Rôzne

Mate nejakeho oblubeneho kuchara?

marianne - fotkamarianne, 12. apríla 2012

Myslim takeho, na ktoreho radi kukate v telke,alebo oblubenu TV relaciu o vareni.
Moj najoblubenejsi,ktory uz bohuzial nie je medzi nami je Keith Floyd.
Bol jeden z priekopnikov, ak nie vobec priekopnik spojenia cestovanie+varenie.Spojil dohromady to,co mam rada.Varil v nadhernych sceneriach,ci uz Azii-Vietnamsku,Malajzisku,Thajsku alebo Mediteransku kuchynu.
Na jeho DVD dokazam kukat dookola,specialne Floyd Around The Med,kde cestuje a vari Grecku,Turecku,Francuzsku,Spanielsku,Tunisku,Marocku,Egyptsku kuchynu.Niektore jeho recepty viem naspamat.
Paella v jeho podani je uuuzasna.A okrem toho to vedel riadne roztocit a uzit si to:-)Bol velkym znalcom a milovnikom vina,ktore si popijal vzdy pri vareni,ktore mu zachutilo az privelmi:-) Zil naplno.
Ked v r.2009 zomrel,kucharske spicky gastronomickeho neba v UK ,nanho spominali s velkou uctou i uznanim jeho kucharskeho umenia.
Mam zapnuty travel a zrovna tam frci,tak nech sa mu dobre vari v tom kucharskom nebi.:-)

@zareaguj


Diskusia k téme

pacik
Kedysi som pozerala jedného kuchára na ktoromsi poľskom kanáli, už ani neviem na ktorom. Bol to taký malý tučko, varil z poľskej aj zo svetových kuchyní, žiadne extra servírovanie, ale bol taký podarený, že som sa na neho pozerala každú nedeľu. On varil s takou chuťou, varenie vedel vtipne okomentovať a hádzal také milé ksichtíky, škoda, že som už jeho meno zabudla :-)
pacik
...zabudla som dodať, že vždy varil v tom prostredí, odkiaľ bol recept
elian44
ja milujem Margó Bódi ,keď tak so švagrinou zamiesia závin z 2kg múky alebo urobia 100 kapustných závitkov:)
rea1
Antony Worrall Thompson - toť môjho kuchárskeho srdca šampión. ale aj Floyda mám rada. Nevyhľadávala som ho ale keď som vedela, že niekde bude variť, rozhodne som si spravila čas, aby som si ho pozrela. pripadal mi taký pohodový. a s tým svojím večne plným pohárom pri ruke . . . :-)) navnadila si ma, keď prídem domov, niečo vyhrabem a pozriem si niektoré z tých jeho mňamóznych varení. Antony, odpusť. :-)
marianne69
@pacik skoda,ze si meno nepostrehla,by sme mu kukli na zubok:-).@elian44 Bodi bude faforitka asi viacerych,tradicna domaca echtovna kuchyna,ked zjes, dve hodiny nevstanes od stola:-)ale vyborna,varia uzasne ...@rea1 Thompson uvadza v UK jednu relaciu o vareni,mala obrovsku sledovanost,tiez som ho rada pozerala....
celeblith
Keith Floyd uz zomrel :( skoda, tiez som ho rada pozerala a este sme radi pozerali aj Jamieho Olivera, ked este nebol taka superstar, u nas doma bol "suslavy" a mama sa chytala za hlavu, ked videla aky bordel dokaze vyrobit v kuchyni :)
irenaw
na Floyda som tiež rada pozerala, niekedy som sa smiala, že ja by som takto ruka v ruke s vínkom nikdy nič nedovarila :-) čistá pohoda, také varenie. rada si pozriem R.Allen alebo J. Žideka, aby som nebola len za hranicami. ale pozriem si rôznych, keď ma zaujme recept. iba relácie, kde sa sa s každou ďalšou minútou varenia zámerne stupňuje stres nepozerám.
matata1
@elian44 akurát včera som pozerala Márgy Bódi a Agi, miesili chlebík pri 36 stupňovej horúčave, a vôbec sa nezapotili. Bol to zážitok. @marianne69 Floyda som zbožňovala. Ale mám rada aj Nigellu, varí z láskou a chuťou, a ešte s väčšou chuťou papá. Len nechápem, ako môže variť vyobliekaná a nezacápať sa.
evanaaa
Ja rada pozerám Nigellu, ale aj Tonyho Woralla som pozerala a ešte jedného, Boby B..., zabudla som už jeho meno,iste ho poznáte, dosť vymýšľal, ale super, chodil na takom karavane, ktorý mal tvar akože hot-dogu. Ale nedávno som si pozrela Erica Lanlarda, pečie úžasné dezerty a torty. Aj ľudovku Margó so švagrinou si pozriem, naopak nejak sa mi nezahovára G. Ramsay.
marianne69
@irenaw pana Zideka som si oblubila aj ja,jeho nebicko v papulke si nenecham ujst:-) tie stresujeuce relacie tiez nepozeram,viem,ze je to robene pre divaka,alebo snaha dosiahnut vyssiu kvalitu v kuchyniach,ale niekedy mi to pripada,ze je to na kazajku:-) Ak je pravda,ze energia,ktoru vkladas do jedla,aj s jedlom prijmes a ma vplyv na Tvoje zdravie,tak niektori kuchari su neurotici....@celeblith oliviera mam aj ja rada,rad vari taliansku kuchynu,ma na to aj odbornika u ktoreho sa ucil,nepamatam si meno:-)
marianne69
@matata1 Ja nepochybujem,ze Bodi je uzasna kucharka a poviem Ti ja by som sa nadlabla uzasne,len by som potrebovala plechovy zlcnik pri nej,take dobroty vyvara:-) Nigelu mozem aj ja,mne sa paci ako v noci vyziera chladnicku:-)))ja som nie o nic lepsia....@evanaa ved to ,ze Ramsay vari ako poloboh,len tie jeho zachvaty nemusim...
ruzova
Nigella Lawson je skvela kucharka, nevarim podla nej vela receptov, ale ja jej videa pouzivam ako na relax, vari, rozprava o vareni, konzumuje jedlo s neuveritelnou zavislostou na jedle a tu mame v sebe zakodovanu asi vsetci a navodzuje v nas intuitivny pocit istoty a pohody. Minule som som na dlhsej navsteve narazila na program FNL, kde varili zdrave vegetarianske jedla, piekli bez cukru, teda s roznymi formami prirodneho cukru / steviou, agave, .... prijemne ma ten program prekvapil a zaujal.
ruzova
s laskou spominam na Dve damy pri tele, to len pre pamatnikov
marianne69
aaa poznam ju,len meno mi nic nehovorilo, vari momentalne na food network,je skvela...
evanaaa
@ruzova , prosím ťa, mohla by si trochu spresniť, ak sa dá, čo je to za stanicu FLN, dá sa normálne chytiť ( v TN?).
alena45
Môj obľúbený je Hugh, má také dlhé priezvisko, nechce sa mi ho hľadať. Páči sa mi taký spôsob života na chalupe, rôzne aktivity medzi susedmi, chcela by som tak žiť a z prírody variť, robí aj zavareniny a jedlá úplne najjednoduchšie a najprirodzenejšie, Je mi zo všetkých najbližší.
elian44
@matata1 veru keď som videla ako miešajú ručne zo 4 kg múky:)
dala som si ju nahrávať, lebo o 22.30 sa mi zdá, že je to veľa hodín.
A keď je reč o Nigelle aj tú celkom môžem, hlavne keď tak po nociach chodí luxovať chladničku. Za mladých čias ma bavil aj Jamie a pamätám si aj Dve dámy pri tele, raz mi skoro vypadli oči, keď tak zastali a pri ceste si natrhali nejakú burinu a z tej potom robili šalát:)
marianne69
@alena45 on je celkovo spravny chlap:-) velmi sa nam pacili jeho relacie,vacsinou konzumuje,len co si sam vypestuje,odchova a nalovi v mori...ma hospodarstvo a krasnu zahradu, skoro vsetko v bio kvalite....
evusik
ja tiež rada pozerám tohto farmára, ale čo sa mi najviac páči je ten ich kolektívny spôsob života, ako robia v dedine rôzne farmárske akcie, súťaže o najlepší koláč alebo zaváraninu... také družné mi to pripadá...
a tiež rada pozerám Nigelu, nikdy som nič podľa nej nevarila, ale páči sa mi tá jej živočíšnosť s akou pristupuje k životu :-)
no a Floyd nemal chybu, škoda ho ....
marianne69
@evusik minuly rok zaktivizoval celu dedinu a vyhlasil sutaz v peceni chleba,pieklo vsetko co malo ruky, nohy a co v zivote varechu v ruke nedrzalo, vratane deti,tie vytvory a pribeh boli naozaj vtipne,sme sa s muzom aj narehlili.V UK isla jeho relacia denne o osmej sme boli prilepeny na telke.Ked sa im narodilo miminko,tak si ho uviazal na chrbat a normalne obrabal zahradu. Je obrovsky sympatak..
ruzova
je skvele, ze sa ludia vracaju k povodnemu sposobu zivota, aj moji predkovia si vraj kupovali len sol a cukor v obchode a vlastne ani ten cukor nepotrebovali, kedze mali vlastny med, dakujem za link
wzorin
Keith Floyd byl borec...rad se divam kazdou sobotu na BBC kde opakujou nektere kusy z jeho poradu.Mam rad taky Ricka Steina a jeho knihy...recepty vzdy vyborne!
stefanm
... a nemalo by sa zabudnúť na toho Českého kuchára . Myslím , že sa volá Tyvole . :)
soncya
@stefanm , myslíš "TYVOLE POHLREICHA" ?? Myslím, že ak by sme sa bavili o najarogantnejšom a najneobľúbenejšom kuchárovi, tak by obsadil určite jednu z popredných priečok.
Z pánov kuchárov, by som chcela spomenúť PÁNA Hestona Blumenthala, jeho zážitková mokulárna kuchyňa je famózna! Vytvoriť jedlo tak aby dymilo v určitý čas je nepochybne umenie.
marianne69
no,slusny cholerik je to:-) @heston dalsi skvely kuchar Brit,ale celkovo sa to tu toci vacsinou okolo Britov:-))
bozulka
Spomínate všetkých čo som mala a mám rada,ale žial mená si nepamätám,ale skoro všetkých mám na kazetách alebo DVD.Bolo ich strašne veľa.Priznávam,že Paprika a Travel...sú moje stanice a keď sedím tu a som na Vareche určite ľavým okom sledujem Papriku.Teraz opakujú zase Margo Bodi,mám ju na kazetách,ale sledujem lebo takvarila moja maminka aj tie jedlá ako oni hoci nepatríme k ich komunite.
Dve Dámy pri tele...žial motorkárka už nieje medzi nami,ale rada som ich pozerala /asi preto že vlastním ich proporcie...:-)) /
Ale aj naši alebo českí kuchári sa nedajú zahambiť.Tv Prima bola našim priekopníkom v propagácii televízneho varenia...ale tuším ešte skôr bola NOVA kde varili naši /čsl./ umelci.Ale to by sme dlho,dlho vyratúvali "našich " kuchárov a samozrejme kuchárok.
wegar
Keith Floyd bol fajn, Jamie Oliver, Nigella, Hugh s projektom River Cottage, Vašek Frič (objavuje sa sporadicky v českých programoch, má seriál o druhoch mäsa v čas. Apetit). Zdeněk Pohlreich vôbec nie je arogantný, hral svoju rolu podľa pôvodného formátu G. Ramsaya. V iných rozhovoroch sa vyjadruje inak. Má pravdu a "umí". Dokonca jeho Ano, šéfe ma bavilo viac, než Židek, Pohlreich má šťavu a dobré hlášky. Po filme Julia a Julie ma zaujala Julia Child. Samozrejme milý Emanuele Ridi - škoda, že si tu naňho ešte nik nespomenul. Iveta Fabešová - z programu Na nože! zameraná hlavne na cukrovinky a dezerty.
janger
Takmer vsetky programy, kde sa vari, rada pozeram. Vsade sa da nieco naucit. Rada som volakedy pozeravala Two fat ladies (Dve damy pri tele). Mam svojich oblubenych kucharov, ktori su mi sympaticki aj ako ludia, nielen ako kuchari. Nemam rada nafukancov, v ziadnej podobe, nielen 'kucharskej'...Takze tu v Holandsku rada pozeram napriklad Herman den Blijker, Rudolph van Veen, ale tych asi nikto na Slovensku nepozna....Cas Spijkers bol tiez fajn, ale zial uz nie je medzi nami...
marianne69
Prave to,ze je to aj relax,aj sa clovek aj priuci.:-)Ja poznam len Britov,par Americanov a par Francuzov,par Talianov,ktori varili v UK alebo som ich sledovala na food network alebo travel.Gordona Ramsayho,nemusim prave koli tym jeho cholerickym stavom,ja si dobre jedlo spajam s pohodou a dobrou naladou a taka energia by mala v tom jedle aj zostat.Mozno len hra svoju rolu,ale aj tak,robit pre neho musi byt na nervove,neviem,ci by mi to za tie prachy stalo,ale zase niektori ludia potrebuju k zivotu adrenalin a ked ho nemaju,sa nudia,vzruso musi byt...
baskaba
Teraz aj na TV Paprika davaju kucharske show v podstate od rana do vecera . Mne je velmi sympaticky Eric Lancard s jeho dezertami, ktore sa aj chystam otestovat, len si musim vyrobit vanilkovy extrakt :)) a pacia sa mi aj show jamieho olivera- ked varim nieco podla neho, nejdem uplne podla receptu, ale nahradzam si kaloricke suroviny zdravsimi nahradami ...
michsamant
Ja som nedavno videla v TV varit australskeho sefkuchara Neil Perry. Robil ryby na rozne sposoby a velmi sa mi pacil, sikovny. A este je mi sympaticky Matt Moran, ktory byva v australskom Masterchef.