Varenie

Mletý mak po dobe spotreby

1alicia1 - fotka1alicia1, 27. augusta 2014

Ahojte, mám neotvorený mletý mak, ktorému skončila doba spotreby v máji, môže byť už pokazený?

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Pokazený nebude, doba spotreby nikdy nie je hranicou, možno trochu horkosti bude cítiť.
kuchticka
Zalezi na tom ako a kde bol uskladneny. Ak si ho mala v mraznicke bude OK, ak bol v teple (izbova teplota) pochybujem, ze bude dobry. Ako vies, mak obsahuje vela oleja a ten snadno a skoro zlkne a stave sa dokonca zdraviu skodlivy.
katka75
ano, ani nase babicky nepisali datumy - zalezi to na uskladneni /a tak moze byt horky este aj v "zaruke"/ treba okostovat ako pisu ostatni :)
1alicia1
veď práve, že si pamätám, že sa nejak nikdy neriešil dátum pri maku, orechoch a podobných trvanlivých potravinách, takže otvorím, uvidím... ďakujem :-)
bozulka
Ja som mala zabudnutý,kupovaný mletý mak v originálnom balení rok po záruke a po ochutnaní bol dobrý,spotrebovaný a som stále tu bez problémov.Ináč sa snažím čas spotreby dodržiavať + - pár dní.
smajliqa
je rozdiel pri vyrobku ci ide o MINIMALNU alebo MAXIMALNU spotrebu :)
bubaya
Ak mak nesmrdí žlklým olejom a nieje horký, môžeš ho v pohode zjesť. Všetky olejnaté potraviny, semienka a orechy, aj oleje, sú dobré, kým voňajú. Akonáhle začnú páchnuť, nekonzumovať, vyhodiť!!! Oxidáciou tukov sa totiž uvoľňujú škodlivé látky. Neviem, či žlknutie/žltnutie? je správne po slovensky, po česky sa povie žluklý olej a netreba vysvetľovať čo to je.
evanaaa
Môj muž mal rád makové rezance - slíže, raz som mu ich robila po dlhšej dobe, mak som mala doma síce, ale ako dlho, neviem, trochu sa mi nezdal, ale rezance som spravila a muž skončil na pohotovosti, po zjedení za nejaký čas mu prišlo nevoľno od žalúdka, vracal, a nám aj povedali, že to molo byť od toho maku, podrobnosti si nepamätám, bolo to dávnejšie......od tých čias už mak nemusel, predtým ho mal často.
gabriele
@1alicia1 od takeho maku by Ti bolo mozno akurat tak zacas veselo na dusi...problem je v tom, ze vacsina maku sa zbera strojom...mnohe zrnka sa pri zbere rozpucia...nastava oxidacia tukov... ludia so slabsim travenim to zistia okamzite...ti odolnejsi to sice stravia, ale zoxidovane tuky su ozajstnou pohromou pre ludsky organizmus...jeden z nauznavanejsich kardiochirurgov dr. Debakey tvrdil, ze prave stuchnute-zoxidovane oleje su najvacsim zabijakom pre ludske zdravie...zvyseny vyskyt kardiovaskularnych ochoreni daval do suvislosti so zvysenym pouzivanim olejov...informacie o nom najdes hlavne na usa strankach...