Diskusie
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 0 zatiaľ bez komentárov
- Smejkad: Polotovary 6 najnovší komentár 27. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 1029 najnovší komentár dnes 00:09
- Siskaa77: Hľadám stratený recept na kysnuté cesto s BB pudingom 4 najnovší komentár 6. októbra 2025
- Daniela15: Stratený? 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 1029 najnovší komentár dnes 00:09
- Haji: Moudrosti našich starkých, aj rodičov 60 najnovší komentár včera 19:59
- Smejkad: Polotovary 6 najnovší komentár 27. októbra 2025
- 2010: Medzinárodná svadba 40 najnovší komentár 26. októbra 2025
- Herculles: Prvé príkrmy pre bábätko 6 najnovší komentár 23. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 673 najnovší komentár dnes 00:09
- Smejkad: Polotovary 6 najnovší komentár 27. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 1 najnovší komentár 16. októbra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Ako spraviť úhľadné, rovnako veľké fašírky či burgery? Túto pomôcku máte určite doma VIDEO -
Syrové tyčinky v slaninke, super tip na chuťovku z toastového chleba VIDEO -
Slané mafiny so šunkou a s kukuricou VIDEO -
Polievka z pečenej cvikly VIDEO -
Kapustové lokše VIDEO -
Jablkovo-škoricové slimáčiky z mafinovej formy VIDEO -
Zapekané gnocchi s hubami a klobásou VIDEO
-
Nájdite odpoveď: Premývať ryžu pred varením alebo nie? Toto by ste mali vedieť, aby ste sa rozhodli správne -
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na všedné dni, Halloween aj dušičkový víkend -
Sladké opojenie: 10 makových zákuskov, ktoré si vás podmania na prvé ochutnanie -
Do školy aj do práce: 12x voňavé škoricové koláče do ruky -
Známe aj nové: 11 výborných tipov, čo navariť z mletého mäsa -
10x rybacia nátierka: Z konzervy sardiniek či tuniaka, kúska údenáča aj lososa -
Pre rodinu aj hostí: Chcelo by to niečo viac, než len obyčajný koláč? 13 receptov na jablkové rezy, ktorými nikdy nič nepokazíte
V závislosti od krajiny sa suroviny na jeho prípravu môžu výrazne líšiť. V Malajzii zvyčajne obsahuje mleté baranie mäso, spolu s cesnakom, vajcom a cibuľou, a jedáva sa s karí omáčkou alebo hnedou omáčkou, plátkami uhorky, cibuľou a paradajkovou omáčkou. V Indonézii má dve verzie: sladký a pikantný s vajíčkom a mäsom. V poslednej dobe je možné stretnúť aj s vegetariánske alebo ine (napríklad kuracie) verzie tohto jedla. Zvyčajne sa servíruje nakrájaný na kúsky.
Zdroj: www.wikipedia.org
Foto: Shutterstock
Cesto: Do misy dáme 300 g múky, 1/2 lyžičky soli, 1 lyžicu oleja. Postupne pridávame v 190 ml vody, vymiešame do hladka. Cesto rozdelíme na 8 -10 guľôčok, ktoré namočíme v oleji na min. 1 hodinu. Tento olej sa použije neskôr na vyprážanie.
Šalát: Uvaríme 1/2 šálky octu,1 šálku vody, 2 lyžičky soli, 3 - 4 lyžice kryštálového cukru. Medzitým z 1 uhorky odstránime semienka a nakrájame najemno. Niekoľko šalotiek nakrájame na polovicu, pridáme k uhorkám, zalejeme octovým nálevom, necháme odstáť v chlade aspoň 1 hodinu.
Plnka: Nakrájame najemno 10 - 12 jarných cibuliek,10 šalotiek a 1 veľkú cibuľu. V panvici rozohrejeme 3 lyžice oleja, pridáme šalotku a cibuľu, opražíme. Pridáme 300 g mletého mäsa, soľ, biele korenie, 2 lyžičky karí korenia, 1/2 lyžičky cukru. Jarná cibuľka sa pridáva nakoniec. Varíme len asi 5 minút.
Martabak omáčka: Zohrejeme 300 ml vody, pridáme 75 g palmového cukru a 25 g kryštálového cukru, 1 najemno nakrájaný cesnak a chilli papričky. Varíme, kým nezhustne. Na konci varenia pridáme 2 lyžice citrónovej šťavy.
Martabak: Na panvici alebo vo fritéze rozohrejeme olej, v ktorom bolo namočené cesto. Vezmeme 1 kus cesta, položíme na dobre vymastenú dosku. Nalolejovanou dlaňou vytvarujeme z cesta veľmi tenkú kruhovú placku. Rozšľaháme vajcia a zmiešame s pripravenou mäsovou náplňou.
Do stredu placky rozotrieme asi 2 lyžice plnky, placku poskladáme zo štyroch stranách - ako obálku.
Opatrne a rýchlo zdvihneme martabak oboma rukami a vložíme do predhriateho oleja. Opekáme 2 - 3 minúty do zlatista. Potom otočíme na druhú stranu.
Nakrájame na polovice alebo štvrtiny, podávame teplé alebo studené s kyslými uhorkami a šalotkami a pikantno-sladkou Martabak omáčkou.
Zdroj: www.snapguide.com/guides/make-savory-martabak-murtabak/