Varenie

Môj milovaný vyprážaný syr - vždy vytečie

luckaprima - fotkaluckaprima, 25. júla 2012

Tak ja už neviem.. ak existujú ešte najeké finty, sem s nimi prosím! Práve sa mi zas krásne roztiekol po panvici a bol: obalený v trojobale, dva krát vrátený do vajíčok, čakal v chladničke, potom pol hodinu v mrazničke, vyprážal sa rýchlo v horúcom oleji.. aj tak sa roztiekol sviniar. Možno by pomohlo vedieť aký druh syra sa dá vyprážať a aký nie.. teda názov, konkrétny syr? Máte nejaké tipy?

@zareaguj


Diskusia k téme

evaann
Zvycajne vytecu vsetky ako na jed....ale Haloumi mi este nevytiekol :)zatial,mozno raz aj ten vytecie...sviniar :)))
lacquer
Dvakrat ho obalim a nikdy mi nevytiekol - obycajna eidam tehla. A naco bol v mraznicke? Kupim a nasledne ho spracujem. Mozno prave preto vytiekol, ze byval v mraznicke.
angiek
aj mne vzdy vytiekol, obalovala som 2x, skusala som rozne syry aj take co predavacka povedala, ze urcite nevytecie, jasne ze vytiekol :D sice robim ho asi raz za rok a to iba manzelovi, ale posledny krat som s nim vybabrala ked som ho dala do oleja tak som ho nenechala uplne upiect len tak trocha a hned som obracala a az tak sa dopiekol, na pocudovanie ostali kocky skoro cele bez vytecenia :D asi to budem stale robit tak
tiginko
veď to je aj pre mňa záhada - v reštauráciach ho nikdy nemajú vytečený, iba ak gumový, alebo rozťahaný: začiatok je v bruchu a koniec ešte na tanieri :-)
irenaw
bolo mi poradené, že Michalovská tehla sa nerozteká a môžem potvrdiť. iné syry 2x obalené vo vajci a strúhanke zmrazím a zmrznuté dám do rozpáleného oleja. robím syr len mužovi a tomu na potvoru chutia tie roztekacie. mne zmrazenie fakt pomáha, vytečie možno jeden z desiatich. a robím menšie, rozdelím jeden na polovice, aby som to ani náhodou pri obracaní neprederavila :-)
2010
@evaann , nevytecie aj keby si chcela :) ziadne chladenie , dvojite obalovanie netreba nic , strcis na grill ci do oleja , ja neviem co do Haloumi davaju ale 100% garancia jediny problem - cena.



babkaeliska
Na vyprážanie je skutočne najlepšia michalovská tehla. A k tomu si robím vlastnú tatársku omáčku. Pridávam recept: do mixéra dať 2 celé surové vajíčka, prilievať olej, kým sa nevytvorí hustá majonéza, potom pridám 1 menšiu cibuľu pokrájanú na drobno a 2-3 zavárané uhorky pokrájané tiež na drobno. Rozmixujem, pridám 1/2 KL práškového cukru, 1 PL sladkej šľahačkovej smotany a preložím do sklenenej misky. Dochutím soľou (opatrne) mletým čiernym korením a citrónovou šťavou, tieto suroviny pridávam postupne, treba vyskúšať podľa vlastnej chute a nakoniec zamiešam 1-2 KL pokrájanej petržlenovej vňate. Vyskúšajte
mracik9
Na vyprážanie potrebujete syr z vysokým obsahom tuku,ten mi ešte nikdy nevytiekol.
tinca
ja teda obaľujem rôzne syry a nikdy mi nevytečie, niekedy obaľujem 2x niekedy raz, ale dávam obalený na 1/2 hod. do mrazničky. Dôležité je,aby bol olej dostatočne rozpálený. Obaľujem, volovec, eidam, sabi-hrudku,ovčí syr, tofu-dostať aj okrúhle, dokonca aj francozsky brie. Vždy sa podarí.
njdevil
@luckaprima , daj ho pred vyprazanim aspon na hodinu do mrazaku, tak to robia aj v restauraciach...mam to vyskusane.
vlasatka
ja môžem na vyprážanie doporučiť syr Kravička. Tiež som nedávno pátrala na nete, strávila som fakt veľa času nad tým, ktorý syr sa nerozteká. Mávajú ho v Jednote a dokonca za výbornú cenu. Len chyba- síce sa 100 % neroztečie, ale práveže, ostáva taký tuhý. V reštikách mávajú neviem aký syr, býva taký ťahavý, presne ako niekto napísal- jeden koniec na tanieri a druhý v žalúdku/to sa mi páči/. Ešte musím skúsiť vypražiť mozarellu- mávajú ju u nás ako tehlu- nie tú v guľkách. Pretože taký sa mi páči, aby nevytiekol z obalu, ale aby bol ako moje deti hovoria ŽUVAČKOVÝ. Bože, aj mám na taký chuť, keď si ho predstavím.
violetacamorova
Aj mne stale vytecie, ale ako tu pisu halloumi som este nevyprazala. Ja sa s tym nebabrem a ak mame chut na vyprazany syr postruham ho pridam do neho vajicko, trochu mlieka, sol, korenie, trochu hladkej muky a zahustim so struhankou a potom vyprazam ako fasirky aj vcera som takto robila, a spolustravnik nevedel vynachvalit. On ma rad vyprazany syr so sunkou, ale vcera som ziadnu nemala, inak by som do tejto zmesi pridala aj pokrajanu sunku. A potom si original vyprazany syr raz za cas dam v restauracii, tak nejako sa nanho tam tesim .
dorisa
Mne kravička nechutí, už som ju kúpila za sebou dvakrát a už viac nekúpim, je nejaký porovitý, ako špongia. My sme ho zjedli, ale vnučka ohrnula nos.
sonulienka
Dávam za pravdu @irenaw , že Michalská tehla nevytečie ale ja syr strúham ale udený najlepší je Tekovský pridám vajíčko obalím do strúhanky dala som to aj na varechu pozri na moje recepty zo dňa 23.9.2011 Vyprážaný udený syr alebo Syrové kroketky a skús nám takto veľmi chutí.
marcy
vyšší nerezový kastrólik ( trošku väčší ako džezva ) mi nahradí fritézu ...ide o fintu,kedy prudký rozpálený olejový kúpeľ nedovolí rozliatiu syra....musí sa vyprážať po jednom kúsku ( ešte mi nevytiekol ,mám ho 2 x obalený,ale do mrazáku NEDÁVAM)
viera1
@vlasatka ,Kravička nie je syr,treba čítať zloženie a tam sa dočítaš,že je z rastlinného tuku.Naši "výrobcovia",aby zmiatli spotrebiteľov,dávajú také názvy,ktoré pripomínajú kvalitné syry:Karička-Kravička,Eidam-Edamer atď.Preto aj @dorisa má pocit,že je ako špongia.Bohužiaľ,tento trend ma núti tráviť v obchode viac času. Ak si chcem kúpiť niečo,čo nepoznám,musím čítať zloženie.Obchod si neplní literu zákona,že tieto výrobky nesmú byť pri syroch.
jokin
Súhlasím s marcy. Ja tiež vysmážam syr tak aby plával v oleji a olej musí byť dobre rozpálený. Keď je strúhanka opečená do zlatava je syr hotový. Keď som niekedy neodhadol teplotu tak, mi syr tiež niekedy vytiekol. Ale začal som používať ukazovateľ teploty, kúsok mrkvy a odvtedy sa to stane veľmi zriedkavo.
evanaaa
Stávalo sa mi, že trikrát za sebou sa pekne vypražil a štvrtýkrát vytiekol. Dobre napísala @mracik9 , mal by byť aspoň 45%-ný. Ten dobre rozpálený olej je podmienkou, treba vyprážať rýchle, pri pomalom pražení môže tiecť. @njdevil , veď @luckaprima ho dala aj do mrazáku, ako píše. Ale ak niekto chce vyprážaný syr, tak syrové placky a iné podobné, kde sa syr strúha s pridaním surovín, to už nie je tá chuť, aj keď je to dobré, nenahradí ho.
Raz som vyprážala a vyťahovala som z oleja len prázdne " obaly", aj mi to bolo smiešne, syr som vidličkou zbierala z oleja. Ale väčšinou sa mi vydaril. takže príčinou môže byť hocičo.
astheart
To fakt koukám a říkám si, v čem je ta finta! Já teda smažák dělávám tak dvakrát do roka, ale nevytéká mi. Koupím Eidam, nevšímám si obsahu tuku, jednou obalím a smažím. Dokonce do něj píchnu vidličkou, protože někdy, když se smaží velmi prudce, strouhanka se pálí a sýr je uvnitř ještě tuhý. On se opravdu musí táhnout jako žvýkačka.
tedko
Ja používam úplne obyčajný eidam,a šefkuchár mi poradil spraviť cestíčko,múka,vajce,mlieko,soľ obaliť v cestíčku šup do strúhanky obaliť a vyprážať.A potvora nevytečie...
sjuz
presne ako píšu - musí byť minimálne 30% a viac, a vyprážať rýchlo, z oboch strán, nie dlho a pomaly...:)
danka006
Opravujem Dorisu, na vyprazanie syr KARICKA 40% tuku, ešte nikdy mi nevytiekol
ancicka
Ano,rád je tu veľmi veľa a človek musí sám vyskúšať,no pridám aj ja moju.Ja najradšej vyprážam ovčí syr.Ten ti nevytečie aj keby si chcela.
Ostatné syry vytekajú ,ked sa syr prehreje a tým sa syr taví.Syr treba pri vypražaní iba zohriať!
ancicka
Ovčí syr vyprážaný,to je jebíčko v papuľke!!!
ancicka
Pane Bože,čo som to napísala?!opravujem,nebíčko v papuľke!!!
prdelinka
v restauracii je taky preto ze je z fritezy a radsej ani nechcite vediet ako dlho stoji obaleny syr len tak na vzduchu...
lacosk
Mne to že vytečie vôbec nevadí. Aspoň je to znak že to čo som vyprážal bol z veľkej časti syr. Väčšinou nevytečú tie kadejaké súčasné syry ktorých podstatnú časť tvoria rastlinné tuky. A taký syr ja nechcem.
Inak najlepší je pre mňa plesnivec.
marcy
@ancicka :-),vyprážaný ovčí syr je fajnotka,lebo zostáva aj šťavička pod obalom,je to kvalita
luckaprima
ano, vyprážaný encián je naj.. súhlasím no len vzdy vytečie :) aj ovčí je výborný, no skúsim asi ešte nejaké viac tukové druhy teda, no a z tej fritezy, ano musí byť riadne vysušený na vzduchu, lebo keď som ho dala obalený do fritéza.. tak to ste mali vidieť ako sa mi okamžite roztiekol cez sitko po celej fritéze, skoro ma porazilo! No nič, ďakujem za všetky skvelé rady, budem skúšať ďalej.
irenaw
a keď to tu tak čítam, nepomôže keď to vajce dobre zaschne?
jeka
mne tiež vždy vytečie,tak ked ho pečiem spočiatku iba na malom plameni,len aby sa trochu zatiahol z oboch strán a potom prudko dopečiem,pečiem na panvici.
zvoncek
ja zásadne nepožužívam trojobal, ale cestičko, syr je v chladničke, napr. eidam, rozpolím na polovicu a rýchlo vyprážem na horúcom oleji,
takto som aj pripravovala encián, nevytiekol.
babina49
@marcy ,@jokin ,@sjuz má to byť presne ako píšete-na rozpálenom oleji a zarucene vam žiaden syr nevytečie,lebo pri pomalom vyprážaní sa syr prehreje,nafúkne a začne vytekať.Mám to overené.
lubka50
ak môžem poradiť, tiež záleží od množstva oleja, alebo tuku. Keď sa vypráža na malom množstve a v dobre rozpálenom, tak nevytečie.
jajaem
Ja mam take skusenosti, a syr robim pomerne casto.. Eidam 45% mi este nikdy nevytiekol, robim ho vzdy. Ale naposledy som kupila 30% a ten mi vytiekol. Takze zostavam verna tomu prvemu :) Dalej obalujem v trojobale , ale 2 krat do vajicka a do struhanky aby bola ta krusta hrubsia
hankaanka
... nie je to rada ale úsmevná príhoda... kolegyňa celý deň v práci sa tešila, že má doma na návšteve otecka a ten jej sľúbil, že ju bude čakať aj z vyprážaným syrom... na druhý deň nám to opísala takto: idem domov, vôňa z môjho bytu, sliny som mala až na kolenách... začnem jesť a syra nikde, pýtam sa ocka, krájal si ho veľmi na tenko a vytiekol Ti... on že nie že tak na 1,5 cm... nejako sa jej to nezdalo otvorí chladničku a v nej syr, ktorý mal byť na obed... v druhom papieri bol zabalený smetol na váhu a milý ocko ho pekne obalil a vypražil...
azucena
potvrdzujem, že nastrúhaný syr s vajíčkom / koľko pojme /, urobené z toho fašírky, guličky, aký tvar chcete je vynikajúci ako čerstvo podávaný, tak aj na studeno.
mesiar50
ja mám tiež problém z výprážaním syra.Zatial mi stále vytečie.
skúsil som aj dva x to obaliť bez pozitívneho výsledku.
ktovie či to neviazne v štruktúre syra no to je len môj názor
Veď zajtra vyskúšame ,ale tentoraz to nechám na moju polovičku !
martab
Mne vzdy vytecie. Uz som skusala vselijake finty - nic nezabralo.Neraz sa mi doknca ze stalo, sa syr VYPARIL - neviem kde, ale ostal mi len obal. Na panvici nebolo nic vytecene... :).
kimlo
Mne ešte nikdy nevytiekol, postup som tu už v nejakej diskusii popisoval, poradil mi to jeden známy, robí kuchára...zásada je nevyprážať na panvici s malým množstvom oleja...
jennypediker
vyprážaný syr sa musí ťahať,,michalovská tehla keď je vyprážaná je ako tofu,hnusná a ešte aj bez chuti
haji
Mně nevyteče, nechávám si ukrojit plátky na smažení v obchodě, nechám v lednici vychladit. Sýr obaluji rychle, aby nezteplal, opakuji 2x ve vajčíku a strouhance. Rychle s ním do rozpálené vyšší hladiny tuku - používám Ceres. Hlídám smažení, je to rychlá záležitost, hlavně druhá strana je rychleji hotová. Smažím nejraději Goudu, ta je nejchutnější. Nepoužívám fritézu, ale litinové nádobí.