O Varecha.sk

Marcipan

janea - fotkajanea, 24. februára 2013

Prosim Vas, ako mam zafarbit marcipan, ktory som kupila uz hotovy? Je to taka masa-tehlicka.

@zareaguj


Diskusia k téme

cuketa
Rozrobím trocha farby s vodou, ofarbím trocha preosiateho práškového cukru (1 čaj.l.) a zapracujem do marcipánu. Môže sa to aj bez cukru a môže sa zapracovať toľko cukru, aby bola hmota stále tvarovateľná.
janea
Cuketa, dakujem pekne. Este nikdy som nerobila s marcipanom, ani s farbou. Mne pripada ten marcipan akysi tuhy. Mas skusenost, ktory je lepsi?..... myslim je rozdiel v tom, od ktorej firmy je? A potom, chuti vobec lepsie kupeny marcipan alebo doma robeny?
janea
Cuketa, prepac, ze ta tak bombardujem otazkami ale ja som este nikdy nepiekla tortu. V Nemecku som jedla taku fantasticku, s jogurtovou plnkou a ovocim a cela potiahnuta marcipanom. Taku chcem urobit. Kolko mi prosim Ta treba marcipanu na celu tortu?
janea
viera, moc dakujem, idem studovat a hladat!:)
janea
viera, este raz vdaka, velmi si mi pomohla! ja by som bola hladala aj 3 dni.:) na slovensku si robia tusim vsetci marcipan sami. s farbenim kupenej masy tu totiz nic nie je, ziadne skusenosti. :( no nevadi, skusim, ako pisala cuketa.
janea
tak uz som dnes kupila 1kg marcipanu, farby a suroviny, zajtra zacinam piect korpus, v stredu plnim a zdobim a vo svrtok ma sestra meniny. to bude prekvapko. uplne som rozrusena a tesim sa na moju prvu tortu a hlavne na modelovanie! nejako uz len dopadne.:)
irenaw
@janea ak je to pravý marcipán, zvykne sa pri poťahovaní torty trhať (aspoň tie, ktoré som vyskúšala). keby si to náhodou potrebovala, tu je jeden dobrý tip (možno to dávno vieš :-D). marcipán rozvaľkať na potravinovej fólii a tak preniesť (otočiť naopak na tortu a stiahnuť fóliu). fólia marcipán podrží, aby sa príliš nenatiahol a neroztrhol. držím ti všetky palce. vlož potom foto :-). tiež som dnes chystala cviklové farbivo na roládu pre sestru na štvrtok.
janea
@irenaw , dakujem srdecne za tip, urcite to tak urobim. ano, je to marcipanova masa. mali 3 druhy, vzala som zentis, lebo na obale je vyfoteny biely, tak dufajme, ze bud!.:) nechcem ho otvarat, aby nevyschol. dr.oetker bol taky bezovy (teda fotka). jaj, ja mam rada vsetky mozne rucne prace, vsetko, co sa tyka estetiky, uplne ma to chytilo, len som zvedava, ci sa mi to aj tak podari.:D
janea
aha a s tou fotografiou torty, to asi tazko, ja to neviem. jedine ak by mi niekto pomohol. to sa budem musiet naucit.:) kazdopadne ju odfotim a da vlozim do pc, uvidim.
janea
roladu? a ako s marcipanom? potom daj foto!:)
elekra
@janea , držím palce, aby bola torta krásna, dobrá a hlavne urobila radosť.
janea
@irenaw , diky, pozriem sa na to, ci sa v tom vysomarim.:D
ale fotku z rolady mozes pridat:)
janea
@elektra , dakujem, budem potrebovat! okrem toho idem experimentovat. urobim korpus odtialto, "piskot, ktory sa vzdy vydari", zabudla som od koho, plnku som si vybrala tiez odtialto, jogurtovu so slahackou a ovocim. (vela jogurtu a vela slahacky! ked uz, tak uz :D) kupila som mrazene lesne plody.
dievcence, este mi poradte, to ovocie mozem dat mrazene, teda len napoly rozmrazene na tu plnku? nebude to vodove? a potom potiahnem celu marcipanom.
janea
preto sa pytam na to mrazene ovocie, lebo tu v tom recepte na plnku nebolo ovocie. to som si tam pridala.
janea
babenky, boze, ja mam otazok! ked dam cervenej farby len trosicku, vyjde mi ruzova, nie? lebo ruzovu nemam.
irenaw
jasné, ružová :-D. farby vždy pridávaj po troške, nech ich nemáš príliš divoké a nech si veľmi nezmäkčíš marcipán. ovocie nechávam rozmraziť na sitku, na plát cesta, kam pôjde ovocie dám po obvode hrubú čiaru z krému (nepustí šťavu bokom von aby sa nerozmáčal marcipán), nechám trochu zatuhnúť, potom ovocie priamo na korpus dovnútra kruhu (prípadná šťava vsiakne do cesta). na ovocie cukrárskym vreckom nanesiem krém, prikryjem ďalším plátom korpusu. určite sa to dá aj inak, ale mne to takto funguje. nech sa ti darí.
janea
este raz vdaka, no co by som bez vas robila? lebo nemam moc casu hladat a studovat, zajtra zacinam. upeciem si len korpus. ostatne pozajtra. a tu v nemecku sa nemam koho opytat, vsak nemky nevedia piect:) juj, ked tu vidim tie torty, to je nadhera!
janea
tie nadherne torty myslim samozrejme tu, na vareche!:)
janea
takze: korpus upeceny ale velky sok. krasne vyzeral, no ked vychladol, splasol!! neviete preco? zrejme musim robit zajtra novy. aj navsteva pride. inacnemam problem s pecenim, akurat tortu som este nerobila. v podstate je to to iste, co sa tyka korpusu.:( nerozumiem...
irenaw
ach, tak som na teba včera myslela :( neviem, či sa ti chce skúšať nový, ale tento sa vždy podarí:  www.mimibazar.sk/recept.php?id=27064&user=105511....
pečiem na 170°C asi 60 minút, podľa veľkosti vajec, skúšam spajdľou, nie kovovou tyčkou. ešte jeden tip. upečený korpus sa trošku oddelí od bočných stien. držím ti palce.
janea
@irenaw , dakujeem, aj ze si na mna myslela:) ale ja som taka nocna sova, uz robim pravdaze druhy korpus a budem isto do noci zdobit. navsteva pride az zajtra. mysli na mna aj dnes, mozno to pomoze.:D potom sa ozvem.
enge149
veľa uspechov,ja farbím sušenou cvikľou dostať to medzi bylinkami v obchode na váhu,teda u nás...ked sa pečie korpus nemala by sa otvárať aspon 15 min.rúra,aby "nespadol",ale sú aj recepty vyskúšané,čo už má každý svoje naj...
janea
dakujem vam dievcence za vsetky rady. torta sa predsa dobre vydarila, huraaa, neverim, mala uspech! este keby som ju vedela dat sem, v pc uz je.
pisem o tom podrobnejsie v teme "korpus splasol, prosim rychlo o pomoc". idem studovat, ako sem tu fotku dat.:)
irenaw


a tu jedna veľká,nech to všetko pekne vidno
janea
@irenaw , dakujem pekne este raz!
tu maslu som tam uz doslova slahla na tu tortu, bolo 2.00 hod. a uz som nevladala. sestra (zlatka) vstala o 4.00, tak som to ledva stihla ale boli soky, s tym vobec nepocitala, takze torta splnila ucel. :D
janea
no tak babenky moje, kde ste??? ja ze sa vam pochvalim, ako dopadla moja uplne prva torta v zivote(!) :D
@irenaw si dala tu namahu a vlozila ju sem. ach jo....alebo sa nikomu nepaci..... :( ani jeden ohlas......:( fnuk, fnuk....
babinka
Musim ta pochvalit, tvrda nocna praca a krasny vysledok. Ja by som v noci uz hystercila...a ta radost tvoja I sestrina urcite za to stali
janea
aaaaah....@babinka , dakujem! ano, oplatilo sa lopotit, to si nevies predstavit, ake soky torta sposobila, to nikto odomna necakal, iba ak buchty, chleba, kolace, knedle. uz mam objednavku, ja umrem!:D:D vraj k vyrociu svadby ale to je este daleko, nejako v august, ci september, dovtedy musim este dobre trenovat.:)