Varenie

Módne jedlá.

evusik - fotkaevusik, 27. januára 2011

Jedlá ktoré varím by sa dali rozdeliť do niekoľkých skupín.
1.) stálice, jedlá ktoré varím pravidelne
2.) jedlá ktoré varím občas
3.) jedlá ktorým hovorím módne.
Poznáte to, kolegyňa prinesie nový recept, hneď varíme porovnávame a keď je dobrý tak ho chvíľu robíme. Ak je super dobrý zaradíme ho k stáliciam ale niekedy je aj super dobrý aj tak zapadne do zabudnutia.
Na takýto recept som si spomenula keď tu Pacun110 uverejnil recept na Mortadelu. To je presne recept, ktorý by som zaradila pod bod 3. Možno aj 20 rokov dozadu bol u nás veľmi populárny a potom – nič, ticho po pěšince. Týmto chcem poďakovať autorovi za pripomenutie, včera som Mortadelu robila a už ráno sme si na nej pochutnávali.

Pamätáte sa aj vy na nejaký taký recept, ktorý ste robievali a potom z nejakého dôvodu prestali? Prípadne ste ho znovu objavili tu na Vareche?

@zareaguj


Diskusia k téme

tinca
@evusik plne s tebou súhlasím, tie módne jedlá uvarím 1-2 x, ale vraciam sa k stáliciam, veď to sú tie naše top. Vždy sa smejem na vianoce nakúpim časopisov, rcp od kamošiek, z varechy mám desiatky, ale vždy sa vrátim len k tým stáliciam, lebo mi pripomínajú maminku, domov, rodinu a neodpustím si, aby som čo len jeden z nich neupiekla, už by to nebolo ono. Niektoré rcp som fakt prestala variť, ale varecha mi ich pripomenula, takže je to fajn. No a tú mortadelu som tiež často robila a potom prestala, prečo? neviem
dorisa
Aj ja varím stálice, ved to vidite na mojich receptoch. Sem tam niečo upečiem,alebo uvarím podla časopisu,ale zas sa vratim k osvedčenej strave.
egreska
ja naopak, málo čo varím dva krát aj ked je to dobré,lebo zase nájdem niečo, čo sa mi zda ešte lepšie a tak varím stále novinky :-)) zatial ma to baví,neviem dokedy :-)
michsamant
Stalice nemam :) Mam len jedla, ktore povazujem za velmi jednoduche a varim ich, ked sa mi naozaj! nechce. Inak ma bavi vymyslat co najcastejsie nieco nove, skusat recepty podla inych ludi, ktore ma zaujmu a na ktore mam suroviny.
evusik
a mne sa práve zdá, že keď som mala menšie deti tak som viac varila klasiku, pretože deti nemajú rady vymýšlance, ale to, čo majú už odskúšané a čo poznajú. Keď som uvarila niečo nové, často ohŕňali nosom a premŕvali sa v tanieri žo čo to je? že také nepoznajú. Niekedy im zachutilo a niekedy nie. Skôr sa mi zdá, že teraz viac skúšam nové, alebo je to možno tým že vtedy som sa učila a všetko bolo pre mňa nové. Teraz varím skôr tak po pamäti.
michsamant
Mne sa zda, ze ked sa doma vari malym detom stale ta ista klasika, su zvyknute len na urcity druh jedla a potom ked idu do skoly alebo niekde, kde jednoducho tu maminu stravu nedostanu, tak sa v jedle piplu a nechcu to.
zitar
@evusik , presne si to vystihla, sú jedlá - stálice, ktoré varím do nemoty, pretože sú u nás obľúbené a rodina si ich žiada, ale rada skúšam aj nové recepty a hlavne tie, ktoré sa objavia tu na Vareche.
Niektoré sú vychválené do neba a stanú sa stálicami a na niektorých si pochutíme raz, dvakrát a upadnú do zabudnutia.
honestka
my sa vraciame tiez k tym staryym osvedcenym asi aj preto co si napsiala Tinca ty. pochutnavame si na roznych jedlach, ktore za tie roky pribudli medzi stalice a obcas este aj ja rada experimentujem s novymi receptami. ale ono je to vlastne takmer to iste - menia sa len ingredience a podoba jedla, pretoze je viacej novych veci, ktore sme predtym nemali moznost ochutnat ale zase prideme k tomu svojmu oblubenemu. Sviatky bez debaty- stalice.
ketty3811
Ja varím podľa nálady.Ak sa mi veľmi nechce,tak uvarím nejakú stálicu,ale ak mám chuť,tak rada experimentujem a varím aj podľa varechy.Manžel sa zo mňa smeje,akú "špecialitu" zase ukuchtím.No ale hlavne že chutí.:-)
babav
Mna velmi bavi varit nove jedla,hlavne z inych svetovych kuchyn.Potom ma znechutia moji stravnici,ked im s hrdostou naservujem nove jedlo a pochvalia mi ho tak,"ze je to vyborne ,
ale uz to znova nemusim varit".Paprikas,gulase,svieckovu,
kapustnicu,halusky,...mozem varit stale,ale to zase nebavi
mna.Doma sme ostali iba dvaja ,deti s nami neziju,tak chodime
casto jest do restauracii a zivime sa na salatoch a " sea food";-) .
tonicka53
@babav , aj naše dcérky sa už osamostatnili, tiež sme zostali sami dvaja ale neviem si predstaviť, že by som každý deň nenavarila čerstvé jedlo, hoci aj pre dvoch! Ako sme začínali keď sme sa zobrali - dvaja, tak aj končíme :-) čo už taký je život. Ja by som manžela šalátmi a "sea foodmi" nenakŕmila. Ja veľmi rada varím a hlavne keď mi manžel povie čo by chcel zjesť, tak nemám problém navariť pre dvoch. Stálica.
jerica
rada varím vyskúšané overené chute ,ale nebránim sa novinkám v kulinárstve,veľa mi dala varecha , priznám sa , mám svoje obľúbené recepty od varecháčiek . Momentálne som sa zamerala na ľahko dietné pre manžela , po operácii srdiečka sa musí vyvarovať ťažkým jedál.
baculata
Tonicka 53 tiez sme zostali sami a tiez denne vyvaram.
Ale ten odhad pre dvoch mi nejde.
Potom pomozu nase domáce zvieratá.Manžel je najradšej roznym omáčkam,slaným osuchom.Po odchode detí sa naš jedálnicek zmenil.Ovsem v nedelu varím aj pre deti a vtedy to musia byt len kuracie prsia na tisíc sposobov.Kačku a bravcove si mozem strčit za klobuk.To zostáva pre nás s dedkom.Odkedy som na Vareche vela sa inšpirujem Vasimi receptami.


2010
Problem z klasikami ze boli povodne vytvorene pre ludi co pracuju cely den dakde vonku na poliach. Hmm. a ja vidim polia jedine tak z okna auta.
Tak nase klasiky ked nechcem vazit cez 100 kilov su pomenene do 21 storocia a stavaju sa z nich moderne jedla bez zaprazky , bez masti , a bez tucnej smotany a na miesto masneho masa chude maso a vela zeleniny plus bylinky.A moja babka keby teraz zila by to schvalila lebo mala zdravy sedliacky rozum a by videla ze je to prirodzeny vyvoj v dobe relativnej prosperity.
julica
Mám to podobne, aj keď tej klasiky nie je až tak veľa, lebo ja jednoducho musím vymýšľať. Medzi klasiku patria jedlá, ktoré keď jeme, tak si spokojne hovoríme, že ako sme to už dlho nemali. Sú to na prvom mieste rajčinové cestoviny, slepačí či zeleninový vývar, naklíčená šošovica, čo mám v receptoch, a bryndzové halušky (môj milovaný by ich jedol každý druhý deň)
babi
Klasika je klasika, ale presne tak ako napísal @2010 aj ja v tej klasike vymieňam a nahrádzam niektoré suroviny za lahšie, dietnejšie. Skúšam aj nové recepty, ale ja si ich prečítam a potom si to väčšinou prispôsobujem ,samozrejme okrem koláčov a pečenia, tam sa musím držať receptu.
evusik
keby som si mala vybrať, tak asi od každého niečo... ale určite sa prikláňam k @2010 že varíme klasiky ale pomaličky ich meníme podľa našich potrieb... v našom jedálničku napríklad pribudli cestoviny na sto spôsobov (talianska kuchyňa) a určite aj "čína" to naše mamy nevarili
tonicka53
@baculata , neboj, aj mne sa ešte niekedy zadarí navariť pre štyroch /hoci sme dávno už len dvaja/ a tiež nám pomôžu spapať naši "nádvorní" hladoši, tí nepohrdnú a ver, nezostane im ani do druhého dňa :-) A možno aj preto navarím niekedy viac, veď aj oni sú naši :-)))
marianne69
...snazim sa varit podla sezonnosti jesen-zima vela kapusty,kelu,korenovej zeleniny,jablk,vela varenej stravy a aj kalorickejsich jedal..,v mensom mnozstve a jar-leto vela salatov,ovocia,lahke masa,ryby do oktobra jeme ovela dietnejsie:-)...uprimne mne v lete k zivotu staci celozrny chleba,paradajky,olivy a trosku oliv.oleja.....no a ta klasika hlavne cez Vianoce tam si doprajeme co mame, radi bez ohladu kolko to ma kalorii...
babidka
aj u nas su jedla ktore su stalice a ktore varievam pravidelne . Ale rada skusam nove recepty a odkedy som na dochodku , tak je u nas stale "pestro" ....No a odkedy existuje Varecha , tak je to este pestrejsie , lebo neda mi aby som nevyskusala tie krasne recepty z Varechy od vas. Manzel zje vsetko co ma na tanieri - hoci si niekedy myslim , ze ani netusi co vlastne zjedol lebo aj pri jedle mysli na pracu .....Tesi sa vsak z toho , ze som schopna spotrebovat v kuchyni vsetko co on dopestuje na zahrade a ze ma varenie a pecenie naozaj bavi - a on sa ma pri mne dobre...:-)
babav
@babidka , suhlasim !Varecha je vyborna inspiracia aj pre mna.Vela receptov bolo upadnutych do zabudnutia,nasla som
vela novych ,vela vylepsenych,...skoda len ,ze sa recepty pridavaju coraz tazsie,uz som sa vzdala pridat nove,lebo jedlo rychlejsie uvarim ,ako dokazem vlozit recept na varechu;-( .