Zdravá výživa

Medvedi cesnak (Wild garlic).

babav - fotkababav, 12. apríla 2012

Ak , ako ja ,nepoznate tuto divo rastucu rastlinu, ponukam zaujimavu informaciu z wikipedie.Nasla som si ju vdaka receptom ,ktore pridala @alena45 .Allium ursinum , slovensky nazov medvedi cesnak (cibulky su pochutkou pre hnedeho medveda) ma siroke listy cesnakovej vone a chuti,ktore su tak ako aj biele kvety a cibulky jedle .Listy mozno pouzit do salatov, ako zeleninu do polievok ,alebo ako nahradu bazalkovych listov na pesto.
Vo Svajciarsku udajne listy sluzia ako krmivo pre dojne kravy.Maslo vyrobene z ich mlieka ma cesnakovu prichut.
Pozor na podobu listov konvalinke ,jej listy su jedovate ,lisia sa kvetom ,preto treba pred pouzitim s urcitostou rozoznat tieto rastliny.




@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Medvedí cesnak zbieram už tretí rok, škoda, že nerastie celý rok, je vynikajúci aj namiesto špenátu, do cetovín - len tak, zaliaty rajčinovou omáčkou. Od konvalinky sa líši nielen kvetom (keď medvedí cesnak kvitne, už nie je taký zdravý), ale stonkou, spôsobom, akým z nej vyrastajú listy. Listy konvalinky sa akoby obkrúcajú okolo jednej centrálnej stonky, vyrastajú z nej. Pri medveďom cesnaku stonky vyrastajú akoby zo zeme. Najlepším poznávacím znamením je však vôňa, mňam.
garanco
Ja som medvedí cesnak použila prvýkrát iba vlani, vďaka varecháčskym receptom a radám. @julica lístky cesnaku som si zabalila do fólie a uložila do mrazničky, použila som ich na pizzu, žiaľ, zmrazila som ich veľmi málo, možno tohto roku ich nazbieram viac.
marcy
u nás rastie neďaleko 5 km v lese,robievam z neho pesto a je vynikajúce :-)
marianne69
Tiez sa nan chystam,ale najsor ho musim najst,neviem o ziadnom mieste,kde by rastol v okoli KNM.Takze v ramci bud fit,budem hladat...
tanatko
je to úžasná a hlavme zdravá ingrediencia,dá sa použit kdekolvek,ale najlepší je na chleba na ranajky,dodá telu na jar vela sily
marianna76
aj ja mám zopár receptov s med.cesnakom, tiež ho zbierame a aj nakladám do páleného a dávam ho nakrájaný do mrazáku a potom pridávam aj do polievok....
evanaaa
Ja by som ho tiež rada našla, ale kde? To by mi museli poradiť záhoráčky, ak o ňom vedia. Robím si chute naň, ale zbytočne.
julica
@evanaaa , zájdi hocikam do lesa, nik ti presne nepovie, pri ktorom strome rastie. Eastie skôr v polotieni v blízkosti vodného zdroja, od horského parku cez studienku az do petrzalky. Len treba ist a hladat :)
turistka
@babav , u nás je ešte chlad, tak predpokladám ešte zo dva týždne a môže sa ísť na prieskum. Keď som pred pár dňami čítala recepty a pozrela na naše kopce ešte posypané snehom, tak som vedela, že ešte tak skoro z tejto byliny variť nebudem.
porzellanka
Minuly vikend som si u nas na trhu kupila zvazok medvedieho cesnaku a nasekala som ho do natierky (Philadelphia, sol korenie). Tu je dost drahy, u nas v okoli nerastie. Na Slovensku som z neho robievala polievku, omacku, pesto na cestoviny, plnila som nim strudlu... mnam. Moze sa iba tak, ako petrzlen nasekat do hotovej polievky, oblozit nim chlieb, alebo zemlu. Teraz som si narobila chut :-(.
thanita
S medvedieho cesnaku je dobrá aj štrudľa,lístkové cesto keď potriete maslom(olejom)syr a potom listy medvedieho cesnaku,stočíte a dáte piecť.
Šaláty sú vynikajúce a hľavne zdravé.
Medvedí cesnak výborne čistí organizmus,upravuje tlak,lieči kožné problémy a má veľa,veľa iných liečivých účinkov.
liesocka
Treba si ale davat pozor, aby ste si ho nepomylili s konvalinkou, ktora je velmi jedovata....bohuzial aj to sa stava...obvodny lekar to tak lahko nezisti...:(
babav
Na Vareche je vela receptov s touto rastlinou ...najdes v nich najlepsie rady ako ho pouzivat ...neviem ti dat odpoved na tvoju otazku .