaki ľudia,ale aby som aspoň troška upokojila tvoju dušu, prezradím Ti, pst! ...už ani na Slovensku to nie je ako bolo,tak len uchovávajte svoje spomienky ako dedičstvo našich predkov,chutná Slovenska pohostinnosť a súdržnosť je aj tu dnes vzácna,susedské vzťahy oddelili vysoké múry a spoločne večery,prepletené klebietkami nahradili televízne glupoty a tablety a iPhony, ľudia prestali mať záujem jeden o druhého,žiaľ,aj v rodinách nepanuje tá súdržnosť,na ktorú si Ty zo života v rodnej pamätáš. Kedysi sme si navzájom nezištne pomáhali,dnes, ani za peniaze nevieš zohnať pomoc. Ba čo je najhoršie,ľudia si nevážia ani sami seba, vysnívanú demokraciu si zamienaju s anarchiou, predstavujú si,že si môžu robiť čo sa im zachce,úcta k starším a blízkym sa stáva neznámym pojmom,slušnosť je ako safran,dodržiavanie zákonov podľa vlastného uváženia...až mi je smutno z toho,a viem,že možno mnohí,tu mladší,keď budú čítať tieto riadky môžu oponovať.No ja som chcela iba Tebe vysvetliť,že nie iba v Amerike sú vzťahy chladné...
Z Tvojich komentárov som sa dočítala,že máš svoju krajsiu polovičku vedľa seba, preto,staraj sa o ňu ako o kvietok,aby bola Tvojou oporou čo najdlhšie.
Pozdravujem a prajem veľa pekných a pokojných dní.
denyany
Pozdravujem za veľkú mláku! Moja teta mala na Floride skvelú susedu, bola to Talianka. Vychádzali ako sestry, pomáhali si, ako sa len dalo. Keď tam bol môj otec na návšteve, kúpili stroj a narobil tam huriek a klobás za vagón. Na párty boli hitom a mnohí ho presviedčali, aby tam ostal a vyrábal také dobroty, že bude mať stálych odberateľov. Tak hoc aj s mäsom amerického pôvodu, východňarska receptúra mala úspech. Verím, že ešte stretneš milých ľudí, veď nemôžu byť všetci tzv.psie čumáky...