Varenie

Maslovo-pudingový krém v koláčikoch

coki452 - bez fotkycoki452, 9. decembra 2020

Dobrý deň, môže mi prosím niekto poradiť, akú dlhú trvanlivosť budú mať koláčiky (linecké cesto s
orechmi) naplnené krémom z pudingu, masla a alkoholu? Nie som si istá či sa nezačnú skoro kaziť...
Alebo plnka z orechov a šlahaného masla s cukrom a rumom. Tiež neviem či vydrží v chlade (v špajzi)
cca 2 týždne počas sviatkov. Za odpovede vopred ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Linecke by som si upekla vopred, tie vydrzia, ale plnila by som ich az tak 23. decembra. Odhadujem, ze v chlade vydrzia tak tyzden, dlhsie by som neriskovala.
evanaaa
Tiež by som neriskovala maslové krémy, radšej všetko naplniť tesne pred, ako radí aj @sovka , lebo maslo môže aj za dlhší čas zmeniť chuť a zatuchnúť, alebo aj zrednúť - ten krém. Neviem ale, či ten alkohol nepredĺži trvanlivosť, ale aj tak......
2x haji a hubata
haji
Plnívali jsme máslovým krémem /raději ne pudinkovým/ až na poslední chvíli. První se slepuje marmeládou, pak krémem. Musí se počítat i s dobou případného skladování po svátcích, pokud se vše nemine. Uchování v chladu je podmínkou všude tam, kde je krém. Pokud je teplo, klasická špajza v domě pro krémové cukroví není ideální.
tomeska
Moje skúsenosti s pudinkovým krémom sú katastrofa. Preto ,ak potrebujem nastavovaný krém, tak uvarím mlieko s hladkou múkou, poprípade pridám žl'tky a potom zašlahám maslo s cukrom a príchut'. Často som na Youtube a tam som hodne krát zahliadla ruské baby , ako robia krémy. Do 400 -500 ml 10-12 percentnej smotany pridajú +- 70 g škrob kukuričný, cukor, žltky, vanilku, ... Uvaria krém a do studeného alebo i teplého - kto ako- pridávajú len okolo 100 g masla. vyšlahajú. Neskúšala som , neviem posúdit', aké to je. Ale si pamatám, ked' ešte moja mama piekla krémeše, že krém bol z 1 litra mlieka + ostatné a tam dávala len 1 maslo ešte do hodne teplého. Krém bol vždy vynikajúci. (hlavne ak tam bol aj rum alebo rum trest'.) Inak ,proti pudinkovému krému nemám nič, len ho neviem utrafit', zatial ma vždy sklamal. No a maslový krém radšej až na poslednú chvílu, ako píše haji , i ked' v chlade vydrží .
haji
@tomeska (9.12.2020 23:08)
Máslový krém s vejci s cukrem šlehanými nad parou je kvalitní a trvanlivý. Alespoň takovou mám zkušenost. Chce to zkoušet, co nejvíc vyhovuje. Jak na přípravu, tak na uchování. Co jednomu vyhovuje, druhému nemusí sedět.
sovka62
@haji , @tomeska , obe máte pravdu. Nastavovaný krém robím buď s múkovou kašou so žĺtkami i bez, ale z vajec šľahaných s cukrom nad parou. Ten pudingový som akosi nevedela trafiť. Ak bol puding hustý ,nerozmiešal sa dokonale, v kréme ostali "glocky", ak bol redší, krém sa zrazil.
1x haji
hubata
Ja robievam pudingový krém /alebo zo Zlatého klasu/ najradšej: uvarím si hustý puding a nechám poriadne vychladnúť. Potom zjem kožku a prejdem puding tyčákom.
Vymiešam cukor so žĺtkami, prípadne s kakaom. Postupne po lyžiciach pridávam puding a vyšľahám. Rum už primiešam len ručne.
coki452
Pýtala som sa pretože často sa aj vianočné koláčiky oriešky zlepujú práve s krémom s pudingom, tak neviem ako je to s tou trvanlivosťou mimo chladničku... V jednom recepte píšu že je trvanlivý aj s maslom, ale koľko, to neviem, nemám s tým skúsenosti.
1x haji
haji
@coki452 (10.12.2020 14:59)
V chladu vydrží určitě cca 2 týdny. Např. na balkoně, v krabici vyložené a zakryté papírem /ubrouskem/, zvenku přetažené igelitovým sáčkem. Na talíř je dobré dát jen tolik kousků, kolik se zkonzumuje. Pokud náhodou zůstane /cukroví s máslovou náplní/, dát bokem opět vychladit a brát hned další den jako první. Časem zkušenosti budou jenom přibývat. Ať se daří!