Varenie

Martabak

durecko - bez fotkydurecko, 13. decembra 2014

Poprosím Vie mi niekto poskytnúť recept na Martabak ?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Prvý raz počujem - čo to je, dezert, alebo niečo iné? Vypadá to ako nick, ako som si myslela najprv.......ak si odmyslím to Mar, zostane mi tabak, ale naň asi recept nehľadáš :)))))
andreac
Murtabak, tiež martabak alebo mutabbaq sú plnené placky alebo vyprážaný chlieb, ktoré sú populárne v Saudskej Arábii, Jemene, Indii, Indonézii, Malajzii, Singapure, Bruneji a Thajsku. Názov mutabbaq v arabčine znamená "zložený". V Indonézii je jedným z najpopulárnejších jedál predávaných na ulici.
V závislosti od krajiny sa suroviny na jeho prípravu môžu výrazne líšiť. V Malajzii zvyčajne obsahuje mleté baranie mäso, spolu s cesnakom, vajcom a cibuľou, a jedáva sa s karí omáčkou alebo hnedou omáčkou, plátkami uhorky, cibuľou a paradajkovou omáčkou. V Indonézii má dve verzie: sladký a pikantný s vajíčkom a mäsom. V poslednej dobe je možné stretnúť aj s vegetariánske alebo ine (napríklad kuracie) verzie tohto jedla. Zvyčajne sa servíruje nakrájaný na kúsky.
Zdroj: www.wikipedia.org




Foto: Shutterstock
1x huck
andreac
Našla som napríklad takýto recept:

Cesto: Do misy dáme 300 g múky, 1/2 lyžičky soli, 1 lyžicu oleja. Postupne pridávame v 190 ml vody, vymiešame do hladka. Cesto rozdelíme na 8 -10 guľôčok, ktoré namočíme v oleji na min. 1 hodinu. Tento olej sa použije neskôr na vyprážanie.

Šalát: Uvaríme 1/2 šálky octu,1 šálku vody, 2 lyžičky soli, 3 - 4 lyžice kryštálového cukru. Medzitým z 1 uhorky odstránime semienka a nakrájame najemno. Niekoľko šalotiek nakrájame na polovicu, pridáme k uhorkám, zalejeme octovým nálevom, necháme odstáť v chlade aspoň 1 hodinu.

Plnka: Nakrájame najemno 10 - 12 jarných cibuliek,10 šalotiek a 1 veľkú cibuľu. V panvici rozohrejeme 3 lyžice oleja, pridáme šalotku a cibuľu, opražíme. Pridáme 300 g mletého mäsa, soľ, biele korenie, 2 lyžičky karí korenia, 1/2 lyžičky cukru. Jarná cibuľka sa pridáva nakoniec. Varíme len asi 5 minút.

Martabak omáčka: Zohrejeme 300 ml vody, pridáme 75 g palmového cukru a 25 g kryštálového cukru, 1 najemno nakrájaný cesnak a chilli papričky. Varíme, kým nezhustne. Na konci varenia pridáme 2 lyžice citrónovej šťavy.

Martabak: Na panvici alebo vo fritéze rozohrejeme olej, v ktorom bolo namočené cesto. Vezmeme 1 kus cesta, položíme na dobre vymastenú dosku. Nalolejovanou dlaňou vytvarujeme z cesta veľmi tenkú kruhovú placku. Rozšľaháme vajcia a zmiešame s pripravenou mäsovou náplňou.
Do stredu placky rozotrieme asi 2 lyžice plnky, placku poskladáme zo štyroch stranách - ako obálku.
Opatrne a rýchlo zdvihneme martabak oboma rukami a vložíme do predhriateho oleja. Opekáme 2 - 3 minúty do zlatista. Potom otočíme na druhú stranu.

Nakrájame na polovice alebo štvrtiny, podávame teplé alebo studené s kyslými uhorkami a šalotkami a pikantno-sladkou Martabak omáčkou.


Zdroj: www.snapguide.com/guides/make-savory-martabak-murtabak/
2x huck a lubjak
2010
@durecko ako @andreac napisala to je vela rozlicnych receptov v rozlicnych krajinach. Ja poznam to druhe na videu chorobne kaloricky hruby lievanec ( vela masla, cokolada, buraky a na zaver kondenzovane mlieko ), je to vacsinou tzv. ulicne jedlo - fast food.