Rôzne

Medvědí tlapky ze sádla

moravanka - bez fotkymoravanka, 25. novembra 2011

Nezná někdo recept na medvědí tlapky (labky) ze sádla (masti)? Pamatuji si na ně z dětství, dělávala je stařenka a bez nadsázky se v puse doslova rozplývaly. Zkoušela jsem různé recepty s máslem, herou ... , dobré, ale není to ono.
Děkuju a těším se na vánoce. Moravanka

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Ale sádlo nie je masť: sádlo aj v preklade po slovensky je sádlo, nájdeš ho na prasiatku pri domácej zabíjačke, je tuhej konzistencie, nedá sa vytopiť na masť. Skúsený mäsiar ho musí dobre očistiť od tuhých častí (šľachy) aby sa dalo použiť pri pečení chýrnych záhoráckych sádelníku a medvedích labiek. Cesto sa robí približne ako keď robíš
r u č n e lístkové cesto. Sádlovníky sa plnili pravým slivkovým lekvárom a tvarovali sa ako taštičky, šátečky. Labky sa dávali do väčších formičiek na medvedie labky bez plnky, v prostriedku boli nafúknuté a boli veľmi krehké. Neviem či som to dosť zrozumiteľne vysvetlila, ale ak stařenka pochádzala z Moravy blízko Skalice tak to bude ono.
ancicka
Mám starý rcp.ale nie zo sadla,ale medvedie labky zo škvariek.
Asi si sa pomýlila,alebo sa presne nepamätáš.
keby boli čisto z masti/čiže zo sadla/,ako si to ty nazvala,tak by boli veľmi sypké a neboli by veľmi chutné.
Mám aj recept na sadlovníky,ako píše @hubata.Tie sa robia z bravčového sadla.
Ak by si mala záujem ,tak pridám do receptou.
evusik
alebo je to tak, že všetko čo sme jedávali v detstve nám akosi chutilo viac a lepšie, lenže chuť detstva je už dávno preč .... ešte že nám ostali spomienky :-)
evanaaa
Prečo by to nešlo - sádlo je sádlom len u nás, že sa líši od masti konzistenciou, ale sádlo v českom jazyku znamená masť, po našom, nie sádlo. Treba rozlišovať, takže je to asi ono, medvedie labky, zarábené masťou. Veď kadysi nebola Hera a podobné margaríny a staré ( nemyslím len vekom, ale skúsenosťou) kucháky to možná budú vedieť. Veľa koláčov sa zarábalo s masťou, ale pravda, u nás boli aj sádelníky.
1x ababa
kuchticka
Vskutku je to tak, ako pise @evanaaa. Ja si pamatam ked som bola mala, moje sestry byvajuce na Morave tiez piekly z masti = sadla po cesky take kakaove sladke kolacky chutou podobne labkam (medvedi pracky po Cesku) , do ktorych sa davaly povidla = slivkovy lekvar. Takze @moravanka , myslim, ze si klidne muzes zadelat na pracny se sadlem, jen ho nedej tolik jako do receptu s maslem, ale jiste o dost mene. Odhadnes. Ja recept nemam se sadlem.
moravanka
Děkuji za komentáře, podařilo se mně zatím získat recept od někoho, kdo zná někoho a je ze Skalice -
"jak jsem koupila, tak prodávám"
150 g sádla (vyškvařit doma, nesolit, zbytek se dá používat v mrazu na obličej) a 100 g cukru míchat do zbláznění, dokud nevznikne bílá pěna, 150 g mouky - bohužel nemám napsáno jaké, 2 lžíce kakaa, na špičku nože skořice, na špičku nože ml. hřebíčku, někdo dává i špetku nového koření nebo dokonce i špetičku pepře.
Další recept jsem vyčetla z nějakého časopisu - 200 g sádla, 200 g cukru, 130 g vlašských ořechů. 1 vejce a opět koření.
lopcusik
moravanka ja si pametám ,na medvedie labky ako na jediný zákusok čo sme mali na vianoce.milujem ich a sú to jednoduché labky miesené mastou.ja velmi často používam do starých receptou masť.tie z nútra duté to su už tie mladšie.ak najdem recept pridám.kludne použi masť.

aroooo
no nie som si istá, ale masť, česky sádlo je vytopená slanina na masť a sádlo u nás /starká bola češka/ sa nazývala masť vytopená z vnútornného tuku prasaťa, čo malo po bokoch, to sme zvykli keď sa vybralo z prasaťa trochu zavinúť, trochu narezať ako keď dávate piecť chlieb a uložiť do chladu.To stuhlo, neskôr, keď už nebolo po zabíjačke toľko roboty sa pokrájalo a vytopilo/bolo to dosť rýchlo, škvarky skoro žiadne a nie chutné/, vychladnuté sme naliali do 4 lit. skleneného pohára a z neho sa potom pekávali šatôčky s lekvárom alebo lístkové cesto - krémeše, ktoré boli veľmi chutné.
veronika353
Já mám tento recept:100g másla,100g sádla,100g mletého cukru,150g ořechú,370g hladké mouky,1 malé vejce.Také jsme doma pekli ty kakaové koláčky,o kterých píše @kuchticka. Jmenovaly se sádlová kolečka a dávalo se tam 150g sádla,200g cukru,150g hladké mouky,40g kakaa.Z těsta se vytvoří váleček,rozkrájí na kousky a z těch se tvarují kolečka(koláčky),ze spodu se tam udělá prstem dúlek,který se po upečení múže naplnit marmeládou.Peče se to v mírně vyhřáté trobě, aby se to nerozteklo.Doufám, že jsem Ti trošku pomohla.Ahoj.