Varenie

Mám smolu alebo som nešikovná ?

evkalibka - bez fotkyevkalibka, 25. októbra 2012

Nedávno som si pýtala radu na zavárané strúhané jablká, tie prvé sa mi pokazili. Nové sú zatiaľ OK. Sterilizovovala som ich 30 minút. No pri kontrole zaváranín som zistila, že sa mi pokazila výživa. Recept - stará osvedčená klasika, 1 kg mrkvy, 3 kg jablká, pár hrušiek, podľa chuti cukor (nie veľa), vanilkový cukor. Všetko som rozvarila, rozmixovala, prepasírovala, dochutila, povarila a sterilizovala od bodu varu asi 10 minút. Keď boli deti malé robila som ju častejšie, tento rok ma zlákala bohatá úroda jabĺk. Poraďte mi milé varecháčky kde som zase urobila chybu. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

sairaam
Tak to nechápem. Ak je dobre zatvorený pohár nič sa nepokazí. Strúhané jablká sterilizujem roky a nič sa nikdy nepokazilo. Dobre si ich do pohára natlačila? Ja sterilizujem iba 15 minút.
rulik
mne to pripadá skôr na obalovú techniku,tam treba hľadať zradu
jakamaka
Ono fakt niekedy keď sa darí, tak sa darí :):):):) Tiež zaváram veľa a rada...a tiež som mala v určitom období asi pred 5-6 rokmi také obdobie, že sa mi toho akosi veľa kazilo...a ako spomínajú viacerí, môže to byť aj obalová technika... ale ja som mala problém v teplomeri.. to boli tie klasické, myslím, že ortuťové a nejako sa mi tam zošúchali tie dieliky...a tak som sterilizovala asi na veľmi nízkej teplote...skoro ma vtedy porazilo, keď sa mi pokazili všetky čučoriedky, a všetko mi to v špajzi postupne kyslo a kazilo sa...Tak som začala pátrať po probléme... vyhodila okrem zlých zaváranín veľa viečok, pohárov, a kúpila som si aj nový hrniec s novým teplomerom ...a až muž mi dodatočne povedal, že s takýmto teplomerom si zavárala?! Veď to je zázrak, že sa nám nepokazilo úplne všetko :):):):):):):)
Takže nech Ťa neodradí zopár pokazených pohárov, do budúcej sezóny si nakúp nové viečka...a neboj, budúci rok bude lepšia sezóna.
evkalibka
asi je to pravda že keď sa darí tak sa darí, nezaváram prvý rok, víčka som nemala všetky nové a pri použití ich vyváram, sterilizujem nie podľa teplomeru ale nechávam prejsť varom a potom nechám asi 10 minút pomaly vrieť
hubata
Teraz už nezaváram keď nemám záhradu ..... ale raz sa mi pokazilo lečo a ten smrad nikomu neželám: mala som ho uložené v pivnici a teda som na to že sa mi kazí lečo aj neskoro prišla. Odvtedy som lečo nezavárala aj keď sme ho milovali. Ale len skúšaj, sleduj poháre, časom prídeš na ten fígeľ prečo sa ti nedarilo.
ajuschka
no minuly rok sa mi kazili uhorky, z polovice som mala kvasaky, a tento rok sa akosi nedari tej mojej milovanej pecenej zavaranej paprike :( polovicka uz je prec :(
aach ja nestastny zemepan :(
evkalibka
trošku mi pookrialo srdiečko, že nie som v tom sama, neprajem to nikomu, len je to ľúto, že robota vyjde nazmar. Ale mám príučku, myslím že to bolo v tých starých víčkach, a krátkej sterilizácii.