Diskusie
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 0 zatiaľ bez komentárov
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 2 najnovší komentár 11. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár včera 16:20
- Kvetinka72: Potrebujem pomoc s grilážkami 4 najnovší komentár 5. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 181 najnovší komentár dnes 16:39
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 181 najnovší komentár dnes 16:39
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár včera 16:20
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 13 najnovší komentár včera 12:30
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 2 najnovší komentár 11. decembra 2024
- Katka75: Ktory je najlepsi Smoothie maker/mixer? 56 najnovší komentár 6. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 181 najnovší komentár dnes 16:39
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 28 najnovší komentár 3. decembra 2024
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 8 najnovší komentár včera 12:30
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 7 najnovší komentár 5. decembra 2024
- Kvetinka72: Potrebujem pomoc s grilážkami 4 najnovší komentár 5. decembra 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Chcete si urýchliť pečenie vanilkových rožkov? Super tip, ako ich urobiť raz-dva VIDEO
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín! VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Ako z papierových tanierov vyrobiť škatuľky. Hodia sa na servírovanie aj na výslužku VIDEO
- Skvelá bielková citrónová poleva na všetky vianočné koláčiky VIDEO
- Jednoduchý trik, ako expresne ozdobiť drobné pečivo VIDEO
- Vanilkové mini veterníčky s marcipánom a višňovým džemom VIDEO
- Skúste a neobanujete: Top recepty, ktoré zabodovali na Vareche minulé Vianoce. Dobrá inšpirácia, keď neviete, čo na sviatky upiecť
- Odolná trinástka: Výborné recepty na trvanlivé vianočné koláče, ktoré vám vydržia až do Silvestra
- Overené, odskúšané: Stále hľadáte ten najlepší recept na medovníky? Máme! Toto je 20 najúspešnejších receptov všetkých čias
- Pred pečením: Orechy nestačí len pomlieť. Spravte s nimi toto a vaše vianočné koláčiky budú ešte chutnejšie
- Medové rezy, parížske rožky, linecké aj laskonky: 12 obľúbených vianočných dobrôt v karamelovej verzii
- Pečie celé Slovensko: Zabudnutý dezert spod Tatier. Súťažiaci o ňom ani nepočuli a čo vy, poznáte Lohengrin?
- Baba na plechu: 11x haruľa, úžasné jedlo zo zemiakov, ktoré majú gazdinky radšej než placky. Prečo?
V závislosti od krajiny sa suroviny na jeho prípravu môžu výrazne líšiť. V Malajzii zvyčajne obsahuje mleté baranie mäso, spolu s cesnakom, vajcom a cibuľou, a jedáva sa s karí omáčkou alebo hnedou omáčkou, plátkami uhorky, cibuľou a paradajkovou omáčkou. V Indonézii má dve verzie: sladký a pikantný s vajíčkom a mäsom. V poslednej dobe je možné stretnúť aj s vegetariánske alebo ine (napríklad kuracie) verzie tohto jedla. Zvyčajne sa servíruje nakrájaný na kúsky.
Zdroj: www.wikipedia.org
Foto: Shutterstock
Cesto: Do misy dáme 300 g múky, 1/2 lyžičky soli, 1 lyžicu oleja. Postupne pridávame v 190 ml vody, vymiešame do hladka. Cesto rozdelíme na 8 -10 guľôčok, ktoré namočíme v oleji na min. 1 hodinu. Tento olej sa použije neskôr na vyprážanie.
Šalát: Uvaríme 1/2 šálky octu,1 šálku vody, 2 lyžičky soli, 3 - 4 lyžice kryštálového cukru. Medzitým z 1 uhorky odstránime semienka a nakrájame najemno. Niekoľko šalotiek nakrájame na polovicu, pridáme k uhorkám, zalejeme octovým nálevom, necháme odstáť v chlade aspoň 1 hodinu.
Plnka: Nakrájame najemno 10 - 12 jarných cibuliek,10 šalotiek a 1 veľkú cibuľu. V panvici rozohrejeme 3 lyžice oleja, pridáme šalotku a cibuľu, opražíme. Pridáme 300 g mletého mäsa, soľ, biele korenie, 2 lyžičky karí korenia, 1/2 lyžičky cukru. Jarná cibuľka sa pridáva nakoniec. Varíme len asi 5 minút.
Martabak omáčka: Zohrejeme 300 ml vody, pridáme 75 g palmového cukru a 25 g kryštálového cukru, 1 najemno nakrájaný cesnak a chilli papričky. Varíme, kým nezhustne. Na konci varenia pridáme 2 lyžice citrónovej šťavy.
Martabak: Na panvici alebo vo fritéze rozohrejeme olej, v ktorom bolo namočené cesto. Vezmeme 1 kus cesta, položíme na dobre vymastenú dosku. Nalolejovanou dlaňou vytvarujeme z cesta veľmi tenkú kruhovú placku. Rozšľaháme vajcia a zmiešame s pripravenou mäsovou náplňou.
Do stredu placky rozotrieme asi 2 lyžice plnky, placku poskladáme zo štyroch stranách - ako obálku.
Opatrne a rýchlo zdvihneme martabak oboma rukami a vložíme do predhriateho oleja. Opekáme 2 - 3 minúty do zlatista. Potom otočíme na druhú stranu.
Nakrájame na polovice alebo štvrtiny, podávame teplé alebo studené s kyslými uhorkami a šalotkami a pikantno-sladkou Martabak omáčkou.
Zdroj: www.snapguide.com/guides/make-savory-martabak-murtabak/