Varenie

Medvedí cesnak

marienka44 - fotkamarienka44, 22. marca 2015

U nás už rastie (zber by mal byť, pokým nekvitne), čoho dôkazom je moja suseda. Včera mi dala za hrsť listov, lebo bola v Panskej záhrade natrhať pre svoju potrebu.
Medvedí cesnak plánujem použiť jednak do veľkonočnej nádievky z rožkov a údeného mäsa (namiesto petržlenovej vňate) a tiež do špenátu na Zelený štvrtok.

Ako si ho mám uchovať v dobrom stave, keďže do Veľkej noci je ešte pomerne ďaleko?
Pri odmrazovaní mrazničky som našla aj u mňa balíček medvedieho cesnaku od vlani, ale si nepamätám, či som ho blanžírovala alebo nie.

Čo mi odporúčate s darovaným cesnakom urobiť, aby vydržal do Veľkej noci?

@zareaguj


Diskusia k téme

myalab
marienka44 ja by som ho dala do vakuua, ak mas tuto moznost... Ak nie zabal ho do potravinovej folie a vloz do nulovej zony v chladnicke.
ubka
@marienka44 ja Tí radím, zajdi pred Veľkou nocou do Panskej záhrady pre čerstvý:-) ešte nebude v kvete,na tejto várke odskúšaj iný recept.
marienka44
Ďakujem za Caše rady. Čo je to nulová zóna?
Rada by som išla ho vlastnoručne natrhať, ale mám zdrav. ťažkosti s chrbticou. Prejdem len pár metrov a uz mám bolesť v krížovej oblasti. Bolesť vyžaruje do dolných končatín a mám aj poruchy citlivosti v pravom stehne. Nezaberajú mi žiadne analgetiká. Mám silné svalové kŕče v oboch nohách, musím robiť prestávky v chôdzi. Chodiť je pre mňa utrpenie. V máji mám termín mag. rezonancie, ak dožijem. Mám poškodenú, už len tenkú platničku a vysunutý stavec a nikto z lekárov mi nevie pomôcť. Asi ostáva len operácia, čo je ale krajná možnosť.
ubka
@Marienka44 ospravedlňujem sa , myslela som na to,že čerstvo nazbierany je najlepší:-)
Nulova zóna je suplik na zeleninu,úplne dolu v chladničke.
marcel83
Nie kazda chladnicka ma zero zone.

www.datart.sk/chladnicky.html?kategorie=110494-110876-110507-110502-110871&doplnky-interieru=444976&tab=ATTR6
marienka44
Ja mám len malú mraznicku s chladnickou zn. Siemens. Ale nádobu na zeleninu mám, úplne dole.. Nevedela som, že sa to volá Zero zone. Dakujem za radu a poslúchnem. :-)
scharlott
Tiež máme vačsie množstvo medvedieho cesnaku a tak sme celé listy dali vysušiť do sušičky na najnižšiu teplotu, i keď to nie je ideálny postup na zachovanie všetkých účinných látok. Tak isto aj v mrazák nie je vyhovujúci. Najlepšie je dať ho do alkoholu alebo do oleja. Živiny si zachová aj v chladničke.

evanaaa
Ten cesnačik by som aj ja chcela, ale neviem, kde tu u nás na Záhorí ( MAň rastie, mám síce sušený,a le včera som o ňom čítala a píšu, že sušený už nemá takú hodnotu ako čerstvý, stráca vitamíny, či čo, ale chuť nie, ak ho chceme použiť len na ochutenie. A čo sa týka 0 zóny, je pravda, že nie každá chladnička ju má, tie šuplíky na zeleninu to nie sú. Má ju napr. komb. chladnička Samsung, ale aj tá má viac druhov,ja mám len No Frost, nevedela som, že sú aj také, tie isté, vylepšené.
mijaita
@marienka44 kazda zelenina, kterou chces dat na mrazak, je nejlepsi krátce oblanšírovaná. naučila mě to kamaradka pred lety a ver, rozdíl je obrovský. A tak medveda doporucuji pár vteřin spařit, nechat jen vykapat a hezky naplacato do pytlíku a na mrazák. Urcite to alespon vyzkousej!
používateľ nemá avatar
lii
lii
marienka44 , v tej panskej záhrade sa môže zbierať medvedí cesnak?
používateľ nemá avatar
lii
lii
Kde v blízkosti Nitry sa dá ešte nazbierať ?
marienka44
Je to chránená oblast, ale zatial ma nikto neodohnal. Sú tam vzácne dreviny, napr. platany. Za prvou zakrutou cesty smerom na amfiteater je najväčšie nálezisko.
janazjarku
My na horehroní ešte čakáme kedy začne rásť, ale už sa chystáme na zber .-) z medvedieho cesnaku je dobré urobiť pesto s olivovým olejom a v chladničke vydrží rok v rovnakej kvalite :-)
používateľ nemá avatar
lii
lii
Môžeš pridať recept?
jujoska
@lii staci ked si das hore vpravo do vyhladavca "pesto z medvedieho cesnaku" a uvidis kolko receptov ti vyhodi
medovnicek
@evanaa vieš, kde na Záhorí hojne rastie? Na Bielej hore, keď ideš od Senice, tak tesne pred Trstínom po pravej strane je lúčka, kde je ho veľmi veľa a myslím, že rastie po celej Bielej hore, pretože, keď sme tadiaľ jazdievali do práce, tak nám voňal až do auta:)
myalab
marienka, v mojej chladnicke nulova zona je suflik, v ktorom je najnizsia teplota. Je tam teplota okolo nula stupnov celzia, takze tam este nemrzne. V priehradke na zeleninu mam urcite vyssiu teplotu. Ak nemas nulovu zonu, daj ho tam, kde este nemrzne ale je najblizsia teplota k nule. Co sa tyka krizov mne pomohla pani v Hornych Oresanoch.
ubka
@marienka44 bola by som opatrná v Tvojom prípade s týmto využitím kontaktu, vyššie si popisovala vážne zdravotné ťažkosti..:-(
snehurka1
chodíme na túry a v rámci toho zbierame občas aj bylinky a medvedí cesnak patrí k nim.ja ho umyjem,naskladam na seba a dám zamraziť.podla potreby, vždy odkrojím kolko potrebujem.zatial sa mi to vždy osvedčilo.prípaddne si to nakrajam na ddrobno a už len posypem maslový chlieb.